ANASAYFA arrow right Güncel

Hastalar, eczane eczane ilaç arar hale geldi

Hastalar, eczane eczane ilaç arar hale geldi
YAYINLAMA: 31 Mart 2024 / 21.17
GÜNCELLEME: 31 Mart 2024 / 21.17

Birçok ilaç firmasının, Türkiye piyasasından ilaçlarını çekmesi sonrasında yaşanan ilaç krizi daha da derinleşmeye başladı. İlaca erişimde sorun yaşayan hastalar, eczane eczane ilaç arar noktaya geldi.   

Bulunamayan ilaçlar karşısında hem hastalar hem de eczacılar zor durumda

Kurdaki artış ve kararnameler nedeniyle başlayan ilaç krizi büyüyerek devam ediyor. Dövizde yaşanan artış ile beraber organ naklinde kullanılan ilacın yanı sıra göz damlası, göz tansiyonu, astım, KOAH, epilepsi, migren, parkinson gibi hayati öneme sahip ilaçlar bulunamaz duruma geldi. Bulunamayan ilaçlar karşısında hem hastalar hem de eczacılar zor durumda.

Hastalar, “Maalesef ilaç yok” cevabı ile karşılaşıyor

Şubat ayındaki fiyat güncellemesi erken bir tarihe çekilmesine rağmen eczanelere gidildiğinde birçok ilaca ulaşılamıyor. Hastanelerde muayene olmak için saatlerce bekleyen hastalar, reçete de yazan ilaçları almak için eczaneye gittiğinde “Maalesef ilaç yok” cevabı ile karşılaşıyor. Dolayısıyla hastalar ilaçları bulabilmek için ise eczane eczane dolaşır hale geldi.

Bazı firmalar ilaçlarını Türkiye piyasasından çekti

Gaziantep Eczacılar Odası Önceki Dönem Genel Sekreteri Serdari Dalsüren, “Bazı ilaçlar yoka girdi hatta bazı firmalar ürünlerini Türkiye piyasasından çekti, artık getirmiyorlar. Bu da vatandaşın ilaca erişimini kısıtlıyor” dedi.

Sağlıkta Dönüşüm Programı ile referans ilaç uygulamasına geçildi

Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında referans ilaç uygulamasına geçildiğini ifade ede Dalsüren, “İlaç fiyatları belirlenirken Avrupa’da ilaç fiyatlarının en ucuz olduğu ülkeleri baz alıyorlar. İlaç yokluğuna neden olan durumda bu. İlaç fiyatlarını belirlerken Türkiye benzeyen bir ülkenin ilaç fiyatlarını baz almak gerekiyor. Ancak hiç buna bakılmıyor, ilaç  hangi ülkede ucuz ise onu göz önüne alıyorlar. Dolayısıyla da firmalar “Kar elde edemediğim ilacı Türkiye’ye getirmek veya burada üretmek istemiyorum” diyor” şeklinde konuştu.

Antibiyotiklerde sıkıntı yaşanıyor

Antibiyotiklerde sıkıntı yaşandığını sözlerine ekleyen Dalsüren, “Kış döneminde hem virüs hem de bakteri kaynaklı ciddi enfeksiyon salgını vardı. Şu anda özellikle antibiyotiklerde sıkıntı yaşanıyor. Türkiye’de ilacın fiyatı düşük olduğu için üretim yapan firmalarda ihracata yönelik çalışıyor. O nedenle yurt içine yeteri kadar ilaç veremiyorlar. Geçmiş dönemde 100’er kutu olarak aldığımız ilacı 10’ar kutu alır hale geldik. Bu da hem eczacıları hem de hastaları mağdur ediyor” açıklamasını yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *