ANASAYFA arrow right Güncel

Günlük deri miktarı 200-300’e kadar düştü

Günlük deri miktarı 200-300’e kadar düştü
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.01
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.01
Kurban Bayramı'ndan önce günde 2 bin adet toplanan deri sayısı, bayram sonrası günlük 200-300’e kadar düştü.
Şanlıurfa'da Kurban Bayramı'ndan önce günde 2 bin adet toplanan deri sayısı, bayram sonrası günlük 200-300’e kadar düştü. Dericiler, yeni yılla birlikte sayının yeniden artmasını bekliyor.
Şanlıurfa'da Kurban Bayramı sonrasında tüketimi azalan et nedeniyle kesilen hayvan sayısı da azaldı. Bayram sonrası ilde günlük 200-300 hayvanın kesildiğini söyleyen dericiler, bayram öncesi ise bu rakamların günlük 2 bini aştığını söyledi.
Yeni yılla birlikte kesilen hayvan sayısında artış beklediklerini söyleyen deri toplayıcısı İbrahim Halil Bice, “Şanlıurfa genelinde günde 200-300 tane deri toplanıyor. Eskiden günde 2 bine yakın deri topluyorduk. Bu aralar kesim sayısı düşmüş durumda. Ben bugün toplam 15 tane deri getirebildim. Bunun sebebi ise Kurban Bayramı'ndan dolayı kasaplarda kesim sayısı düştü. Bir iki ay boyunca işler bu şekilde gider ardından işler açılır. Vatandaşların dolaptaki etleri tükenince kasaplar kesime başlarlar. Kesimler başladıktan sonra ortalama 100 deri toplamaya başlarız. Bu rakam il genelinde ise günlük 2 bine çıkar” dedi. Toplanan deri ve bağırsakların İstanbul, İzmir, Gaziantep gibi işleme fabrikalarının bulunduğu illere gönderildiğini söyleyen Bice, toplanan deri ve bağırsaklara uyguladıkları işlemleri ise şöyle anlattı: “Kesilen hayvanın derilerini toplayıp, derisini ve bağırsaklarını buraya getiriyoruz. Ardından tuzlama ile yıkama işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Bağırsakları buradaki bidonlarda yıkıyoruz, tuzlanan derileri ise istifleyip belli bir sayıya gelinceye kadar biriktiriyoruz. Sonra da araçlar ile fabrikalara gönderiyoruz.”
Fabrikaya işlenmek üzere gönderilen derilerin bir takım işlemlerden geçtiğini de söyleyen Bice, “Deriler fabrikalarda temizlenip işleniyor. Bunlardan mont, ayakkabı, kemer, telefon kılıfı oluyor. Bunlar her türlü deri imalatı olduğu gibi yünlerinden ise battaniye yapılıyor. Bağırsaklardan ise ameliyat ipliği üretiliyor” diye konuştu.
Sıcak ve soğuk havalarda da deri toplama işini yaptıklarını belirten çırak Mehmet Karaca ise, deri toplama işinin zor bir iş olmasına rağmen artık kendisinin çok zorlanmadığını ifade etti. 6 yıldır deri toplama işi yaptığını anlatan Karaca, “Günde 2 bin tane deri de olsa, bedenim alıştığından dolayı bana zor gelmiyor. Akşama kadar iki kişi, bu 2 bin deriyi tuzlama işlemini gerçekleştirebiliriz. Hava ne kadar soğuk olursa olsun fark etmiyor. Biz çalışırken ısınıyoruz. Soğuk su ve tuz ellerimizi biraz tahrip ediyor ama onlara da alıştık” dedi.İHA

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *