ANASAYFA arrow right Güncel

İlköğretim çocukları için 265 TL,liseye giden için 327 TL harcama yapılıyor

İlköğretim çocukları için 265 TL,liseye giden için 327 TL harcama yapılıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.25
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.25
MasterIndex Okul Dönemi” araştırması, “okula hazırlık dönemi harcama eğilimleri” ile “öğrenci ve velilerin davranışları”
MasterCard tarafından gerçekleştirilen “Okul Dönemi” araştırmasına göre, veliler 2012-2013 yılı okul dönemi hazırlıklarında, ilköğretim okuluna giden çocukları için ortalama 265 TL,liseye giden çocukları için ise ortalama 327 TL harcama yaptı. 
MasterCard tarafından Yöntem Araştırma Danışmanlık’a, Türkiye’nin kentsel nüfusunu temsil eden 11 il merkezinde yaptırılan “MasterIndex Okul Dönemi” araştırması, “okula hazırlık dönemi harcama eğilimleri” ile “öğrenci ve velilerin davranışları” konusunda ilgi çekici sonuçlar ortaya çıkardı.
Araştırma sonuçlarına göre veliler, ilköğretim okuluna giden çocukların okul dönemi alışverişi için ortalama 265 TL harcama yapıyor. Bu rakam yüksek gelir grubunda 387 TL’ye kadar çıkarken düşük gelir grubunda 232 TL’ye düşüyor. Geçen yıl aynı dönem gerçekleştirilen MasterIndex Okul Dönemi araştırmasında velilerin ilköğretim okuluna giden çocukların okul hazırlıkları için ortalama 268 TL harcadıkları gözlenmişti. 


MasterIndex Okul Dönemi araştırmasına göre, geçen yıl 294 TL olan lise dönemi öğrencilerin okula hazırlık harcaması bu yıl ortalama 327 TL’ye çıktı. Rakam yüksek gelir grubunda ortalama 415 TL’ye ulaşırken, düşük gelir grubunda ise 279 TL’ye iniyor.MasterIndex Araştırması,okula hazırlık alışverişlerinin yüzde 35’inin alışveriş merkezlerinden, yüzde 25’i okulun gösterdiği mağazalardan, yüzde 12’si ise semt pazarlarından gerçekleştirdiğini gösterdi. Yapılan alışverişler içerisinde en yüksek gider kalemi yüzde 61’lik oranda kıyafet, yüzde 25’lik oranda kitap / kırtasiye olarak belirtiliyor. Araştırmaya göre, velilerin yüzde 31’i alışveriş bedellerini kredi kartlarıyla ödüyor. Kredi kartı kullanıcıları, kartlarını kullanırken yüzde 61 oranında taksit, yüzde 23 oranında ise sağladığı indirim olanaklarına dikkat ediyor
MasterIndex Araştırmasına katılan ve ilköğretim çağında çocuğu bulunan velilerin yüzde 75’i, çocuklarına okul dışında bir eğitim aldırmadıkları ifade ettiler. Velilerin yüzde 17’si dershaneye gönderdiğini, yüzde 5’i özel ders aldırdıklarını belirtirken, yüzde 3’ü de tanıdıklardan ücretsiz destek aldıklarını açıkladı.Lise çağında çocuğu olanlarda ise, ek eğitim aldırma oranı yüzde 41’e çıkıyor. Lise çağındaki öğrencilerin yüzde 31’i dershaneye gidiyor, yüzde 7’si özel ders alıyor, yüzde 3’ü ise, tanıdıklardan ücretsiz destek alıyor. 
Yine araştırma sonuçlarına göre, ilkokula giden çocukların yüzde 70’i okul dışı aktivitelere katılmıyor. İlkokul öğrencilerinin yüzde 19’u spor kurslarına, yüzde 6’sı sanat / müzik kurlarına, yüzde 3’ü kampa, yüzde 2’si diğer kurslara gidiyor. Lise çağındaki öğrencilerde de okul dışı aktivitelere katılmama oranı yüzde 70’i buluyor. Bu yaş gurubundaki öğrencilerin yüzde 24’ü spor kurslarına giderken, yüzde 3’ü sanat / müzik kurslarına, yüzde 1’i de diğer kurslara gidiyor. 


MasterIndex Araştırması’na göre,ilkokul ve lise çağındaki öğrencilerin yüzde 71’inin evinde bilgisayar bulunuyor. Araştırma sonuçları, ilkokul çağındaki öğrencilerin günde ortalama 2.2 saatlerini, lise çağındaki öğrencilerin ise günde ortalama 3.1 saatlerini bilgisayar başında geçirdiklerini gösteriyor.Araştırma verilerine göre, konu öğrencilerin televizyon izleme alışkanlıklarına gelince, ilkokul çağındaki çocukların günde ortalama 2.8 saat, lise öğrencilerinin ise ortalama 2.9 saat televizyon başında kaldıkları anlaşılıyor. Okul döneminde, ilkokul çağındaki öğrencilerin televizyon izlemesine izin vermeyen ailelerin oranı yüzde 4, lise çağındakilerin ise yüzde 5 düzeyinde bulunuyor.AA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *