ANASAYFA arrow right Güncel

İnsanlar kendi adaletini kendisi sağlamaya çalışıyor

İnsanlar kendi adaletini kendisi sağlamaya çalışıyor
YAYINLAMA: 25 Mart 2024 / 19.45
GÜNCELLEME: 25 Mart 2024 / 19.46

3 milyonu aşkın nüfusu olan Antep’te asayiş olaylarındaki artış halkı tedirgin etmeye başladı. Sokağa bile çıkmaya korkar hale gelen vatandaş, asayiş olaylarına bir çözüm bulunmasını istiyor

Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de suç oranlarında bir artış yaşandığını belirten Av. Kemal Akaltun, “Toplumda bir çürüme söz konusu ve giderek artıyor. Bunun yanı sıra insanların adalete olan inancı da azaldı. Böyle olunca insanlar kendi adaletini kendisi sağlama yoluna gidiyor” dedi.

Gasp ve yağma gibi olaylar uyuşturucuya bağlı olarak yükseliş gösteriyor

Uyuşturucu kullanımının ilkokul seviyesine kadar düştüğünü ve kolay bir şekilde temin edilebilir olduğunu dile getiren Akaltun, “Uyuşturucu hem çok derin bir konu olmasının yanı sıra gasp ve yağma gibi olaylar uyuşturucuya bağlı olarak yükseliş gösteriyor. Suç oranları ile birlikte dava sayılarının artması, hedef sürelerine uyulamaması, hakim ve savcıların var olan davalara yetişememesi sonucunda hak arayışları çok uzun süreler alıyor. Bu da vatandaş da adalet tecelli edildiği duygusunu oluşturmamaya başlıyor” diye konuştu.

Adalet duygusunun gelişmediği toplumlarda kaos hüküm sürer

Son yargı paketinde bazı konularda değişiklikler yaşandığını söyleyen Akaltun, vatandaşın adalete olan güveninin giderek azaldığını vurguladı. “Şiddet olaylarının artmasını adalete olan güvenin azalmasına bağlıyoruz. Çünkü vatandaş, adaletin sağlanması noktada kendi adaletini sağlamaya çalıştığını görebiliyoruz. Maalesef bu da toplum çok kötü sonuçlara yol açıyor. Adalet duygusunun gelişmediği toplumlarda kaos hüküm sürer” açıklamasını yaptı.

Gaziantep şiddet olaylarında Teksas ile yarışır duruma geldi

Gaziantep’in şiddet olaylarında Teksas ile yarışır duruma geldiğini sözlerine ekleyen Av. Akaltun, “Toplumsal ekonomik buhranın sonuçlarını kentte daha fazla görebiliyoruz. Çok pahalı bir şehir haline gelen bu şehirde hayat şartları şok zorlaştı. Dolayısıyla da kentte, silahlı olayların artmasına bir etken olduğunu düşünüyoruz. Bu son derece çok üzücü bir durum. Şiddet normalleştirildi. Bireysel silah kullanımı giderek artıyor. Bunun da denetiminin daha fazla yapılması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Ruhsatsız silah kullanımı arttı

Bireysel silahlanmanın arttığına dikkat çeken Av. Kemal Akaltun, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bireysel silahlanma aslında ruhsatsız silahlanma ile ilgili. Ruhsatsız silahlarda çok fazla bir artışın olduğunu net bir şekilde görebiliyoruz. Ruhsatsız silah taşımaya bir yaptırım olmadığı düşüncesi silahlanmayı yükselten bir etken olarak karşımız çıkıyor. O yüzden kanunun değişmesi elzem.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *