ANASAYFA arrow right Güncel

Hemşire açığı sorunu artarak devam ediyor

Hemşire açığı sorunu artarak devam ediyor
YAYINLAMA: 13 Mayıs 2024 / 19.39
GÜNCELLEME: 13 Mayıs 2024 / 19.39

Gaziantep Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Gaziantep Şubesi açıklamasında, “Hemşire açığı devam ederek sorunlarımızın ana nedeni olmaya devam edecek’’ denildi

Gaziantep Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Gaziantep Şubesi Eş Başkanı Serpil Dağdemir, ‘’Bakanlığımız verilerine göre; 100 bin kişi başına düşen hemşire sayısı ise 2022 yılında 365, 2023 yılı için hedeflenen 425 iken 2024 yılı için hedeflenen 450 ve 2025 yılı için 475 olarak hesaplandı” açıklamasını yaptı.

Hemşire istihdam etmemek için 21 yıldır özel bir çaba harcanıyor

Hemşirelerin yıllardır yetersiz istihdam düzeyleriyle çalıştırılmaya alıştırıldığını sözlerine ekleyen Dağdemir, ‘’Hemşire insan gücünün giderek azalması; aynı işin daha az sayıda çalışanla ortaya çıkarılması, dolayısıyla çalışanların iş yüklerini artırarak işin niteliğini olumsuz yönde etkiliyor. Dünyada ve ülkemizde hemşirelik iş yükünün hasta bakımına olan negatif etkisi kanıtlanmış durumda. Sağlık politikacılarının bilimsel verilere rağmen nitelikli, güvenceli ve yeterli sayıda hemşire istihdam etmemek için son 21 yıldır özel bir çaba içerisinde olduğu görülüyor’’ şeklinde konuştu.

“Hemşire insan gücü açığının kapatılması iş yükümüzün azaltılması için atama bekleyen on binlerce hemşire kadrolu istihdam edilmeli’’ ifadelerini kullanan Dağdemir, ‘’Hemşire sayısının yetersizliği ve pandemi de bu sorunun daha da derinleşmesi nedeniyle KHK’larla ihraç ettiğiniz deneyimli hemşireler işlerine iade edilmeli. Çocuk bakımı ve ebeveyn hakları kapsamında çalışma koşulları göz önünde bulundurularak 24 saat açık, nitelikli, anadilinde eğitim ve bakım hizmeti veren, ücretsiz kreşler açılmalı. Kreşler 0-3 yaş çocuk grubunu da içerecek şekilde düzenlenmeli’’ ifadelerine yer verdi.

Çalışanlar arasındaki ücret adaletsizliği ortadan kaldırılmalı

Eşbaşkan Dağdemir, ‘’Çalışanlar arasında ücret adaletsizliğini derinleştiren teşvik ödemesi gibi performansa dayalı parça parça ücretler kaldırılmalı.  Ücretler, insanca yaşam koşullarına yetecek, emekliliğe de yansıyacak tek kalemde ödenmeli ve sabit ücret düzenlemesine geçilmeli. Fiili hizmet zammı geçmişe yönelik çalışmaları da kapsamalı. Fazla çalışma kapsamına giren gece nöbeti katsayısı 3 ile, hafta sonu mesai katsayısı 2 ile ve bayram günlerinde mesai katsayısı 4 ile çarpılarak ödenmeli. Riskli birim, özellikli veya acil birim farkı alınması için fiilen yapılan işin dikkate alınması için gerekli düzenlemeler yapılmalı. Hemşireler ve diğer sağlık emekçilerinin ruh sağlıklarını korumak ve motivasyonlarını arttırmak adına psiko-sosyal destek sağlanmalı. Mesleğe bağlı oluşan hastalıklara yönelik yasal düzenlemeler gözden geçirilmeli, meslek hastalıkları tabloları yeniden düzenlenmeli. 5510 kapsamında olan hemşirelerin emeklilik maaşlarına 3600 ek gösterge karşılığında artışlar yapılmalı’’ şeklinde konuştu. 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *