ANASAYFA arrow right Güncel

Kapatma, yerine yeni açma ve devir sirkülasyonları başladı

Kapatma, yerine yeni açma ve devir sirkülasyonları başladı
YAYINLAMA: 21 Temmuz 2024 / 16.28
GÜNCELLEME: 21 Temmuz 2024 / 16.28

“Vergi toplama modelinin toptan değişmesi ve tüketici üzerinden değil, suyun başında olan üretici üzerinden gidilmesi gerek”

Vergi toplama modelinin Türkiye’de toptan değişmesi gerektiğini vurgulayan Gaziantep Lokantacılar, Kebapçılar, Baklavacılar, Tatlıcılar, Pastacılar Oda Başkanı Abdulkadir Katmerci, ‘’Son zamanlarda çok fazla kapatanlar ve yerine yeni açma, devir sirkülasyonları olmaya başladı. Maliyet hesabı yapabilenler bir şekilde ayakta kalıyor, bilmeyenler 6 ay bir sene içinde bir şekilde devrediyor veya kapatıyor’’ ifadelerini kullandı.

Vergi toplama modeli kökten değişmeli

Pandemiden bu tarafa esnafın çok ağır günler geçirdiğini ve ağır ekonomik koşullar altında olduğunu dile getiren Katmerci, döviz girdilerinin, enerji fiyatlarının yükselişinin ve kira stopajların küçük esnafı derinden etkilediğine dikkat çekti. ‘’Sektörümüz rastgele birilerinin eline bırakılamayacak kadar önemli, söz konusu insan sağlığı olunca mutlaka liyakat getirilmeli, vergi toplama modeli kökten değiştirilmeli, esnafımıza alternatif çıkış yolları arama zorunda bırakılmamalı’’ şeklinde konuştu.

Söz verildiği gibi esnafımızın mağduriyeti giderilmeli

Katmerci, ‘’Kira artışları ile ilgili öteden beri arabulucular olmalı diye haykırıyoruz. BAĞ-KUR ve SGK prim gün sayısı eşitlenmeli, söz verildiği gibi esnafımızın mağduriyeti giderilmeli. Alınan ekonomik tedbirleri ile ilgili görünen o ki, vergi toplama modelini tabana yayılmış, küçük esnafın üzerinden, ücretliden ve emekliden toplamaya yönelmiş biz bunu yanlış buluyoruz’’ açıklamasını yaptı.

Bu durumdan esnaf teşkilatı olarak çok rahatsızız

Vergi toplama modelinin toptan değişmesi ve tüketici üzerinden değil, suyun başında olan üretici üzerinden gidilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Katmerci, bu şekilde kayıt dışı ve merdiven altı üretiminde önleneceğinin altını çizdi. ‘’Tüketiciden vergi toplama modelinde esnafımız işin işinden çıkamayınca merdiven altı diye tabir ettiğimiz kayıt dışı ekonomiye teşvik ediyor. Kaotik bir ortamda ilerliyoruz, bu durumdan esnaf teşkilatı olarak çok rahatsızız’’ dedi.

Yüzde dörtlere varan komisyonlar kaldırılmalı

‘Temel tüketim maddelerini yüzde 1 KDV ile alıyoruz. Çıkışımız yüzde 10 ile yapıyoruz’ diyen Gaziantep Lokantacılar, Kebapçılar, Baklavacılar, Tatlıcılar, Pastacılar Oda Başkanı Abdulkadir Katmerci, arada yüzde 9 fark oluştuğunu sözlerine ekledi, konuşmasını şöyle tamamladı: ‘’Bankalar ve İşletmelerimiz arasında eşit koşullarda ticaret yapılmalı. POS işletim ücreti ve yüzde dörtlere varan komisyonlar kaldırılmalı. Zaten tüketicinin alım gücü düşük, kâr marjımızın üzerine bir de ekstra yüzde 13’e varan ekstra fark tüketiciye yansıtmak zorunda kalıyoruz. Bu durum cirolarımızı ciddi manada etkiliyor. Girdi ile çıktı eşitlenmeli, Kısa vadede enflasyonla mücadelede esnafımızı bu yükün altından kurtararak, tüketicinin alım gücüne yansıtılmalı.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *