ANASAYFA arrow right Güncel

IMF olsa cari açık daha fazla olurdu

IMF olsa cari açık daha fazla olurdu
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.53
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.53
14. GAPSHOES Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Yaz Fuarı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in katılımıyla açıldı

Ortadoğu Fuar Merkezi'nde Sanayi Odası tarafından düzenlenen fuarın açılışında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “Acımasız ve korkunç rekabet ortamında ayakta kalmaya çalışıyoruz, dirençli olmaya çalışıyoruz. Radikal tedbirler almamış olmasaydık dalgaların boyu daha büyük tsunami olacaktı. 2008'de IMF ile anlaşmış olsaydık bugün daha büyük bir cari açıkla karşılaşabilirdik. Onlar kamu yatırımlarını ve istihdamı küçültmeniz lazım dediklerinde biz bunları kabul etmedik” dedi.

5 Bakan cari açık için çalışıyor
“Biz bugün kendi zayıf taraflarımızı bileceğiz ve bugünün Türkiye'sini daha güçlü hale getireceğiz. Son 10 yılda ayağımızı yorganımıza göre uzattık. Özellikle kamunun parasını çok ciddi manada kolladık. Milletin parasını millete dönüştürecek şekilde kara delikleri kapattık” diyen Bakan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Başbakan yardımcımızın başkanlığında 5 bakanımız Türkiye'deki cari açığın kapatılması için radikal kararlar almaya başladılar. Doğalgaz, petrolümüz, madenimiz yoksa ve en büyük cari açık girdisi enerji ise; işte yeni bir enerji politikası, yenilenebilir enerji politikası yaptık. Bir şey daha yapmamız lazım. Güneş enerjisiyle ilgili Avrupa'nın başardığı teşvik sistemini koymamız lazım. Güneş enerjisiyle ilgili bir takım radikal tedbirler koymamız lazım. Ama bunu yaparken kamu yatırımlarını bozmadan yapmamız lazım. Avrupa gibi çok soğuk ülkeler güneş enerjisinden yararlanırken bizim yararlanmamamız eksikliktir. En fazla ithalat edilen ürünlerin ülkemizde üretimi için teşvikler vereceğiz. İthalatı azaltacak, ihracatı arttıracak, istihdamı arttıracak çalışmalar yapmalıyız. Dünyaya ders veren bir takımımız var. Sayın Başbakan Yardımcımızı Avrupa bölgesindeki ülkeler çağırıyorlar ve bunu nasıl başardıklarını soruyorlar. Bugüne geldik. Zoru başardık. Aşılamaz denilenleri aştık. Biz maraton koşucusuyuz. Elimize Türk Bayrağını alacağız ve cari açığı kapatacağız. Çalışma barışını bozmadan örgütlü hareketi güçlendirerek ne yapmamız gerektiğinin mücadelesini vereceğiz. Popülizm yok, yalan yok, hile yok, hurda yok. El ele, gönül gönüle vereceğiz ve dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yerimizi alacağız.”
Vali Erdal Ata da, ayakkabı sektörünün Türkiye için önemli sektörlerden birisi olduğunu ifade ederek, "Ayakkabı sektörü özellikle istihdam açısından ayrı bir değer oluşturuyor. Anlatılan sorunların benzeri daha önce görev yaptığım yerde halı sektöründe de yaşanıyordu. Bu sebeple dışarıdan ayakkabı ithalatının alınacak tedbirlerle zorlaştırılması sektör açısından iyi olur diye düşünüyorum. Ayrıca Gaziantep, ayakkabı üretiminde gümrük ihtisas merkezi olabilir. Diğer illerden ayakkabıcılar Gaziantep'e gelip ayakkabı alabilir" diye konuştu.
AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan ise, sektörde ihracatın artırılması yanında iç pazar payının da artırılması gerektiğine dikkat çekerek, "Kaliteyi, yeniliği, inovasyonu artırıcı çalışmalar yapılmalı. Teşviklerde ithal ikamesi gözetilmeli. Biz ülke olarak HES ve yenilenebilir enerji ile ilgili çalışmaları yapmasaydık, yaptığımız bu yatırımları 60 yılda yapamazdık. Çek Yasası konusunda da ekonomik suça ekonomik ceza esastır" şeklinde konuştu.
Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan da, Türkiye'de serbest piyasa ekonomisinin yanlış anlaşıldığını ya da çok abartıldığını savunarak, "Kendi sanayimizi korumak zorundayız ve sanayicimizi koruyacak tedbirleri uygulamalıyız. Türkiye'nin büyümesi ve gelişmesi sıcak parayı çekiyor. Ama bölgemiz gittikçe ısınıyor. İstemediğimiz halde sıkıntılı bir durum olursa, sermaye ürkektir kaçar. Niye biz bu kadar cari açık veriyoruz ki? Biz Gaziantep olarak cari açığı kapatmada baş aktör olmaya adayız. Bizim, ithal ettiğimiz ürünleri üretmemiz lazım. Önümüzdeki günlerde bu konudaki tedbirler açıklanırsa cari açık korkulacak bir durum olmaktan çıkar. Ayrıca Türkiye'ye doğrudan yabancı sermaye girişimini özendirmemiz lazım. Yabancı sermaye niye gelsin ki? Yerel sermayeden farklı hiç bir şey vermiyoruz. Suriye bile 10 yıl vergi almıyor" ifadelerini kullandı.
Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu ise, 10 yıl önce çadırda başladıkları fuara bugün 200'ün üzerinde firmanın katıldığını, hatta bazı firmalara yer olmadığı için stant veremediklerini dile getirerek, "Buna rağmen sektörün bir çok sorunu var. 2 Nisan 2011 tarihinde Kimyasal Maddelerin Kullanımı ile ilgili yasa çıktı ve hemen uygulanmaya başlandı. Bu yasadan dolayı bir çok firma ceza ödüyor. Yasa çıkmazdan önce alınan bu kimyasalların en azından bitene kadar kolaylık sağlanması lazım. Zaten, ithalatı da yasaklandı. Bu konuda hükümetimizden destek istiyoruz. Bu sektör yıllardır Çin ile ithalat ile mücadele ediyor. Bir an önce damping uygulamasıyla ucuz ayakkabı alımının önüne set çekilmesi lazım. Gaziantep tüm sektörlerde ihracat fazlası verirken, ayakkabıda ithalat ihracattan fazla. Bu sektörde de gerekli düzenlemeler yapıldığı takdirde ihracat fazlası vereceğimizin garantisini buradan veriyoruz" dedi.
Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu ve Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı İbrahim Buğur da, 2011 yılında 770 milyon dolarlık ithalata karşın 400 milyon dolarlık ihracat yaptıklarına dikkat çekerek, hükümetten ayakkabı sektörüne destek vermesini istedi. TÜİK rakamlarına göre 300 bin çalışan olduğu belirlenen sektörde, resmi olarak ise 20 bin kişinin kayıt altında olduğunu kaydeden Buğur, aslında sektörde 450 bin kişinin çalıştığını savundu.
10 yıl boyunca fuara katılan firma temsilcilerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin tarafından plaket verilmesinin ardından fuarın açılış kurdelesi kesildi. Açılış sonrası Bakan Fatma Şahin ve beraberindekiler stantları gezdi.
Sektörün Türkiye'deki en büyük ikinci fuarı olma özelliği taşıyan GAPSHOES, 2012 yılının yaz modasını ziyaretçilerine sunuyor. 14.GAPSHOES fuarına bu yıl Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden 200'ün üzerinde firma katılıyor. Fuarda ayakkabı ve terlik üreticilerinin yanı sıra, saraciye ve yan sanayi firmaları da yerlerini aldı. 4 gün boyunca ziyaretçilerini ağırlayacak olan 14.GAPSHOES Yaz Fuarı'nda Suriye, İtalya, Almanya, Kore ve Çin'in yanı sıra Türkiye'nin değişik yerlerinden katılan firmalar stant açtı. Fuarda; ayakkabı, terlik, deri ürünleri, çanta-cüzdan-kemer, saraciye, ayakkabı imalat makineleri, aksesuar grupları, ayakkabı kimyasalları ile diğer yan sanayi ürünleri sergileniyor.AA


Resim
Sektörün Türkiye'deki en büyük ikinci fuarı olma özelliği taşıyan GAPSHOES, 2012 yılının yaz modasını ziyaretçilerine sunuyor. 14.GAPSHOES fuarına bu yıl Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden 200'ün üzerinde firma katılıyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *