ANASAYFA arrow right Güncel

İkinci el araç sektörü tekelleşmeye doğru gidiyor

İkinci el araç sektörü tekelleşmeye doğru gidiyor
YAYINLAMA: 15 Nisan 2024 / 18.52
GÜNCELLEME: 15 Nisan 2024 / 18.52

2024 yılının sektör açısından iyi geçmediğini dolayısıyla bir daralmanın yaşandığını belirten Gaziantep Oto Center Dernek Eski Başkanı Doğan Aslan, sektörün tekelleşmeye doğru gittiğini söyledi

 

Araç fiyatlarında yüzde 20-25 oranında bir düşüş yaşandığını ifade eden Aslan, “Araç fiyatlarımız düşmesine karşın satışlarımız durgun. İnsanlar da para olursa araç alır ama para olmaz ise araç fiyatları ne kadar düşerse düşsün nasıl alacak? Ekonomistler bile bu yılın sıkıntılı geçeceğini, piyasaların 2025 yılının ikinci çeyreğinden sonra düzeleceğini söylüyorlar. Genel seçimlerden sonra piyasaların düzeleceği söylendi, fakat bu zamana kadar hiçbir düzelme görmedik” şeklinde konuştu.

Kredilerin yüksek olmasının yanı sıra kayıt dışı çalışanlar sektöre büyük darbe vuruyor

“Kepenk kapatan olduğu gibi piyasayı bilmeden açanda var” diyen Aslan, “Her şey zamlandı, ek vergiler geliyor, bu işin sonu nereye gidecek bekleyip göreceğiz. Kredilerin yüksek olmasının yanı sıra kayıt dışı çalışanlar sektöre büyük darbe vuruyor. Bu insanlar vur-kaç yapıyor. Piyasalar iyi olduğunda araç alım satımı yapıyor, parasını cebine koyuyor, yoluna devam ediyor. Vergi, kira ödemiyorlar, istihdam sağlamıyorlar. Aldığımız mesleki yeterlilik belgesi de uygulanmıyor ve hiçbir faydası da olmadı. Tam tersi esnafımıza bir mesuliyet getirdi” ifadelerini kullandı.

İnsanların alım gücü olmadığından satış yok

Mesleki yeterlilik belgesi olmayanların araç alım satımı yapamaması gerektiğini sözlerine ekleyen Aslan, “Bizim sektörümüzde her şey söylentiden ibaret, uygulama falan görmedik. Bayiler, sıfır araçlara zam yapıyor. Duyduğumuz kadarıyla her ay yüzde 3-5 fiyatları yükseltiyorlarmış. Ama ikinci el araçlarda fiyatlarda bir yükselme olmadığı gibi herhangi bir hareketlilik de yok. Kısacası satış yok. Çünkü insanların alım gücü yok” tespitinde bulundu.

Yeni açılan galeri sitelerinin çoğunun dolacağını düşünmüyoruz

İkinci el araç sektörünün tekelleşmeye doğru gittiğini o nedenle küçük galericilerin ayakta durmasının zorlaşacağını sözlerine ekleyen Gaziantep Oto Center Dernek Eski Başkanı Doğan Aslan, konuşmasını şöyle devam ettirdi: “Mevcut galericiler kendi giderlerini karşılayamazken yeni galericilerin açılmasının sektöre ne gibi faydası olacak? Kentte ki galeri sitelerinin sayısını unuttuk. İnsanlar araç alım-satımını kolay bir işmiş gibi görüyor. Ama öyle göründüğü gibi kolay değil. Yeni açılan galeri sitelerinin çoğunun da dolacağını düşünmüyoruz.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *