ANASAYFA arrow right Güncel

İşletmeler kapanıyor, hayvancılık bitme noktasında'

İşletmeler kapanıyor, hayvancılık bitme noktasında'
YAYINLAMA: 10 Eylül 2024 / 19.04
GÜNCELLEME: 10 Eylül 2024 / 19.04

Edirne İl Genel Meclisi üyesi Cevdet Kurt: Süt üretici son iki yıldır zaten para kazanamıyor. Sanayiciler ise yüzde 100’e yakın kazanç sağlıyorlar. İşletmeler kapanıyor, hayvancılık bitme noktasında Bakanlığın üreticiye destek vermesi gerekiyor

İlaç, yem, su ve elektrik gibi girdi maliyetlerine üst üste gelen zamlar süt üreticilerini zorluyor. Üreticiden litresi 14.65 TL'den alınan süt marketlerde 30 ila 40 TL arasında değişiyor. Para kazanamayan üreticiler ise hayvancılıktan bir bir uzaklaşıyor.

CHP'li meclis üyesi ve süt üreticisi Cevdet Kurt, yaşanan sorunları Edirne İl Genel Meclisinde dile getirdi. Süt üreticisinin son iki yıldır para kazanamadığını vurgulayan CHP'li Kurt, "Bizden alınan sütün fiyatı şu anda 15 TL. Sütün bize maliyeti ise 14.60 TL Buna acil bir çözüm bulunmalıdır. Yoksa hayvancılık bitme noktasına gelecek. Şu anda çok kişi işletmesini kapatıyor. Bu durum nereye kadar gidecek?" dedi.

Acil önlem alınması çağrısı yapan Kurt, “Süt tozu ithalatını durdurmadıkları sürece Türkiye’de hayvancılık bitecektir. Ayrıca meralarımıza güneş enerji santrali (GES) panelleri yapılmaktadır. Bu nedenle meralarda hayvanların otlak yeri kalmayacağından maliyetler daha da artacak" diye konuştu.

Üretici para kazanamazken sanayicinin yüzde 100 kâr ettiğine dikkat çeken Kurt, " Üretici son iki yıldır zaten para kazanamıyor. Sanayiciler iyi para kazanıyor. Yüzde 100’e yakın kazanç sağlıyorlar. Bizim elimizde olan bir şey değil. Buna hükümetin bir çare bulması lazım” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *