ANASAYFA arrow right Güncel

Esnafımızın yüzde 85’i fiyat tarifesine uymuyor

Esnafımızın yüzde 85’i  fiyat tarifesine uymuyor
YAYINLAMA: 01 Ekim 2024 / 18.37
GÜNCELLEME: 01 Ekim 2024 / 18.37

Zabıtaların denetimlere ağırlık vermesi gerektiğini kaydeden Kahveciler Odası Başkanı Mustafa İsabeşe, ‘’Esnafımızın yüzde 85’i fiyat tarifesine uymuyor. Bu çok büyük bir oran. Cafelere yönelik çıkardığımız fiyat tarifesini 25 esnafın sadece 4’ü aldı. Gerisi olduğu gibi duruyor. Odalarımızın yetkileri arttırılsa sorunlarımızın yüzde 90’ı çözülmüş olur’’ dedi.

Esnaf odalarının ceza yazma yetkisi yok

Fiyat tarifesine uyulmamasının cezası olduğunu belirten İsabeşe, ‘’Fiyat tarifesine uyulması zorunlu olduğu gibi bu tarifenin olmaması başlı başına bir suç. Ancak esnaf uymuyor. Denetim yapılmıyor. Esnaf odalarının ceza yazma yetkisi yok. Sadece tutanak tutabiliyoruz. En büyük sıkıntılarımızdan birisi de fiyat tarifesine uyulmaması’’ şeklinde konuştu.

Kayıt dışı çalışmak haksız rekabete neden oluyor

Şehir genelinde sektörde 250 esnafın kayıt dışı çalıştığını söyleye İsabeşe, ‘’Kayıt dışı çalışma her zaman en büyük sorunlarımız arasında yer aldı. Pandemi döneminde bu kadar kayıt dışımız yoktu. Birçok esnaf desteklerden ve kredilerden yararlanmak odaya kayıt oldu. Ancak sonrasında terkini verdi. Kayıt dışı çalışmak aynı zamanda haksız rekabete neden oluyor’’ ifadelerine yer verdi.

Pandemi de çay ocağında çalışacak bir kişi bile bulamadık

Ara eleman bulamamaktan dert yanan Başkan İsabeşe, ‘’Ara eleman olmadığından bu işi bırakmak isteyen esnaflarımızda var. Artık herkes masa başında çalışmak istiyor. Ancak geçmişte böyle değildi. Çalışmayan kişi gideyim de yevmiye mi kazanayım diye çalışıyordu. Pandemi de çay ocağında çalışacak bir kişi bile bulamadık. Çünkü günümüzde olaya çok farklı açıdan bakıyorlar’’ açıklamasında bulundu.

Para kazanamayan esnaf borcunu ödeyemiyor

Can suyu kredisi çağrısını yineleyen Gaziantep Kahveciler Odası Başkanı Mustafa İsabeşe, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Bağ-kur ile SGK primlerimiz şok yüksek olduğundan birçok esnafımız ödeyemiyor. Bir kişinin işverene maliyeti 25-30 bin liranın altında değil. Para kazanamayan esnaf borcunu ödeyemiyor. Kredi faiz oranlarını söylemeye bile gerek yok. Kredi kullanmak isteyenler sicili bozuk olduğundan kullanamıyor. Dolayısıyla her esnafa en az 100 bin lira kredi desteğinde bulunulmalı ki borçlarını ödesin, sektör biraz hareketlensin.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *