ANASAYFA arrow right Güncel

Genel Başkan Özgür Özel Reisoğlu’nun üzerini çizdi

Genel Başkan Özgür Özel Reisoğlu’nun üzerini çizdi
YAYINLAMA: 25 Ağustos 2024 / 17.50
GÜNCELLEME: 25 Ağustos 2024 / 17.50

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Antep’te fıstık üreticisine seslendi: “Fıstıkta taban fiyat uygulamasına geçeceğiz. Destekler arttırılacak, bir yıl sonra değil, sezon öncesinde destekleme ödemeleri yapılacak. Çiftçilerimizi kurtlar sofrasına yem etmek değil bu piyasanın ana aktörü yapmak boynumuzun borcu’’

İstasyon Meydanı’nda düzenlenen mitingde, yerel seçimlerde kazanılan Şehitkamil, Nizip ve Karkamış ilçe başkanlarına teşekkür eden CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in İl Başkanı Reis Reisoğlu’nun adını bile anmadı. Antep’te düzenlenen Fıstık Mitinginde konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Antep’teki yerel seçim sonuçlarından memnun olmadığını dile getirirken, ‘Çok açık söylüyorum; kusur sizde değil, bizdedir’ sözleri CHP İl Başkanı Reis Reisoğlu’na bir mesaj olarak algılandı. Ayrıca yerel seçimlerde kazanılan Şehitkamil, Nizip ve Karkamış İlçe Başkanlarına teşekkür eden Özel’in Reisoğlu’na teşekkür etmemesi üzerinin çizildiği yorumlarına neden oldu. 
 

Bu büyük şehri sosyal demokrat bir belediye başkanının yönetmesi geçen seçimlerde bile işten değildi
Meydanı hınca hınç dolduran kalabalığa seslenen Özel, ‘’Yerel seçimlerden sonra ilk kez Gaziantep’teyim. Bir olan belediyemizi 3’e çıkarttık. Karkamış Belediye Başkanımızı Nizip’e yollarken Karkamış’ı yeniden kazandık. Ayrıca Şehitkamil’i kazandık. Hepinizi teşekkür ediyorum. Bu büyük şehri sosyal demokrat bir belediye başkanının yönetmesi geçen seçimlerde bile işten değildi. Ama bu seferlik olmadı. Çok açık söylüyorum; kusur sizde değil, bizdedir. Cumhuriyet için önemli olan bu kenti büyükşehir ve tüm ilçeleriyle ilk seçimlerde kazanmaya ant içiyoruz’’ dedi.
Yerel seçim sonuçları Gaziantep açısından yeterli değil
Yerel seçim sonuçlarını Gaziantep açısından yeterli görmediğini söyleyen Özel, ‘’Şehitkamil, Karkamış ve Nizip örgütümüz adına ilçe başkanlarımızı tebrik ediyorum. Nizip’te Ali Doğan’ın, Karkamış’ta Mustafa Güzel’in, Şehitkamil’de Umut Yılmaz’ın bu şehir için var güçleriyle çalışacaklarına yürekten inanıyor, başarılar diliyor, genel başkanları olarak her zaman yanlarında olduğumu ifade ediyorum’’ ifadelerini kullandı.
Bir avuç aracıyı, tüccarı zengin etmeyi bırakın
‘Bir avuç tüccarı korumayı bırakın’ diyen Özel, ‘’Bir avuç aracıyı, tüccarı zengin etmeyi bırakın. Bu insanların emeğine göz dikmeyi bırakın, fıstık üreticisini karınca gibi görüp ona tepeden bakıp ezmeyi bırakın. Karıncanın kardeşi var o da Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Derdini çekeceksin, doluyu yiyeceksin, yağmurda ıslanacaksın, rüzgarda titreyeceksin ama parayı başkası kazanacak. Yok öyle yağma. Yazıklar olsun bu düzene’’ eleştirisini yaptı.
Çiftçilerimizi piyasanın ana aktörü yapmak boynumuzun borcu
Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fıstık alımı yapacağını açıklayan Özel, ‘’Toprak Mahsulleri Ofisi, nasıl fındık, Manisa’da üzüm, hububat alıyorsa Gaziantep'te, Siirt’te Şanlıurfa'da, Adıyaman’da da Antep fıstığını alacak. Fıstıkta taban fiyat uygulamasına geçeceğiz. Destekler arttırılacak, bir yıl sonra değil, sezon öncesinde destekleme ödemeleri yapılacak. Çiftçilerimizi kurtlar sofrasına yem etmek değil bu piyasanın ana aktörü yapmak boynumuzun borcu’’ açıklamasını yaptı.

Bölgenin Türkiye’deki Antep fıstığı üretiminin dörtte birini gerçekleştirdiğini ifade eden Özel, ‘’Dünyadaki toplam üretimin yüzde on ikisini sizler karşılıyorsunuz. Ancak fıstık üretmek zor iş, emek, alın teri ve sabır ister. Fıstık üreticisinin nefesini kesenler ve cebine göz dikenler var. Ziraat Odası Başkanları’yla ve üreticilerle konuştum. Geçen sene gübrenin çuvalı bin 600 lirayken, bu sene 3 bin liraya çıktı. Geçen sene ilaç 40 lirayken, bu sene 600 liraya çıktı. Mazot 24 liradan, 45 liraya çıktı. Sulama maliyeti üç kat arttı. Geçen yıl markette 350 liraya satılan fıstık şimdi markette 600 liraya satılıyor. Her şey iki kat, üç kat artmış. Bu Gaziantep’in geçiminin ana maddesi bu ürün geçen sene 115 lira da bu sene niye 90 lira ya da 95 lira? Bu akılla vicdanla, mantıkla, izah edilebilir mi?’’ sorusunu sordu.
Sizin sesinizi duyuyoruz, sizi çaresiz bırakmayacağız
Özel, ‘’Geçen sene 4 kilo fıstık satıp bir işçi yevmiyesi ödeniyordu, bu sene 10 kilo fıstık satıp bir işçi yevmiyesi ödeniyor. Geçen sene bir kilo fıstık ile 4 litre mazot alınırken bu sene 2 litre alınıyor. Böyle hesap olmaz olsun. Garibanın, işçinin, yoksullun değil, zenginlerin, yandaşların, gününü gün edenlerin sesini duyuyorlar. Sizin sesinizi duyuyoruz, sizi çaresiz bırakmayacağız. Fıstık üreticisinin vardır bir çaresi onun da adı Cumhuriyet Halk Partisi’’ şeklinde konuştu.
Fıstıkta katma değeri arttırarak ihraç etmenin yollarını bulmak gerekiyor
Artan sıcaklıkların fıstıkta verimi düşürdüğünü kaydeden CHP Genel Başkanı Özel, ‘’Artan sıcaklar, fıstıkta verimi düşürüyor. Sulama zaruri hale geldi. Fıstığın sulanabilmesi için projelerin başlatılması lazım. Fıstıkta katma değeri arttırarak ihraç etmenin yollarını bulmak gerekiyor. Fıstık üreticileri bankalara borçlu. Bu borçların faizleri silinmesi ana para yıllara bölünmeli. Köylere icra araçları geliyor, sarı taksitlerden icra memurları iniyor. Köylü milletin efendisi iken perişan hale getirildi. Kırmızı biber çiftçileri de feryat ediyor. Geçen sene İslâhiye’de tarlada 130 lira olan biber, bu yıl 60 liraya alıcı bulamıyor. Maliyetler iki kat artmasına karşın İslâhiye yarı fiyatına kırmızı biber satmak zorunda kalıyor. Bu sorunun en önemli sebeplerinden bir tanesi de kırmızı biber ithalatına izin veren anlayış’’ tespitini yaptı.
Türkiye’de bir tarım krizi yaşanıyor
Türkiye’de bir tarım krizi yaşandığını sözlerine ekleyen Özel, ‘’Fiyatlar, çiftçi için ucuz, tüketici için pahalı. Tarlada on lira olan ürün, markette yüz lira. Ama Tayyip Erdoğan çiftçilerin sıkıntısı yok diyor. Bizi de çiftçilerin sorunlarını istismar etmekle suçluyor. Rahatsız oluyor bunları konuşmayın diyor. Onun yerine kavga çıkarmak, tartışma yapmak, polemik yapmak ve gündemi kaptırmak istiyor. Hem Erdoğan'ı hem Bahçeli'yi hem de kendini milletin derdini görmeyen, sığ, siyasi kavgalar isteyenleri uyarıyorum. Vallahi de yapmayacağım, billahi de yapmayacağım. Sizin sahte gündeminizin peşine takılıp Antepli fıstıkçıyı yalnız bırakmayacağız. Benim derdim 12 bin 500 liraya geçinmek zorunda olan emekli. Benim derdim maaşına zam yapılmayıp ezdirilen emekçi. Rize'deki çaycı, Manisa'daki üzümcü, Antep'teki fıstıkçı, Çukurova'daki pamukçuyu, Konya'daki, buğday ve Tekirdağ'daki Ayçiçek üreticisini bırakıp da sizin peşinizde düşeceklere yazıklar olsun. Ben milletimin yanındayım’’ dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *