ANASAYFA arrow right Güncel

İşsizliğin artığını görmek için kahvehanelere, parklara, bakmak yeterli

İşsizliğin artığını görmek için kahvehanelere, parklara, bakmak yeterli
YAYINLAMA: 28 Mart 2024 / 19.59
GÜNCELLEME: 28 Mart 2024 / 19.59

Türkiye İstatistik Kurumu, 2023 yılı işgücü istatistiklerini açıkladı. Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2023 yılında bir önceki yıla göre 318 bin kişi azalarak 3 milyon 264 bin kişiye geriledi. İstihdam edilenlerin sayısı ise 2023 yılında bir önceki yıla göre 880 bin kişi artarak 31 milyon 632 bin kişiye yükseldi.

DİSK Gaziantep Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, Türkiye’nin Avrupa ülkeleri ve ABD arasında en yüksek geniş tanımlı işsizliğe sahip ülke olduğunu ifade ederken, “Gaziantep’teki işsizlik oranı ülke ortalamasının altında değil. Sokakta gezen her 2 gençten biri işsiz. İşsizliğin ne kadar arttığını görmek istiyorsak, kahvehanelere, parklara, alışveriş merkezlerine bakmamız yeterli” dedi.

Sokakta gezen her iki kişiden biri işsiz

Antep’te işsizliğin giderek arttığını söyleyen Güdücü, “2 milyon 164 bin kişinin yaşamını sürdürdüğü bu kentin yüzde 80’i emekçilerden oluşuyor. Organize Sanayi Bölgesi’nde 250-300 bin civarında kişi çalışıyor. Ancak artan maliyetler sonrasında birçok işletme işçi çıkarmak zorunda kaldı. Dolayısıyla şehrimizde işsizlik son yılların en yüksek seviyesine ulaştığını söylemek mümkün. Sokakta gezen her iki kişiden biri işsiz. Bu rakamın ilerleyen zamanlarda daha da artmasından endişe ediyoruz” şeklinde konuştu.

Ülkemizde işsizlik 27 ülkeden daha fazla

Güdücü, “2023’te Türkiye’de dar tanımlı işsizlik yüzde 9,4 ve geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 22,8 iken AB üyesi 27 ülke ortalamasında dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 6,2 ve geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 12,2 oldu. Öte yandan Türkiye Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında da en yüksek geniş tanımlı işsizliğe sahip ülke. Avrupa ülkeleri içinde ikinci en yüksek geniş tanımlı işsizlik oranına sahip ülke yüzde 20,4 ile İspanya’dır. İspanya’da dar tanımlı işsizlik ise yüzde 12,3” ifadelerini kullandı.

İstihdam edilenlerin sayısı arttı

“TÜİK tarafından 2022’de 30 milyon 752 bin olarak açıklanan istihdam edilenlerin sayısı 2023’te 31 milyon 632 bin olarak hesaplandı” ifadelerini kullanan Güdücü, “2023’te istihdam oranı ise yüzde 48,3 olarak gerçekleşti. Ancak TÜİK’in resmi istihdam verileri de tıpkı dar tanımlı işsizlik verileri gibi işgücü piyasasına ilişkin gerçeğin sadece sınırlı bir kısmını gösteriyor. İstihdam verileri tek başına istihdamın niteliği konusunda bilgi vermiyor. Bu nedenle alternatif işsizlik hesaplamaları yanında alternatif istihdam hesaplamalarına da ihtiyaç var” açıklamasını yaptı.

Birçok genç yurt dışına gitmenin yolunu arıyor

Yeni istihdam alanları açılması çağrısında bulunan Güdücü, “Büyük umutlarla üniversite okuyan gençler bitirdiklerin bölüm ile alakalı iş bulamayınca mecbur başka işlerde çalışmak zorunda kalıyorlar. Ya da birçok genç yurt dışına gitmenin yolunu arıyor. Bu gerçekten içimizi acıtıyor. Bir an önce gençlerimizi istihdam etmek için yeni iş alanları açmalıyız. Yoksa geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi kaybetmeye devam edeceğiz” vurgusu yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *