ANASAYFA arrow right Güncel

Gaziantep’te işsizlik sıfır fabrikalar 24 saat çalışıyor

Gaziantep’te işsizlik sıfır fabrikalar 24 saat çalışıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.48
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.48
2. Uluslararası Kültür Turizmi Zirvesi Ankara’da ATO Conresium’da başladı… Zirvede Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey’in çizdiği Gaziantep tablosu şaşkınlık yarattı

Kentteki ekonomik canlılığın, kente giren kayıtdışı para ve kaçak parası olduğunu en iyi bilenlerden biri olan ve yönettiği belediyenin kurduğu aşevlerinden her gün yüzlerce kişiye yemek dağıttıran Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, 2. Uluslararası Kültür Turizmi Zirvesi’nde kentteki kültür ve turizm yatırımlarını övmek ve önemini anlatmak isterken ipin ucunu kaçırdı ve, "Yeni bir alternatif olan kültür ve turizm çabasından sonra biz Gaziantep'te çalıştıracak işçi bulmakta zorlanır hale geldik. Gazetelere ilan verip ancak öyle işçi bulabiliyoruz. Bizde şu anda işsizlik sıfır, fabrikalar 24 saat çalışıyor, şehir son derece canlı bir ekonomiye sahip " diye konuştu.
Gaziantep zenginleşiyor dedi
Kent nüfusu göç ve aşırı doğumlar yüzünden hızla çogalırken ve buna paralel olarak yoksulluk ve gelir adaletsizliği süratle artarken, Gaziantep’te yaşayan insanların yaşam standartlarının yükseldiğini belirten Güzelbey, "Şehirler aslında 4 sütun üzerinde yerleşirler, ticaret, sanayi, eğitim, kültür ve turizmdir. Kültür aslında bunların hepsinin zemininde olması lazım. Şehrimizin bir kültür şehri olması için çaba gösteriyoruz. Bunun sonucunda inanıyoruz ki, bu şehirde yaşayan insanların yaşam standardı yükselecek, şehir zenginleşecek. Şuanda bile Gaziantep'deki bu değişiklikler görülmekte. Tek bir üzüntümüz bize 120 kilometre uzakta olan ve kardeş şehrimiz olan Halep'te yaşanan insanlık dramı. Halep'te sadece bir insanlık dramı yaşanmıyor, orada bir kültür katliamı yapılıyor” ifadelerini kullandı.

Turizm konsepti değişti
“Kültür Yolları ve İnanç Turizmi” temalı olarak düzenlenen 2. Uluslararası Kültür Turizmi Zirvesi Ankara’da ATO Conresium’da başladı. Zirve öncesinde belediyeler ve valilikler tarafından açılan stantlar gezilirken, zirveye katılan belediye başkanları ve valiler de illeri ile ilgili birer sunum yaptı. Zirvenin ikinci kısmında bir sunum yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, dünyada turizm konseptinde bir değişiklik olduğunu, deniz, güneş, kum turizminden başka farklı alanların olduğunun insanların farkına vardığını söyledi.
Gaziantep kültür ve inanç turizmine sahip çıktı
Gaziantep’in aslında bir sanayi şehri olduğunu vurgulayan Asım Güzelbey, “Benim şehrim aslında bir sanayi şehri. Şehrin geçmişine baktığımız zaman binlerce yıllık bir tarih ortaya çıkıyor. Bugün Gaziantep kültür ve inanç turizmine sahip çıktığı için farklı bir noktada. İpekyolu üzerinde bulunan bir şehiriz biz. İpekyolu, bundan bin sene önce revaçta olan bir yoldu. Çin'deki Hindistan'daki ticari ürünlerin batıya geçtiği yoluydu. Bu yol Gaziantep'ten geçiyor. Bu yolun yeniden canlandırılması için 2006'da bir toplantı yapılıyor. 2011'deki toplantıya Türkiye ilk defa dahil oldu ve bu toplantıda biz ev sahipliği yaptık” diye konuştu.
550 yıllık bir kilise tesadüfen bulundu
8 sene önce başlatılan çalışmalar neticesinde bütün tarihi yapılar restore edildiğini belirten Güzelbey, “8 sene önce kale çevresindeki bütün tarihi yapılar restore edildi. 5.5 kilometrelik bir kültür yolu hayata geçti. Yıllardır tarihine ve kültürüne sahip çıkmamanın oluşturduğu sonuçlar nedeniyle 5.5 kilometrelik yol üzerinde bulunan bin kadar yapanın 80 tanesi tarihi yapı, gerisi çarpık yapıydı. Öncelikle çarpık yapıların düzeltilmesi gerçekleştirildi. Çarpık yapılar düzeltilirken istimlak bedeli ödememek için yıkımdan ziyade yapıma önem verildi. Evler tek renge boyandı, yürüme yolları, ışıklandırmasıyla tarihi dokuyla çarpık yapılar uyumlu hale getirildi. Tarihi eserler restore edildi ve bu restorasyon esnasında bütün inançlara sahip çıkıldı. Bu yol üzerinde bulunan bir fabrikanın iplik deposu olarak kullanılan yerde hiç bir envanterde olmayan, 550 yıllık bir kilise tesadüfen bulundu. Buranın restorasyonunu yaptık ve şuanda kültür merkezi olarak kullanılıyor. Şehrimizde bakırcılık mesleği çok önemlidir. 380 tane bakırcının olduğu çarşı restore edildi, turizmin hizmetine açıldı. Tarihi hanların tamamı da restore edildi. Gaziantep'teki bütün tarihi mahalleler restore edildi. Bütün bunlar bir değişim oluşturdu, lahmacun ve kebapla anılan şehir bir kültür şehri oldu. İnanç ve kültür turizminin şehre getirdiği katkıları seçilmekte. Şehir birden bire kabuk değiştirdi ve bu arada her türlü inanca saygı gösterildi. Dünyanın en büyük mozaik müzesi şehrimizde. Gaziantep'te de var olan mevlevi kültürü Mevlevihane Müzesi ile yaşatılıyor. Gaziantep Kalesi şehrin tam kalbinde bulunuyor. Yakın zamana kadar restorasyonu yapılmadığı için çok kötü durumdaydı. Restorasyonundan sonra kalenin içine panoromik bir müze de yapıldı" şeklinde konuştu.

İHA


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *