ANASAYFA arrow right Güncel

Esnafın dayanacak gücü kalmadı

Esnafın dayanacak gücü kalmadı
YAYINLAMA: 02 Nisan 2024 / 20.11
GÜNCELLEME: 02 Nisan 2024 / 20.11

Son aylarda maliyetlerin yükselmesinin yanı sıra mazotun litresinin 45 TL’ye çıkması sonrasında dolmuşçu esnafı bir çıkış yolu arıyor. Gaziantep Minibüsçüler Odası, Büyükşehir Belediyesi’ne zam teklifini iletmesine karşın aradan aylar geçmesine karşın halen dönüş sağlanmadı.

Yılbaşında asgari ücrete yüzde 49 oranında zam yapılmasıyla beraber sigorta primleri yükseldi, dolara bağlı olarak araçların parça fiyatları, bakımı arttı. Buna ek olarak ise 1,5 lira zam gelmesiyle mazotun litresinin 45 liraya çıkması dolmuşçu esnafını çıkmaza soktu. Girdilerin altından kalkamayan esnaflar çareyi dolmuşlarını satılığa çıkarmakta buldu.

487 aracımızın en az yüzde 50’si satılık durumda

Gaziantep Minibüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak, “Dolmuşçu esnafının artık dayanacak gücü kalmadı. Girdileri karşılamakta zorlanan esnafımız araçlarını satılığa çıkarmakta buldu. Mevcut 487 aracımızın en az yüzde 50’si satılık durumda. Ne yapacağımızı şaşırmış bir durumda iken bir an önce biniş ücretlerine zam yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

Zammının verilmesinin önünde herhangi bir engel kalmadı

Son gelen zam ile birlikte mazotun litresinin 45 liraya yükseldiğini hatırlatan Çolak, “Mazot bizim en büyük giderlerimiz arasında yer alıyor. Aylar öncesinden Büyükşehir Belediyesine zam teklifimizi ilettik lakin şimdiye kadar olumlu ya da olumsuz bir dönüş alamadık. Artık seçimlerde sona erdiğine göre zammının verilmesinin önünde herhangi bir engel kalmadı. Yakın zamanda yeniden Büyükşehir Belediyesi’nin kapısını çalacağız” açıklamasını yaptı.

Maliyetler yükseliyor ama bunu biniş ücretlerine yansıtamıyoruz

Esnafın çok zorlu şartlar altında çalıştığını sözlerine ekleyen Çolak, “Bir bakıyoruz, mazotta indirime gidilmiş iki gün sonra bakıyoruz yeniden yükselişe geçmiş. Halay gibi iki öne bir arkaya. Dolayısıyla bizlerde mazotu takip edemez duruma geldik. Mazota her zam yapıldığında yüreğimiz yerinden çıkacakmış gibi oluyor. Çünkü mazotta yaşanan ani bir yükseliş anında maliyetlerimizi yükseltiyor. Ama ne yazık ki bunu biniş ücretlerine yansıtamıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bir aracın aylık gideri 200 bin liraya yaklaştı

Bir aracın aylık akaryakıt maliyetinin 100 bin lirayı geçtiğini sözlerine ekleyen Gaziantep Minibüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bizler küçük esnaf olarak ağır yükün altından kalkamıyoruz. Şu anda bir aracın aylık gideri 200 bin liraya yaklaşmış durumda. Bu gerçekten çok yüksek bir para. Artık zammımızı almalıyız ki araçlarımızın tekeri dönsün, evimize ekmek götürelim. Bizim de bakmamız gereken bir ailemiz var. Para kazanamazsak evimize nasıl ekmek götüreceğiz. O yüzde zam girdi maliyetlerini de göz önüne alarak ulaşım ücretlerine yüzde 100’ün altın zam yapılmaması gerekiyor.” 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *