ANASAYFA arrow right Güncel

İşsizliğin geldiği nokta çok vahim!

İşsizliğin geldiği nokta çok vahim!
YAYINLAMA: 01 Nisan 2022 / 21.44
GÜNCELLEME: 01 Nisan 2022 / 21.44
66 temizlik görevlisi kadrosu için 15 bine yakın kişi başvuruyu değerlendiren DİSK Gaziantep Bölge Temsilcisi ve CHP Şehitkamil Meclis Üyesi Ali Güdücü, “Gaziantep’te 66 temizlik görevlisi için yapılan 15 bin başvuru, ülkemizde ve kentimizde işsizliğin hangi boyutlara geldiğinin ve insanların ne kadar çaresiz olduklarının bir göstergesi” uyarısında bulundu.

Sağlık Bakanlığı, Türkiye geneli için ‘Sürekli işçi’ kadrosu ilanı yayımladı. Bu ilan kapsamında Gaziantep’te 66 temizlik görevlisi kadrosu için 15 bine yakın kişi başvuru yaptı. Sadece 8 şoför için 5 bin 365 başvuru olurken, başvuruların bin 120’si ön lisans, bin 138’ini lisans mezunu ve 25 güvenlik alımı için ise 2 bin 786 kişi başvuruda bulundu.

Ekonomik sorunlar sürdükçe işsizlik ve hayat pahalılığı artacak

Fabrikaların ve dükkanların kapandığını kaydeden Güdücü, “Sanayici üretemiyor, sattığı ürünün yerine yenisini alamıyor. Ekonomik sorunlar sürdükçe işsizlik ve hayat pahalılığı artacak. Yıl ortasında tüm ürünlerin fazlasıyla bulunmasının beklendiği bir zaman da uzmanlar gıdada sıkıntı yaşanacağına vurgu yapıyor. Bu zorlu şartlar altında insanların yaşamını idame ettirebilmesi kolay değil. Asgari ücrete yüzde 50 civarında zam yapıldı, ancak bu zam emekçinin cebine girmeden eridi. Yapılan araştırmaya göre açlık sınırı 5 bin lirayı geçti. O nedenle asgari ücret bir an önce güncellenip revize edilmeli” açıklamasında bulundu.

Alternatif istihdam hesaplamalarına ihtiyaç var

Güdücü, TÜİK’e göre istihdamda 2020 ile 2021 arasındaki bir yıllık dönemde 2,1 milyon kişilik bir artış yaşandığına dikkat çekti. “İstihdam edilenlerin sayısı 2021 yılında 28 milyon 797 bin oldu. 2020 yılında yüzde 42,7 olan istihdam oranı ise 2,5 puanlık artışla yüzde 45,2 olarak açıklandı. Ancak TÜİK’in resmi istihdam verileri de tıpkı dar tanımlı işsizlik verileri gibi resmin sadece sınırlı bir kısmını gösteriyor. İstihdam verileri tek başına istihdamın niteliği konusunda bilgi vermiyor. Bu nedenle alternatif istihdam hesaplamalarına da ihtiyaç var” ifadelerine yer verdi.

İşsizlik ve istihdam verilerinin bir bütünü oluşturduğunu kaydeden Güdücü, “Sadece işsizliğe bakmak işgücü piyasalarından yaşanan gelişmeleri tam olarak anlamaya yetmiyor. Bilindiği gibi TÜİK düzenli olarak istihdam sayısını ve oranlarını açıklıyor. Ancak açıklanan istihdam oranlarının istihdamın niteliğine ilişkin yeterli bilgi vermekten oldukça uzak olduğu görülüyor. Bu sebeple DİSK-AR istihdamın niteliğine göre bir ayrıma giderek yeni bir istihdam verisi hesaplamaya başladı. DİSK-AR’ın yeni hesaplamaya başladığı istihdam verisinin adı: Kayıtlı ve tam zamanlı istihdam tüm istihdamı değil, kayıtlı ve tam zamanlı olarak çalışanların oranını ortaya koyuyor” tespitini yaptı.

TÜİK’e göre 2019’da 4 milyon 469 bin ve 2020’de 4 milyon 40 bin olan dar tanımlı işsiz sayısının 2021 yılında 3 milyon 191 bine düştüğünü sözlerine ekleyen DİSK Gaziantep Bölge Temsilcisi ve CHP Şehitkamil Meclis Üyesi Ali Güdücü, konuşmasını şu cümlelerle sonlandırdı: “TÜİK’e göre dar tanımlı işsiz sayısı son bir yılda 121 bin, son iki yılda ise 550 bin kişi azaldı. Yaptığımız hesaplamaya göre 2019’da 7 milyon 222 bin ve 2020’de 8 milyon 670 bin olan geniş tanımlı işsiz sayısı ise 2021’de 8 milyon 777 bin oldu. Böylece geniş tanımlı işsiz sayısı son bir yılda 107 bin, pandemi öncesi döneme göre ise 1 milyon 448 bin artış gösterdi.” Âdem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *