ANASAYFA arrow right Güncel

Fidanlar toprakla buluştu

Fidanlar toprakla buluştu
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.46
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.46
Şehitkamil Belediyesi ve Halk Sağlığı Müdürlüğü işbirliğinde "Bi Dünya Yeşil Alan" sloganıyla, GARD Ormanı ağaçlandırılması yapıldı.
Nizip yolu üzerinde bulunan Günbulur köyü ağaçlandırma alanında yapılan törene; Gaziantep Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Gaziantep Emniyet Müdürvekili Selahattin Güler, Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Tanrıverdi, Gaziantep İl Sağlık Müdürü Metin Karakök’ün yanı sıra, çok sayıda vatandaş ve öğrenci katıldı.
Törenin açılışında konuşan Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, ormanların ve ağacın önemine değinerek, "Tabii ki hayatta en önemli konu insan sağlığıdır ve insan sağlığına en önemli destek unsuru doğadır. Temiz bir doğa, temiz bir şehir, bol oksijenli bir ortam yaratılması adına çok önemli. İşbirliği neticesinde yapılan bu tören hakikaten bizleri çok mutlu etti" dedi.
Kaymakam Mehmet Aydın ise temiz cevre ve ormanın öneminden bahsederek, bu gibi organizasyonlarla oluşturulan ormanların gelecek nesiller için çok önemli olduğunu söyledi.
Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu da, birlik ve beraberlik içinde ormanlık alanların çoğaltılabileceğini belirterek, "Maalesef şehrin yakın noktalarında ağaçlandırma alanı kalmamasından dolayı, şu anda şehrin biraz daha dışındaymış gibi olsa da ileride yaşam alanlarına dönüşecek bu bölgede, ağaçlandırma çalışması yapıyoruz. Öncelikle Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün 22 dönüm, bizim de hazineden 100 dönümlük alanı almamızla birlikte bu alanda 122 dönüm alanın ağaçlandırılması söz konusu olacak. Biz göreve geldiğimizde bir taahhütte bulunmuştuk ve her sene Mart ayında veya Ekim-Kasım aylarında iki kere ağaçlandırma çalışması yapacağız demiştik. Allah'a şükür ekibimizle bunu devam ettiriyoruz. Görevimiz süresince de bunu devam ettireceğiz. Tabi kurumlar arası işbirliği çerçevesinde bu kampanyaları sürdüreceğiz. Bundan sonra diğer sivil toplum kuruluşlarıyla veya resmi kuruluşlarla bu faaliyetleri devam ettireceğiz. Çocuklarımızın emanetini, torunlarımızın emanetini iyi kullanmak adına ağaçlandırmaya çok fazla önem vermemiz gerekiyor. Gaziantep’in şehir merkezi çevresindeki ağaçların tamamı elle büyüklerimiz tarafından dikilen ağaçlar. Kendiliğinden olan doğal bir ormanımız yok. Biz de bundan sonraki nesillere daha sağlıklı bir çevre bırakmak adına bu bölgeden de devamını getirecek şekilde, şehrin her noktasında ağaçlandırma çalışmasına devam edeceğiz. Buranın ulaşımıyla ilgili fidanların, çukurlarının eşilmesiyle ilgili her kademede arkadaşlarımız emek gösterdiler. Bizim her zaman söylediğimiz başka bir konu var. Belediyelerin artık yapılacak standart işlerin dışında şehrin vizyonuna yön verecek projeler geliştirmesi gerekiyor ve şu ana kadar standart işleri yaparken bunun dışında bizden sonraki nesillerin faydalanabileceği her türlü projeye biz de destek olmaya gayret gösteriyoruz" diye konuştu.
Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Tanrıverdi ise, ormanların kronik hastalıklar üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, "Dünyada, erken ölümlerin en büyük nedeni olan kronik hastalıklar, uluslararası sağlık gündeminde uzun süreler ihmal edilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü kronik hastalıklar konusunda yayınladığı raporunda, kronik hastalıkların önlenmesi ve kontrolü için acil eylem çağrısında bulunmuştur. Dünya Sağlık Örgütü’nün kronik hastalıklardaki hedefi, bu hastalıklara bağlı yıllık ölüm oranlarını en az yüzde 2 azaltarak, yaklaşık 22 milyon ölümü engellemeye çalışmaktır. Kronik hava yolu hastalıkları bu ölümlerin yüzde 7’sini oluşturduğu için, GARD uygulamaları ile dünyada 2 milyon ölümü önlemeye çalışmak hedeflenmiştir. Kronik hastalıklar ülkemiz için de büyük önem taşımaktadır. Türkiye’de yıllık ölümlerin yüzde 71'i kronik hastalıklar nedeniyle gerçekleşmektedir, bu oranın yaklaşık yüzde 7'sini kronik hava yolu hastalıklarına bağlı ölümler oluşturmaktadır. Önlenebilir bu hastalıkların en temel nedenleri sigara içimi ve hava kirliliğidir. Bu durum hem halk sağlığı, hem de ekonomiler açısından çok ciddi bir tehdittir. Ölümlerin başta gelen nedenleri olmasının yanında, bu hastalıklar toplumlara ekonomik yük getirmesi açısından da önemlidir. Kronik Hava Yolu Hastalıklarına Karşı Küresel İşbirliği (Global Alliance Against Chronic Respiratory Diseases -GARD) ulusal ve uluslararası kuruluşların gönüllü olarak birleşip herkesin özgürce nefes aldığı bir dünya vizyonu çerçevesinde çalıştığı, Dünya Sağlık Örgütü bünyesinde kurulmuş bir birliktir. GARD'ın hedefi kronik hava yolu hastalıklarının küresel yükünü azaltmaktır. 2000 yılında ilk adımları atılan bu ittifakta, başlangıçta 17 hükümet ve hükümet dışı kuruluş yer almış, bugün üye kuruluş sayısı 79’u bulmuştur. Türk Toraks Derneği öncülüğünde ülkemizde de GARD uygulamalarının başlatılması girişimleri, Bakanlığımızın uygun görüşü ve desteğiyle hayata geçirilmiş; 2009-2013 yıllarını kapsayacak şekilde ‘Türkiye Kronik Hava Yolu Hastalıklarını Önleme ve Kontrol Programı Eylem Planı’ oluşturulmuştur. İlimizde bu plana istinaden 24 kurum ve kuruluşun katılımıyla GARD İl Kurulu oluşturulmuştur ve Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinasyonunda çalışmalarını sürdürmektedir. Bu kurulda ilimizde hava kirliliğini en aza indirmek ve şehrimizin hava kalitesini yükseltmek amacıyla şehirlerin akciğerleri olan orman alanlarının artırılması ve bir GARD Ormanı oluşturulması kararı alınmıştır. Müdürlüğümüz tarafından 20 bin 450 metrekarelik hazine arazisinin tahsisi sağlanmış, Şehitkamil Belediyesi'yle yapmış olduğumuz işbirliği sonucunda bugün GARD Ormanı Projesi hayata geçirilmiştir. Bu projenin gerçekleştirilmesinde her konuda yardımlarını esirgemeyen Şehitkamil Belediye Başkanımız Sayın Rıdvan Fadıloğlu ve ekibine teşekkür ediyorum" ifadelerini kaydetti.
Yapılan açılış konuşmalarının ardından, protokol üyeleri ve vatandaşlar fidanları toprakla buluşturarak can suyu verdi.İHA



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *