ANASAYFA arrow right Güncel

Hedef sağlık bilgisiyle sosyal ve ekonomik güç elde etmek

Hedef sağlık bilgisiyle sosyal  ve ekonomik güç elde etmek
YAYINLAMA: 17 Ekim 2024 / 18.39
GÜNCELLEME: 17 Ekim 2024 / 18.39

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Gaziantep’e gelen Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği 15. Kongresi'ne katıldı.

Türkiye'nin sağlıkta sadece hizmet değil, bilim ve teknoloji üreten tarafta olması gerektiğine dikkat çeken Bakan Memişoğlu, ‘’Türkiye sağlığında sadece hizmet tarafında değil, artık bilim ve teknoloji tarafında üretmek zorunda. Yani yeni bir şey söylemek durumundayız artık. Bunun için çabalıyoruz. Bizim hedefimiz özellikle sağlık bilgisi üretmek, sağlık bilgisiyle esasında ekonomik güç ve sosyal güç de elde etmek’’ dedi.

Hekimliğin bir sanat olduğunu dile getiren Memişoğlu, ‘’Türk hekimleri, dünyanın en yetenekli en bilgili ve en özverili hekim grubu. 40 bin kişinin üzerindeki kişiyi öldürecek cani bir medeniyetin hüküm sürdüğü bir dünyada tek bir canlıyı kurtarmak için hayatımızı adıyoruz. Sizler iyi taraftasınız. Türk toplumu geçmişten beri iyiliği tercih etmişi, barışı ve kardeşliği savunmuş, medeniyeti dünyaya hükmettiğinde dünyada barış hakim olmuş’’ şeklinde konuştu.

O yıllardan sonra Türkiye inanılmaz bir gelişim süreci yaşadı

Memişoğlu, ‘’Türkiye’de karaciğer nakli tüm çabalara rağmen 1988’den 2000 yılının sonuna kadar toplamda 200’ün üzerine yeni çıkmıştı. O yıllardan sonra Türkiye inanılmaz bir gelişim süreci yaşadı. Türkiye bugün geldiğimiz noktada 76 tane böbrek, 52 tane karaciğer, 15 tane kalp, 2 tane akciğer nakli merkeziyle, senede 5 bin nakille ki sadece bunların bin 700’ün üzerinde karaciğer nakli üzere hatta dünyada çoğu yerde yapılamayan ve bir yerde yapılan yedili çapraz nakillerle dünyanın nakil merkezi haline gelmiş durumda. Yüzlerce ve binlerce, gönül insanının da işte bu başarı çıktı. Çok zor bir şey. Nakil sadece bir cerrahi ekibin değil, bütün ekibin bütün altyapının, anestezisine kadar çok büyük bir organizasyon ve bilgi gerektiriyor’’ açıklamasını yaptı.

Organ bağışı istediğimiz seviyede değil

Ülkemizde canlı ve kadavratik vericinin az olduğunu sözlerine ekleyen Memişoğlu, "Özverisi yüksek bir toplum olarak daha çok başkası için çalışan ve milletine her türlü fedakarlığı yapan Türk toplumunun, kadavratik organ bağışı konusunda vericinin az olmasının sebebi bu konuyu yeterince iyi anlatamamamızdır. 'Yaşamak güzel, yaşatmak daha güzel' diyen bir toplumun organını bağışlamama şansı yoktur" dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *