ANASAYFA arrow right Güncel

Gün içinde 2-2.5 litre su tüketilmeli'

Gün içinde 2-2.5 litre su tüketilmeli'
YAYINLAMA: 25 Haziran 2024 / 20.10
GÜNCELLEME: 25 Haziran 2024 / 20.10

Sağlık Bakanlığı, aşırı sıcakların neden olduğu rahatsızlıklara karşı uyararak gün içinde 2-2.5 litre su tüketilmesi, bol, hafif ve açık renkli giysiler giyilmesi, kan şekerini hızla yükselten veya hızlı düşüren besinlerin tercih edilmemesi gerektiği hatırlatıldı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Türkiye geneli için 'aşırı sıcak' hava uyarısında bulunmuştu. Hafta sonunda etkisini azaltması beklenen sıcak hava konusunda Sağlık Bakanlığı da uyarı listesi yayımladı.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri sıcakların etkisiyle vücutta su ve mineral kaybı yaşanabileceğinin altını çizerken bu durumun da bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemlerine dönüşebileceği konusunda uyardı.

Aşırı sıcaklardan en çok 65 yaş ve üzerindekiler, küçük çocuklar, bakıma ihtiyacı olanlar, engelli bireyler, hamileler, açık alanda, ağır işlerde çalışanlar, sporcular, diyabet, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları gibi kronik rahatsızlığı bulunanlar ile özellikle sürekli olarak tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları kullanan kişilerin etkilenebileceği ifade edilirken aşırı sıcaklardan korunmak için bol, hafif ve açık renkli giysiler giyilmesi, gün içinde serinlemek için ılık duş alınması tavsiye edildi.

'Aşırı sıvı kaybı tehlike yaratabilir'

Sıcak yaz aylarında her zamankinden daha fazla su içilmesi ve su tüketmek için susamanın beklenilmemesi önem taşıdığı ifade edilen açıklamada, suyun, vücut için en doğal ve önemli sıvı kaynağı olduğundan aşırı sıvı kaybının tehlike yaratabileceği ifade edildi.

Suyun besinlerin sindirimi, besin ögelerinin emilimi ve hücrelere taşınması, hücrelerdeki biyokimyasal tepkimelerin oluşması, hücre, doku, organ ve organ sistemlerinin çalışması, metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin taşınması ve atılması, vücut ısısının denetimi, eklemlerin kayganlığının sağlanması, kalsiyum, magnezyum, flor gibi mineralleri sağlaması için hayati önem taşıdığı ifade edilirken su gereksiniminin hava sıcaklığı, fiziksel aktivite ve tüketilen diyete göre değişebildiği aktarıldı.

Sıcak havada, fazla fiziksel aktivite yapıldığında, diyette, protein ve tuz miktarı fazla olduğunda, terleme ve böbrekler yoluyla, ateşli hastalıklarda solunum yoluyla, ishalde bağırsak yoluyla su atımının arttığı belirtilen açıklamada bu sebepten su-sıvı gereksiniminin de arttığı kaydedildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *