ANASAYFA arrow right Güncel

İşkence raporu memnun etti

İşkence raporu memnun etti
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.59
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.59
Cezaevlerindeki çocuklara uygulanan muamele ve tutukluluk şartları incelendi

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi’nin denetim organlarından biri olan Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’nin (AİÖK) Türkiye cezaevleri hakkındaki raporu konusunda “AİÖK’ün bu raporu, çocuk adalet sisteminde mevzuat ve uygulama alanında katedilen yolu ve gerçekleştiren iyileştirmeleri göstermektedir” değerlendirmesinde bulundu. Dışişleri Bakanlığı, Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’nin Türkiye Raporu’nun yayımlanması hakkında yazılı açıklama yaptı. 
Avrupa Konseyi’nin denetim organlarından biri olan Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’nin (AİÖK) İşkencenin ve İnsanlık Dışı ya da Onur Kırıcı Ceza ve Muamelenin Önlenmesine Dair Avrupa Sözleşmesi’nin (AİÖS) 8.maddesinin 1. fıkrasına dayanarak, cezaevlerindeki çocuklara uygulanan muamele ve tutukluluk şartlarını incelemek üzere 21-28 Haziran 2012 tarihleri arasında Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyarete ilişkin hazırladığı rapor ve bu rapora Hükümetin vermiş olduğu yanıtın, Hükümetçe verilen izin sonucunda bugün yine AİÖK tarafından yayımlandığını bildirdi. 
Dışişleri, belgelere, AİÖK’ün “www.cpt.coe.int” adresinden ulaşılabildiğini kaydetti. 

AİÖK heyetinin ziyaret sırasında, İstanbul Maltepe Cezaevi, Sincan Çocuk Cezaevi ile Diyarbakır ve Gaziantep Cezaevlerine ziyarette bulunduğunu, Ankara’da Dışişleri Bakanlığı’nın yanısıra, Adalet, Sağlık ve İçişleri Bakanlıkları yetkilileriyle görüştüğünü kaydeden Dışişleri Bakanlığı, “AİÖK’ün 21-28 Haziran 2013 tarihlerinde gerçekleştirdiği bu ziyaret ışığında hazırladığı raporda yeralan tespit, tavsiye ve bilgi talepleri ilgili Kurumlarımıza iletilmiş olup, AİÖK ile yürütülen işbirliği çerçevesinde tavsiyelerin uygulanmasına ilişkin çalışmalar yürütülmektedir” dedi. 

26 Kasım 1987 tarihinde imzaya açılan ve Türkiye’nin de 1988 yılında taraf olduğu Avrupa İşkencenin Önlenmesi Sözleşmesi (AİÖS), taraf ülkelerde kamu otoritesince özgürlüklerinden yoksun bırakılan kişilerin içinde bulundukları koşulların uluslararası nitelikte bağımsız bir komite tarafından denetlenmesini hükme bağlıyor. Bu amaçla oluşturulan Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi (AİÖK), taraf ülkelere dönemsel veya ad hoc ziyaretler düzenleyerek AİÖS’nin uygulanmasını denetliyor, ziyaretlerde belirlediği bulguları gizli bir raporla ilgili Hükümetin dikkatine getirerek tavsiyelerde bulunuyor ve raporun yanıtlanmasını talep ediyor. İlgili Hükümet, gerek AİÖK raporlarının, gerek raporlara verdiği yanıtların gizliliğinin kaldırılarak yayımlanmasına izin verebiliyor. 
AİÖK’ün bugüne kadar Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretler sonucunda hazırladığı raporların tamamının yanıtlarla birlikte Hükümetin izniyle yayımlandığını kaydeden Dışişleri Bakanlığı, “AİÖK’ün bu raporu, çocuk adalet sisteminde mevzuat ve uygulama alanında katedilen yolu ve gerçekleştiren iyileştirmeleri göstermektedir. Ülkemiz Avrupa Konseyi’nin bağımsız denetim mekanizmalarına önem vermekte, taraf olduğu sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde sözkonusu denetim mekanizmalarının tavsiyelerini yerine getirmeye çalışmaktadır” dedi.



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *