Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatiflerinde para yok
Esnafın kredi ihtiyacının Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatiflerinden karşıladığını ancak nakit sıkıntısı yaşandığına dikkat çeken Nahırcı, “Şu anda Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatiflerinde para yok. Birçok esnafımız müracaatını yapmasına karşın para olmadığından iki veya üç aydan beri bekliyorlar. Şu anda bile para yok. Bankalara para aktarılırsa piyasalar biraz rahatlayabilir” şeklinde konuştu.
Bir defaya mahsus 3 yıllık maliye kaydı olanlara eğitici-ustalık belgesi verilmesini istiyoruz
4+4+4 eğitim sisteminin hayata geçmesiyle birlikte kalifiyeli elaman sorununda artış yaşandığını belirten Başkan Nahırcı, “Bu sistemde bir çocuk 17-18 yaşında liseden mezun oluyor. Bu yaştan sonra bu kişiye ne öğretilebilir? Atalarımızın dediği gibi “Ağaç yaş iken eğilir”. Bir çocuk eğer okumuyorsa bir ustanın yanına verilip meslek öğrenmesi lazım. Ayrıca birçok esnafımızın “Eğitici-Ustalık” belgesi olmadığından Mesleki Eğitim Merkezi’nde öğrenim gören öğrencileri yanında çalıştıramıyor. Bu da öğrencilerin mağdur olmasına neden oluyor. Eleman sorunu yaşadığımız böylesi bir dönemde bir defaya mahsus olmak üzere 3 yıllık maliye kaydı olanlara eğitici-ustalık belgesi verilmesini istiyoruz” talebinde bulundu.
Esnaf odalarının yetkilerinin arttırılması gerekiyor
Kayıt dışı konusuna değinen Nahırcı, sektörde kayıt dışı çalışanların oranının yüzde 60 civarında olduğunu sözlerine ekledi. “Maliyeye gidildiğinde hiçbir evrak sorulmadan kaydını yapıp, iş yerini açabiliyorsun. Ne iş yapacaksın, o iş ile ilgili tecrüben, bilgin, deneyimin veya ustalık belgen var mı, oda kaydını yaptırdın mı diye hiçbir şey sormuyor. Odanın ise kayıt dışı çalışan iş yerini kapatma yetkisi bulunmuyor. Sadece tutanak tutup üst kurula bildiriyoruz. O nedenle haksız rekabetinin yanı sıra hem ülkemizin hem de kentimizin ekonomik anlamda kaybını önlemek için esnaf odalarının yetkilerinin arttırılması gerekiyor” notunu düştü.
Sektör Eylül ayı gibi hareketleniyor
Sektörün Eylül ayı gibi hareketleneceğini kaydeden Gaziantep Elektronikçiler Odası Başkanı Cafer Nahırcı, konuşmasını şu kelimelerle sürdürdü: “Eylül ayında havaların soğumasıyla birlikte tüm vatandaşlarımız evlerine giriyorlar. Evde ise cep telefonu, radyo veya televizyon gibi elektronik eşyalarla vakit geçiriyorlar. Bunun sonucu olarak kış aylarında işlerimizde bir yükselişten söz edebilir, ancak yaz mevsiminde bunun tam tersi yaşandığı için durağanlık yaşıyoruz. Çünkü insanlar gününün büyük çoğunluğu dışarda geçirdiği için elektronik ürünlere ihtiyaç duyulmuyor.” Fatma Karabacak