ANASAYFA arrow right Güncel

Gıda mühendisleri yenilikçi çözümler geliştirmek zorunda

Gıda mühendisleri yenilikçi  çözümler geliştirmek zorunda
YAYINLAMA: 25 Eylül 2024 / 19.03
GÜNCELLEME: 25 Eylül 2024 / 19.03

255 Eylül Gıda Mühendisleri Günü dolayısıyla açıklama yapan Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, ‘’Gıda mühendisleri düşük ücret koşullarında ekonomik krizin gölgesinde mesleğini icra etmeye çalışıyorlar. Ekonomik koşulların zorlaşması ve alım gücünün düşmesi ile birçok mühendis yoksulluk sınırı altında çalışmak zorunda kalıyor’’ tespitini yaptı.

Gıda mühendislerinin, her gün sofralarımıza güvenli ve sağlıklı gıdalar ulaştırmak için bilimsel bilgi ve teknolojiyi ustalıkla bir araya getirdiğini kaydeden Aydın, ‘’Üretimden paketlemeye, saklamadan lojistiğe kadar birçok alanda çalışan bu mühendisler, hem sağlık hem de çevre açısından en iyi sonuçları elde etmeyi amaçlıyor. Gıda mühendisleri, küresel ölçekte büyüyen nüfusun artan gıda ihtiyacını karşılamak için yenilikçi çözümler geliştirmek zorunda. İklim değişikliği, doğal kaynakların azalması ve gıda israfı gibi sorunlar karşısında sürdürülebilir üretim süreçleri geliştirmek, bu meslek grubunun en büyük sorumluluklarından biri. Ayrıca, pandemiler ve diğer küresel krizler sırasında gıda zincirinin devamlılığını sağlamadaki stratejik rolleri daha da belirgin hale geldi’’ ifadelerine yer verdi.

Adil çalışma koşulları ve mesleki haklarının korunması gerekiyor

Aydın, ‘’Gıda mühendislerinin, insan sağlığına doğrudan etki eden kritik bir meslek icra ettikleri göz önünde bulundurularak, adil çalışma koşulları ve mesleki haklarının korunması gerekiyor. Bu alandaki uzmanlar, sürekli eğitim olanaklarına erişim sağlamalı, aynı zamanda kariyer gelişimleri desteklenmeli. Mesleklerinde karşılaştıkları zorluklar göz önüne alındığında, gıda mühendislerinin haklarının iyileştirilmesi ve korunması, sağlıklı bir toplum için olmazsa olmaz’’ dedi.

Üretimde kaynakları verimli kullanılarak gıda güvencesine katkı sağlıyoruz

Gıda mühendislerinin, üretilen gıdaların güvenli, besleyici ve lezzetli olmasını sağlamakla kalmadığını aynı zamanda gıda üretim süreçlerini iyileştirerek sürdürülebilir bir geleceğe de katkıda bulunduğunu kaydeden Aydın, ‘’Tüketicilerin sağlığını korumak için gıda üretiminden tüketime kadar her aşamada titizlikle çalışıyor, gıda zehirlenme risklerini en aza indirerek, topluma güvenli gıdalar sunuyoruz. Gıdaların besin değerini artırmak ve dengeli beslenmeyi desteklemek için çalışmalar yapıyoruz. Yeni gıda ürünlerinin geliştirilmesi için ar-ge çalışmaları yürütüyoruz ve hassasiyeti olan tüketicilere özel gıdalar üretiyoruz. Üretimde kaynakları verimli kullanılarak gıda güvencesine katkı sağlıyoruz’’ şeklinde konuştu.

Toplumun yeterli ve güvenli gıdalara ulaşması için mücadele ediyoruz

Gıda israfını azaltmak için üretim süreçlerini optimize ettiklerini sözlerine ekleyen Aydın, ‘’Hem ekonomik kaynakları koruyoruz hem de dünya genelindeki açlık sorununa çözüm bulunmasına katkı sağlıyoruz. Çevreye duyarlı üretim yöntemleri geliştirerek sürdürülebilir bir gıda sistemi oluşturmaya çalışıyor, atık yönetimi, enerji verimliliği ve doğal kaynakların korunması gibi konularda faaliyetler yürütüyoruz. Ülkemizde gıda sanayinin gelişmesi ve ihracatın artmasına katkı sağlıyor, ürünlerimizi ve üretim süreçlerimizi dünya standartlarına ulaştırmanın sorumluluğunu taşıyoruz. Tüm toplumun yeterli ve güvenli gıdalara ulaşması için mücadele ediyoruz’’ açıklamasını yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *