ANASAYFA arrow right Güncel

Gaziantep’li çiftçiye 91 milyon karşılıksız hibe desteği verildi

Gaziantep’li çiftçiye 91 milyon karşılıksız hibe desteği verildi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.13
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.13
Gaziantep’te yapılan GAPTARIM Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı ile 9.GAPFOOD Gıda, Gıda Teknolojileri ve Ambalaj Fuarı’nın açılışı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in katılımıyla açıldı

Fuarın açılışında bölgede önemli bir tarımsal potansiyelinin de olduğunu anlatan Bakan Mehdi Eker, “Gaziantep bu potansiyelin büyük bir kısmına hitap edebilecek birikime güce, yeteneğe, akla ve alt yapıya sahip. Gaziantepli 33 bin 500 çiftçiye 2012 yılı içinde yaklaşık 91 milyon TL karşılıksız hibe destek ödemesi yaptık. Bu kredi falan değil, bu nakit, karşılıksız hibe ve bu yıl bu rakam daha da artacak” dedi.


Açılışta konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gaziantep’in sadece bölgenin değil Türkiye’nin ekonomisinde sanayisinde ticaretinde çok önemli bir yer tuttuğunu belirterek, “Fuarlar önemli etkinlikler. Neden? Çünkü bu tür fuarlarla üretici, sanayici, tüccar ve tüketici o fuarın konusunu teşkil eden faaliyet alanlarında dünyadaki en son teknoloji ne, hangi yeni ürünler piyasaya çıktı, hangi alet edevat geliştirildi, hangi tohum ortaya çıktı, hangi yeni ekipman hizmete girdi, hangi yeni hizmetler geliştirildi bunları ilgi ilgililere sunma ve onlarla buluşturma etkinlikleridir. O nedenle fuarlar çok önemlidir” dedi.


Gaziantep’te 33 bin 500 kayıtlı çiftçi var
Gaziantep’te 33 bin 500 kayıtlı çiftçi olduğunu hatırlatan Bakan Eker, “Gaziantep önemli tarımsal üretim yapıyor. Bu üretimde önemli ürünler elde ediliyor. Gaziantep sadece üretimi değil bunların gıda sanayisine dönüştüğü ve bunun ihracata gittiği bir yerdir Gaziantep. Türkiye’de 6 milyar dolara yakın ihracatı var” diye konuştu.
19 milyar dolar gıda ve
tarım maddesi ihracatı var
Türkiye’nin tarımsal üretim bakımından şuan dünyanın 7. büyük gücü olduğunu ifade eden Bakan Eker, “10 yıl önce tarımsal hasıla bakımından dünyanın 11’incisiydi, Avrupa’nın 4’üncüsüydü. Önünde Fransa, İtalya ve İspanya vardı. Bugün ise dünyanın 7’incisi ve Avrupa’nın 1’incisi. Türk çiftçisi bir yılda 62 milyar dolar tarım hasılası elde ediyor. Bunu 23 milyar dolardan devralıp buraya getirdik. 2012 yılında TÜİK rakamlarına göre 16 milyar dolar, TİM rakamlarına göre 19 milyar dolar gıda ve tarım maddesi ihracatımız var. Bunu 4 milyar dolardan almıştık” şeklinde konuştu.

Gaziantep payını nasibini alacak
Bölgede önemli bir tarımsal potansiyelinin de olduğunu anlatan Bakan Eker, “Gaziantep bu potansiyelin büyük bir kısmına hitap edebilecek birikime güce, yeteneğe, akla ve alt yapıya sahip. Gaziantep’in sanayicisi, tüccarı, üretici, çiftçisi, sadece kredi üreticisinin ürettiği ile değil bölgede üretilen ürünü de katma değer katıp bunu bölgeye uzak yerlere ihraç edebilecek imkana sahip. Bizim işimizde bunların önünü açmaktır. Buna imkan açmak, imkan sunmak ve daha iyi bir noktaya gemisini sağlamaktır. Bunun için ne yapılması gerekiyor. Üretim açısından üretim desteği vermemiz gerekiyor. Biz Bunu da elimizden geldiği kadar sağlıyoruz. Gaziantepli 33 bin 500 çiftçiye 2012 yılı içinde yaklaşık 91 milyon TL karşılıksız hibe destek ödemesi yaptık. Bu kredi falan değil, bu nakit, karşılıksız hibe ve bu yıl bu rakam daha da artacak” dedi.
Bakan Eker, 2012 yılı içerisinde çiftçiye verdikleri desteğin 7.6 milyar yaklaştığına işaret ederek, “2013’te bu rakam 9 milyar TL’yi aşacak. Tüm Türkiye için söylüyorum. Gaziantep elbette ki bundan payını nasibini alacak” diye konuştu.

Konuşmasında Tarıma dayalı sanayiden de bahseden Bakan Eker, “Tarıma dayalı sanayiyi geliştiriyoruz. Gaziantep’te 98 tane tarıma dayalı sanayi tesisine biz bakanlık olarak yüzde 50 hibe destek vermek suretiyle katkı sağladık. Limitimiz küçük, adı kırsal kalkınma. 600 bin TL’lik sermayenin yüzde 50’sini hibe veriyoruz. Bu tesislerde binin üzerinde insan istihdam ediliyor. Gaziantep hem DAP hem de GAP bölgesindeki desteklerden faydalanmaktadır. GAP’ta 72 milyon TL’nin üzerinde bu alanda hibe destek verildi. Biz bölgede şunu yapmaya çalışıyoruz, bölgede kuraklık var. Bu sene Yağışlar iyi ama uzun yıllara baktığımız zaman bölgede mutlaka sulama yatırımlarının bir an önce tamamlanması gerekiyor” diye konuştu.Bakan Eker, katılımcılara Ceylanpınar’da bulunan ve Türkiye için çok önemli olan projeleri hayata geçirilen TİGEM’i mutlaka ziyaret etmelerini tavsiye etti.

İhracatın yüzde 34’ünü gıda ürünleri oluşturdu
GSO Başkanı Adil Konukoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, Gaziantep olarak ‘’fuarlar şehri’’ olmaktan gurur duyduklarını ifade ederek, “Bu işe başlarken her ay 1 fuar düzenleyeceğiz derken, bu yıl inşallah her ay 2 fuar gerçekleştireceğiz” diyerek hedeflerini dile getirdi.
Gaziantep’in geçen yıl gerçekleştirdiği 5 milyar 879 milyon dolarlık ihracatıyla gurur duyduklarını ve bu ihracatın yüzde 34’ünü gıda ürünleri oluşturduğunu vurgulayan Konukoğlu, tarım sektöründeki sanayicilerine teşekkür etti.

tarımda 40 milyar dolar ihracat ve 150 milyar
dolar tarımsal hasıla hedefimiz var
Türkiye’nin 2023 yılında 150 milyar dolarlık tarımsal hasılaya ulaşmayı ve 40 milyar dolarlık tarım ihracatı gerçekleştirmeyi hedeflediğini belirten Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bakanımız Mehdi Eker bakanlığa geldiği dönemden beri tarımda aldığınız kararlarla ülkenin ufkunu açtınız. İnşallah bundan sonra yapacağınız yeniliklerle de Türkiye’yi 2023 yılına birlikte hazırlamış olacağız. 2023 yılında yalnızca tarımda 40 milyar dolar ihracat ve 150 milyar dolar tarımsal hasıla hedefimiz var. Bu konuda önümüzün açılabilmesi, tarım ürünlerinin daha fazla üretime katkı sağlayabilmesi için sulama projeleri bir an önce tamamlanmalıdır. Tarım ürünlerine teknolojiyi katmamız gerektiğini ve sanayicilerimizin bu konuda desteklenmesini talep ediyoruz. Önümüzdeki dönemlerde bunları yapacağınızdan hiç şüphemiz yok.”
Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in çalışmalarından “Aynası iştir kişinin lafa bakılmaz” diyerek övgüyle bahseden Konukoğlu, tarım sektörünün son 10 yıl içinde yalnızca 2007 yılında küçülme yaşadığını, onun dışında sürekli bir büyüme gösterdiğini kaydetti.
Konukoğlu, Gaziantep’in 2023 yılında 30 milyar dolar ihracat ve 350 bin kişiye istihdam sağlama hedefine doğru ilerlediklerini belirtirken, “Bu konuda bizlere destek verdiğiniz için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Yapılan açılış konuşmalarının ardından Bakan Eker ve beraberindeki heyet kurdele keserek fuarın açılışını gezdirdi. Stantları tek tek ziyaret eden Bakan Mehdi Eren burada Sanko Holding’in yaptığı yerli traktörlerden birine bindi. Bakan Eker, Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ile birlikte traktörün üzerinde basın mensuplarına poz verdi. Bakan Eker daha sonra TİM’E bağlı olarak faaliyet gösteren ve Türk tarım ürünlerinin dünya genelinde tanıtımını üstlenen Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Gurubu’nun standını ziyaret etti. Bakan Eker burada Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Gurubu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ile birlikte yapılan yöresel ve doğal ürünlerden yapılan yemeklerin tadına baktı.


resim
GSO, Ticaret Odası, Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği, Ziraat Odası, Ticaret Borsası, Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliğiyle, Akort Fuarcılık tarafından gerçekleştirilen, ‘4. Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı (GAPTARIM)’ ile ‘9. Gıda, Gıda Teknolojileri ve Ambalaj Fuarı (GAPFOOD)’un açılış töreni Ortadoğu Fuar Merkezi’nde (OFM) yapıldı. Açılış törenine Bakam Mehdi Eker ve çok sayıda davetli katıldı.



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *