Hemşirelerin sorunlarına yeterli çözümler üretilemediğini belirten HEPSEN Gaziantep Şube Başkanı Ayşe Kılınç, ‘’Kliniklerin birçoğu zor dönüyor. Hastaların yoğun olduğu metropollerde ve büyük hastanelerde maalesef ayda 4-5 kere üst üste gün aşırı 24 saat nöbet tutan, ayda +100 saat ve daha fazlası mesai yapan hemşirelerimiz var. Bu kişilerin de bir ailesi var, bir hayatı var. İşte bu istihdam eksikliği bizim iş yoğunluğumuzu arttırıyor, hemşireler artık bu iş yükünü, şu anki aldıkları ücretle devam ettirmek istemiyorlar’’ dedi.
Ülkemizde 1000 kişiye 3 hemşire düşüyor
‘OECD raporlarına göre hemşire sayıları, hemşire mezun etme sayıları açısından bu ülkeler arasında ne yazık ki durumumuz pek parlak değil’ diyen Kılınç, ‘’Sağlık Bakanlığımızın 2022’de yayınladığı Sağlık İstatistikleri yıllığına baktığımızda 243 bin hemşiremizin olduğu görünüyor. Bu sayıya tabi özel sektör de dahil. Yapılan atamaları ve nüfusumuzu de düşününce günümüz için 1000 kişiye 3 hemşire düştüğünü söyleyebiliriz. Peki bugün ne oluyor? Hemşiremiz az deyip ülkemizden, başka ülkelerden hemşire alan Amerika’da ve Almanya’da bu sayı 12. Yani nüfusa yetme oranı bizim 4 katımız olan ülkeler, bizden hemşire alıyor eksik diye. Bunun ne denli ciddi bir sorun olduğunu anlayabilmemiz gerekiyor’’ şeklinde konuştu.
Gelişen teknoloji ve beklentiler,
sağlık hizmetinin maliyetini arttırıyor
Sağlık hizmetlerinin ülkemizde sosyal devletin bir gereği olarak ücretsiz verildiğini hatırlatan Kılınç, ‘’Gelişen teknoloji ve beklentiler, sağlık hizmetinin maliyetini arttırıyor. Buna karşın ülkemizde bu hizmete erişimin ücretsiz olması, sağlık maliyetlerinin sadece vatandaşa yüklenmemesi önemli bir konu. Öte yandan gelişmekte olan ve gelişmiş birçok ülkeye kıyasla; yatak sayıları, nüfusa hitap eden sağlık kuruluşları gibi fiziki koşullar, tedavi ve bakım hizmetlerine erişim kolaylığı gibi işin halka bakan tarafın açısından gelişmiş bir ülkeyiz’’ ifadelerine yer verdi. Hemşirelerin
Başkan Kılınç, ‘’Pandemi döneminde de ülkemizin sağlık ordusu çok üst düzeyde fedakârlık yaptı ve yoğun tempoya, ağır koşullara rağmen ipi göğüsledi. Zaten ülkemizin birçok ülkeden hasta alıyor olması, sağlık turizminin bu denli öne çıkan bir konu olması da bunu destekliyor. Ancak ne yazık ki hem normal zamanlarda hem de pandemide, yükün belki de en fazlasını çeken, hastalarla en çok temas eden hemşirelerin sorunlarında yeterli çözümler üretilemedi’’ eleştirisini yaptı.

YAYINLAMA: 17 Temmuz 2024 / 19.43
GÜNCELLEME: 17 Temmuz 2024 / 19.43
İlginizi Çekebilir

Anayasa Mahkemesi, ilan kesme cezası verme yetkisini iptal etti
#Güncel / 13 Ekim 2025

Belediyeler yapı ruhsatı verirken "teknik altyapı bedelini" isteyemeyecek
#Güncel / 13 Ekim 2025

CHP'li Öztürkmen:MHP'li ilçe başkanının kardeşi sahte rapor aldı, darp ettiği kişi 71 gün cezaevinde kaldı
#Güncel / 13 Ekim 2025

Önceliklerinden biri, küresel rekabetçiliği korumak ve yarattığı değeri artırmak olacak
#Güncel / 13 Ekim 2025

GAÜN Onkoloji Binası, Aile Hekimliği Poliklinikleriyle hizmete açıldı
#Güncel / 13 Ekim 2025

İşverene 4 puanlık sigorta prim desteği 2 puana düşürülecek
#Güncel / 13 Ekim 2025
Yorumlar
Yorumlar
Kendi koyacağınız özel bir adla yorum yapmak için giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *