ANASAYFA arrow right Güncel

İlaçta ''Marko Paşa'' dönemi

İlaçta ''Marko Paşa'' dönemi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.09
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.09
hastalardan yan etki bildirimi toplanması projesinde, dünyada ikinci ülke olarak Türkiye'yi seçtiğini bildirdi.
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Güven Artıran, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), hastalardan yan etki bildirimi toplanması projesinde, dünyada ikinci ülke olarak Türkiye'yi seçtiğini bildirdi.
Dünyada ilk kez Hırvatistan'da başlatılan projenin bundan böyle Türkiye'de de uygulanmaya başlandığını belirten Artıran, şu bilgileri verdi:''İlaçların tedavi edici özelliklerinin yanında birtakım istenmeyen yan etkileri de olabiliyor. Yan etki bildirimleri, ilaçlarla ilgili olası risklerin mümkün olan en kısa sürede tespit edilip önlemlerin alınabilmesi için büyük önem taşıyor. Türkiye'de aslında 1985'den beri hekimlerden, eczacılardan ve hemşirelerden yan etki bildirimleri alınıyordu. Bu yan etkiler kurum bünyesindeki Türkiye Farmakovijilans Merkezi'nde (TÜFAM) izlenip kayıt altına alınıyordu. Artık hastalar ya da yakınları da ilaç kullanımı sırasında karşılaşılan yan etkileri doğrudan TÜFAM'a iletebilecek.''
Hastaların kolayca yan etki bildirimi yapabilmesi Dünya Sağlık Örgütü'nün hazırladığı elektronik raporlama sisteminin kullanılacağını anlatan Artıran, bunun hem hastaların hem de sağlıkçıların bildirim yapabileceği, herkese açık olacak bir sistem olacağını söyledi.

resim
Sağlık Bakanlığı artık sadece hekimlerden değil hastalardan da yan etki bildirimi alacak. Yan etkiler doğrudan Sağlık Bakanlığına iletilebilecek.



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *