ANASAYFA arrow right Güncel

Hekime başvuruda ilk 10’da hekim saysısında sondayız

Hekime başvuruda ilk 10’da hekim saysısında sondayız
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.26
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.26
Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, “Hekime müracaatta ilk 'on'dayız, hekim sayısında 'son'dayız” dedi.
Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, “Hekime müracaatta ilk 'on'dayız, hekim sayısında 'son'dayız” dedi. 
Sağlık Bakanlığı’nın 2011 yılı sağlık istatistiklerini yazılı bir açıklama ile değerlendiren Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Türkiye’de 100 bin kişiye düşen hekim ve hemşire sayısında karnenin çok kötü olduğunu savundu.
Açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, 2011 yılında aile hekimleri dahil tüm sağlık kurumlarına başvuran kişi sayısının 611 milyonu bulduğu kaydedildi. İstatistiklere göre, hekime başvuru oranında Japonya’nın birinci sırada yer aldığının, Türkiye’nin ise Almanya, Belçika ve Fransa gibi gelişmiş ülkeleri geride bıraktığının belirtildiği açıklamada Memiş, “Yunanistan’da 100 bin kişiye 535, Belçika’da 423, İspanya’da 376, Almanya’da 348, Fransa’da 342 hekim düşerken Türkiye’de ise bu rakam 159 olarak yer almaktadır. Bu rakamlara göre, Türkiye Tacikistan, San Marino ve Karadağ’ın bile gerisinde kaldı” dedi. 
Memiş’in açıklamasına göre, tüm sağlık kurumlarına on yıl önce başvuru sayısı 200 milyonken, bugün bu rakam 610 milyona ulaşarak üç kat arttı. Açıklamada, 2011 yılında sadece hastanelere başvuran kişi sayısı ise 338 milyon kişi olarak istatistiklerde yer aldığı belirtildi.
Sağlık alanındaki istihdam açığından fazlalığına dikkat çeken Memiş, “Bu açık öylesine fazla ki bunun kapatılması için istihdam edilmeyi bekleyen tüm sağlık personellerinin KPSS’ye girmesine bile gerek yoktur. Türkiye’deki hekim sayısının 126 bin, hemşire sayısının ise 125 bin olarak kayıtlara geçtiği görülmekte. Tüm sağlık çalışanlarının toplamı ise 670 bin. On yıl önce sağlıkta 375 bin kişi istihdam ediliyordu. Geçen on yıllık sürede talebin 3 kat artmasına karşın istihdam oranı bir kat bile artmamış” dedi. 

Sağlık alanındaki istihdam sorununun çözülmesi için bu alanda personel yetiştiren lise, yüksekokul ve fakültelerin sayısının arttırılması gerektiğini savunan Memiş, sağlık alanındake personel açığının kapatılması için Sağlım Bakanlığı’nın mesleki yeterlilik sınavı ile bu alandaki personel yetersizliğini giderebileceğini ifade etti. 

Sağlık hizmetlerinin sorunsuz bir şekilde sürdürülebilmesi için bakanlığın istihdam politikalarına daha çok önem vermesi ve yapılacak planlamaların buna göre şekillendirilmesi gerektiğini kaydeden Memiş, KPSS’nin kaldırılarak mesleki yeterlilik sınavı ile personel alımının özel hastanelerde görev yapan sağlık çalışanları için de önemli bir avantaj sağlayacağını vurguladı.
Memiş, kamuya geçilmesinin önlenmesini isteyen özel sektör yöneticilerinin sağlık çalışanlarının sosyal ve ekonomik durumlarını da bu sayede iyileştirmesi gerektiğini kaydetti.SHA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *