ANASAYFA arrow right Güncel

İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı, ülke kadın ve çocuk mezarlığına dönmeyecekti

İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı, ülke  kadın ve çocuk mezarlığına dönmeyecekti
YAYINLAMA: 07 Ekim 2024 / 19.22
GÜNCELLEME: 07 Ekim 2024 / 19.22

Gaziantep Demokratik Kadın Platformu öncülüğünde Balıklı Parkı’nda bir araya gelen kadınlar, son günlerde yeniden artış gösteren kadın cinayetlerine ve taciz olaylarına sert tepki gösterdi

Gaziantep Demokratik Kadın Platformu sözcüsü Nazife Külekçi, ‘’Haklarımızı geri almak için her gün, her an direnmeye ve mücadele etmeye devam ederken; dinci, gerici ve şeriatçı çetelerle sarmaladığınız her alanı geri alacağımızı ülkenin her yerinde haykırıyoruz. İstanbul Sözleşmesini kaldıranlarla, mevcut yasaları uygulamayanlarla hesaplaşacağız. Çünkü biz biliyoruz ki İstanbul sözleşmesi etkin bir şekilde uygulansaydı, katledilen yüzlerce kadın bugün aramızda olacaktı. Ülke kadın ve çocuk mezarlığına dönmeyecekti’’ dedi.

 ‘Verilere göre 2024 ün ilk altı ayında 205 kadın, geçtiğimiz eylül ayında yani sadece bir ayda ise 34 kadın öldürüldü’ diyen Külekçi, ‘’Oysa bu ülkede yurttaşlar en temel eleştiri hakkını kullanıp iktidarı eleştiren bir paylaşım yapmış olsaydılar, sabah kapısına dayanılır, halkı kin ve öfkeye sevk etmekten tutuklanırlardı. Kadın cinayetlerini önleyecek tedbirler almayan, adil yargılamayan, cezasızlık politikalarıyla cinayetlere yol veren iktidar güdümlü yargı ve her seferinde suçu mağdura yıkan siyasal iktidar sahipleri ve iktidarın taliplileri siz nasıl uyuyorsunuz?’’ sorusunu sordu.
İktidara karşı yine sokaktayız ve hesap soruyoruz
Kadınların korkmadığını söyleyen Külekçi, ‘’Narin Güran için verilen araştırma önergesini, uyuşturucuyla mücadele edilsin önergesini mecliste kimler reddetti. AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Ülkede hırsızlar, uyuşturucu baronları, çeteler, mafyalar hüküm sürüyor. Kahrolması gereken çürümüş düzenleri katledilen kadınların, kaybedilen çocukların bedenleri üzerinden yükseliyor, katilleri, tecavüzcüleri, tacizcileri koruyan, aklayan ve cezasızlık politikalarıyla ödüllendiren iktidara karşı yine sokaktayız ve hesap soruyoruz’’ ifadelerini kullandı.
Eğitime, sağlığa aktarılması gereken bütçeler cemaatlere ve savaşlara aktarılıyor
Eğitime, sağlığa aktarılması gereken bütçelerin cemaatlere ve savaşlara aktarıldığına dikkat çeken Külekçi, ‘’Her katliam sonrası başsağlığı dilemekten, aileye psikososyal destek verilecektir demekten öteye gitmeyen aile sosyal politikalar bakanlığı neden bu çürümüş yapının temeli ile sorunların çözümü ile ilgilenmiyor. Kadının hangi yöntemle doğum yapması gerektiğiyle uğraşan Sağlık Bakanlığı, neden doğan her bir bebeğin, çocuğun bu ülkede nasıl güvenli, sağlıklı bir yaşam süreceği ile ilgilenmiyor’’ açıklamasını yaptı.
Kadın cinayetleri, kadına yönelik cinsel ve fiziksel şiddet politik
Gaziantep Demokratik Kadın Platformu sözcüsü Nazife Külekçi, konuşmasını şöyle tamamladı: ‘’Geleceğe yönelik politikalar oluşturmuyor.  Bu ve daha birçok nedenlerle tekrar söylüyoruz, kadın cinayetleri, kadına yönelik cinsel ve fiziksel şiddet politik. Cezasızlık politikaları, İstanbul sözleşmesinin feshedilmesi, iktidarın eril, cinsiyetçi söylemleri bu şiddet olaylarının artmasına neden oluyor. İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe girmesi, 6284 sayılı yasanın etkin bir şekilde uygulanması ve kadın cinayetlerinin son bulması için mücadelemizi büyüterek sürdüreceğiz.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *