ANASAYFA arrow right Güncel

İcra dairelerinde bekleyen dosya sayısı 23 milyon 500 bine ulaştı

İcra dairelerinde bekleyen dosya sayısı 23 milyon 500 bine ulaştı
YAYINLAMA: 13 Nisan 2022 / 20.52
GÜNCELLEME: 13 Nisan 2022 / 20.52
“Bireysel kredilerdeki artış yurttaşın cebinde olmayan parayı tüketerek enflasyonu körüklüyor”

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Gaziantep İl Temsilcisi Ali Arpat, “Yurttaşların zamanında ödeyemediği borçlarına bankalar tarafından icra takibi başlatılan borçları, Nisan ayında 27,7 milyar liraya ulaştı. Yani, yeni gelen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28,8 oranında arttı. İcra dairelerinde işlem yapılmak üzere bekleyen dosya sayısı geçen yılın Nisan ayına göre 1 milyon 702 bin adet artarak, 23 milyon 500 bine ulaştı. 2022 yılı ile birlikte artan gıda, enerji, eğitim gibi masrafların yanında maaşların aynı kalması yurttaşları büyük bir borç sıkıntısı ile baş başa bırakıldı” dedi.

Arpat, “Ekonomik koşulların bu kadar acımasız olduğu süreçte yurttaş artık borçlarını ödeyemiyor. Yurttaşların olmayan paraları krediler ve kredi kartları vasıtasıyla borçlanmak zorunda kalmasıyla ve hayat pahalılığı ve düşük ücretlerden dolayı borçlarını ödeyememekte her geçen gün borç rakamları katlanarak artıyor” dedi.

Vatandaşın Nisan ayında borç batağına düştüğünü vurgulayan Arpat, “AKP İktidarının ekonomi bilimine açtığı savaş Nisan ayında da etkisini sürdürmeye devam ediyor. Ülkemizde yanlış ekonomi politikalarının yol açtığı enflasyon karşısında Türk lirası yatırımları hızla erimeye devam ediyor. Yurttaşların sadece bankalara olan kredi kartı ve tüketici kredi borçları Nisan ayında 1 trilyon 77 milyar lira oldu. Ayrıca, yurttaşların toplam borcuna bakacak olursak; 837 milyar lirası bireysel (konut, otomobil, ihtiyaç) kredilerinden, 239 milyar lirası da kredi kartlarından kaynaklanıyor. Son hafta tüketici kredilerinde 5,1 milyar liralık, kredi kartı borçlarında ise 8,5 milyar liralık artış yaşandı. Bireysel kredilerdeki artış yurttaşların cebinde olmayan parayı tüketerek enflasyonu daha da arttırıyor” notunu düştü.

Bir an önce enflasyon farkı aylık olarak maaşlara yansıtılmalı

“Türk lirasının güven kaybı yaşaması ve enflasyon oranlarının üç hanelere çıktığı bu süreçte AKP iktidarı Türk lirasında duran tasarrufları acı bir şekilde cezalandırmaya devam ediyor” diyen Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Gaziantep İl Temsilcisi Ali Arpat, konuşmasını şöyle tamamladı: “Yurttaşların bankalara, finansman şirketlerine, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye olan toplam borcunun 1 trilyon 134 milyar lira oldu. AKP iktidarı ve ortakları işçiye memura kulaklarını kapatarak ülke gündeminden uzak tavırlarından vazgeçmeli, bir an önce enflasyon farkını aylık olarak maaşlara yansıtmalı.” Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *