ANASAYFA arrow right Güncel

Hukuk eliyle demokrasiye ve halkın idaresine darbe yapıldı

Hukuk eliyle demokrasiye ve halkın idaresine darbe yapıldı
YAYINLAMA: 20 Haziran 2024 / 00.14
GÜNCELLEME: 20 Haziran 2024 / 00.14

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış’a hapis cezası verilmesini ve belediyeye kayyum atanmasına tepki gösteren Demokratik Bölgeler Partisi Meclis Üyesi Avni Binici, hukuk eliyle demokrasiye ve halkın idaresine darbe yapıldığının altını çizdi.
Bu ceza hukuki olmadığı gibi herhangi bir dayanağı da yok
Avni, ‘’AKP’nin ortağı FETÖ mensubu bir savcı tarafından 10 yıl önce Hakkari Belediye Eş Başkanımız hakkında bir iddianame hazırlanmış.
Savcı, görevi kötüye kullanmaktan ve terör örgütü üyeliğinden görevinden alınmış. Ne hikmetse yerel seçimlerden sonra bu savcınınnhazırlamış olduğu iddianame raflardan indiriliyor ve mahkeme Hakkari Belediyesi Eş Başkanımıza hapis cezası veriyor. Ama bu ceza hukukimolmadığı gibi herhangi bir dayanağı da yok’’ açıklamasını yaptı.
AKP-MHP iktidarı; ‘Kürtlerin kendi kendini yönetmesine izin vermeyeceğiz’ diyor
Bir komplo oluşturulduğunu kaydeden Avni, ‘’AKP-MHP iktidarı; ‘Kürtlerin kendi kendini yönetmesine izin vermeyeceğiz’ diyor. Benim istediğimiz kişi seçilirse meşrudur, istemediğim kişi seçilirse meşru değildir anlayışı hakim. Ayrıca bu müdahale seçimlerin geçerli olmadığının bir göstergesi. Dolayısıyla halkın seçtiği bir belediye başkanını görevden almak ve yerine kayyum atamamak, seçimi, demokrasiyi ve halkın iradesini tanımadıkları anlamına geliyor’’ ifadelerini kullandı.
Mahkemenin kararı hukuk evrensel ve insan hakları ile bağdaşmıyor
Avni, mahkemenin verdiği kararı eleştirirken, ‘’Mahkemenin verdiği karar antidemokratik olduğu gibi demokrasi, hukuk evrensel ve insan hakları ile bağdaşmayan bir karar olduğunu söyleyebiliriz. Yasaya göre belediye başkanı görevden alındığında yeni belediye başkanı meclis içerisinden seçilir, fakat bunu engellemek içinde tüm belediye meclis üyelerini görevden aldılar. Bunu hangi halkla yapıyorlar?’’ sorusunu sordu.
Halka bu saygısızlık yapılamaz
Kayyum olarak atanan valinin halkın iradesini yansıtmadığını sözlerine ekleyen Demokratik Bölgeler Partisi Meclis Üyesi Avni Binici, ‘’Halka bu saygısızlık yapılamaz. Vali, kendisine ait olmayanı reddetmesi gerekiyordu. Vali, kayyum atanmadan önce 10 gün boyunca Ankara’da görüşmeler yapıyor. Daha önce kayyum olarak atandığı Hakkari Belediyesi’nde oluşturduğu rant çevresinin devam etmesi için vali fazladan bir çaba sarf etti. İçişleri Bakanlığı, hukuk, yasa, demokrasi, adalet, halk iradesi ve her şeyi ayaklar altına aldı.’’
İçişleri Bakanlığı’nın meşruiyeti tartışılır
İçişleri Bakanlığı’nın meşru olmadığını savunan Binici, ‘’İçişleri Bakanlığı’nın meşruiyeti tartışılır. Beşiri Belediye Eş Başkanımız hakkındaaçıklaması kabul edilemez. İçişleri Bakanlığı, böyle bir açıklamayı yapamaz. Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafının indirilmesini ülke bütünlüğü bozan bir davranış olarak nitelendiriyor. Recep Tayyip Erdoğan, yerel seçimlerde belediye başkanımıza karşı çalışmış siyasi bir partinin genel başkanıdır. Dolayısıyla tarafsız değil. O yüzden AKP Genel Başkanı’nın resminin indirilmesi ülke bütünlüğüne zarar vermiyor,
asıl ülke bütünlüğüne zarar veren kendi davranışları, İçişleri Bakanlığı’nın yaklaşımıdır’’ şeklinde konuştu. Haber Merkezi

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *