ANASAYFA arrow right Güncel

Kadını tecavüz sonrasında doğurmaya yönlendiren zihniyet insanlık dışıdır

Kadını tecavüz sonrasında doğurmaya yönlendiren zihniyet insanlık dışıdır
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 01.42
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 01.42
Ankara Üniversitesi (AÜ) Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Alev Özkazanç, kadınların yaşamının ve bedeninin, devletin nesnesi olmadığını belirterek, “Kadını tecavüz sonrasında bile doğurmaya yönlendiren ve ona söz hakkı tanımayan bu zihniyet insanlık dışıdır” dedi.

AÜ Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KASAUM), “Kürtaj Tartışmalarına Üniversitenin Bakışı” adıyla bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Alev Özkazanç, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etüdleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sabahat Tezcan, AÜ Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berna Arda, AÜ Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usulü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Türkan Sancar, AÜ İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nahide Bozkurt ve ODTÜ Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldız Ecevit, AÜ öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

KASAUM adına basın açıklamasını okuyan Doç. Dr. Özkazanç, kürtaj tartışmalarını AÜ Kadın Çalışmaları-KASAUM üyeleri olarak, başlangıcından beri kaygıyla izlediklerini söyledi. İçerik olarak muhafazakar, yöntem olarak otoriter olan bu yaklaşımla birlikte, toplumsal cinsiyet eşitliği bakımından vahim sonuçları olabilecek bir sürecin başladığına dikkat çeken Özkazanç, şöyle konuştu: 
“Sağlıklı, güvenli kürtaj hakkını savunduğumuz kadar devlet, millet, ırk, soy vb adıyla yapılagelen kısırlaştırma ve kürtaja zorlama pratiklerini de kınıyoruz. Üremeyle ilgili tüm kararlar, birlikteliğin tarafları arasında özgür iradeyle alınmalı, nihai karar ise kadına ait olmalıdır. Duygusal, fiziksel, toplumsal, ekonomik herhangi bir nedenle kendini gebeliğe ve anneliğe hazır hissetmeyen her kadının, istenmeyen gebeliğe son verme hakkı vardır. Eğer bu hak yasal olarak tanınmaz ve güvenli şekilde düzenlenemezse kadınlar fiilen kaderlerine hakim olabilmek ve içinde bulundukları zor şartların üstesinden gelebilmek için yasal ya da tıbben güvenli olmayan çözümlere yine de başvuracaklardır.”AA



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *