Renta car yani araç kiralama işi Gaziantep’te önemli bir sektör haline geldi. Şehrimizde yüzlerce kişi bu sektörden evine ekmek götürüyor, istihdam sağlıyor, ülke ve kent ekonomisine katkıda bulunuyor. Sektör, temmuz ayına kadar durağan bir dönem geçirirken, gurbetçilerin gelmesiyle hareketlilik yaşandı. Artan maliyetler ile birlikte geçen yıl günlüğü 250 liraya kiralanan araçlar bu yıl 450-500 liraya kiralanıyor. Esnaf, işlerin Temmuz ve ağustos aylarında iyi olduğunu ama diğer aylarda düşüş yaşandığını belirtti.
Giderlerinin çok arttığını söyleyen esnaf, kasko fiyatlarının da yüksek olmasından dert yandı. Örneğin; bir otomobil 3-4 bin lira kasko yapılırken, kiralık araçların kaskosunun 30 bin liraya kadar çıktığı söyleniyor. Ayrıca, kiraladıkları araçlardan sorumlu olmak istemediklerinin altını çizildi. Araçlarını park edecek yerlerinin olmadığını, yola park ettiklerinde trafik polisinin, kaldırıma park ettiklerinde ise zabıtaların ceza yazdığı ifade eden esnaf, park sorununa çözüm bulunmasını istedi.
Yılın ilk 6 ayında işlerimizde yüzde 70 bir düşüş vardı
Gaziantep Oto Kiralamacılar Dernek Başkanı Ahmet Yassı, “Temmuz ile Eylül ayları işlerimizi iyi ve yoğun olduğu dönemler. Bu ayların dışında diğer aylarda işimizin çok iyi olmadığı kanısındayım ve parametrelerde bunu gösteriyor. Bu yılın ilk 6 ayında işlerimizde yüzde 70 bir düşüş vardı. Araç fiyatları yükseldi, bu yükselişi kiralara yansıtınca düşüş yaşandı. Önümüzdeki süreçte bir belirsizlik bekliyoruz. Çünkü vergiler, araç, yakıt, kira fiyatları ile dolar sektörümüzü etkiliyor” şeklinde açıklamada bulundu.
Esnaf çok zor durumda içten içe eriyoruz
Yassı, “Şu anda banka istiyor diye kasko yaptırıyoruz, ama esnafın yüzde 90’ı araçlarını kaskosuz çalıştırıyor. Çünkü fiyatlar çok yüksek. Renta car araçların kaskosu 20-30 bini buluyor. Örneğin; bir araca 3 bin lira fiyat istenirken, bizim araçlara 30 bin lira isteniyor. Bu sorunun çözüme kavuşturulmasını bekliyoruz. Bizler ucuza araç almalıyız ki vatandaşa ucuza hizmet verelim. Günümüzde her şey 3 katı pahalandı, araç fiyatları arttı, ancak 3 katına araçları kiraya veremiyoruz. Veremediğimizden esnaf çok zor durumda içten içe eriyoruz” dedi.
Gurbetçiler sektöre ilaç gibi geldi
12 yıldan beri renta car işi yapan Garaj Renta Car Yönetim Kurulu Başkanı ve Gaziantep Oto Kiralamacılar Derneği Üyesi Özer Kahraman, gurbetçilerin sektöre ilaç gibi geldiğini ifade etti.
Her sene giderler artıyor, kazançlar azalıyor
Kahraman, “Kış aylarında işler çok sakin oluyor, ilkbahar ve sonbaharda ise biraz kıpırdanma oluyor. Ama sektörümüzde Temmuz ve ağustos ayları yoğun olur. Dolayısıyla şu anda gurbetçiler dolayısıyla işlerimiz yoğun. Çünkü gurbetçiler bu aylarda geliyorlar. Sanayi, kasko-sigorta, lastik, araç bakımı ve iş yeri kirası gibi giderler sürekli yükseliyor. O nedenle maliyetler çok arttığından 2-3 aylık kazançlar giderleri karşılamaktan çok uzak. Örneğin; geçen yıl 200 liraya aldığımız lastik bu sene 1000 lira oldu. Her sene giderler artıyor, kazançlar azalıyor. O yüzden sektörün geleceği çok da iyi görülmüyor” açıklamasını yaptı.
Dükkân açmadan araçlarını kiraya verenler var
‘Bir günlük kiralama fiyatı araca ve modeline göre 500 ile 800 lira arasında değişiyor’ diyen Kahraman, “Dükkân açmadan araçlarını kiraya verenler var. Bu şekilde çalışan çok insan bulunuyor. Doğal olarak bu kişinin vergi ve maliye kaydı yok, dükkân kirası, elektrik derdi yok, istihdam sağlamıyor. Aldığı tüm para kazanç olarak cebine giriyor. Ancak maliye ve vergi kaydımız var, dükkân kiramız, elektrik faturası ödüyoruz ve istihdam sağlıyoruz. Dolayısıyla haksız bir rekabet oluşuyor” diye belirtti.
Park sorununun çözülmesini istiyoruz
Kahraman, ehliyeti olmayan kişiye araç kiralanmadığını kaydetti. “Aracı kiralayacak kişinin ehliyetinin en az 2 yıllık olması gerekiyor, kredi kartı şartımız bulunuyor, sicil sorgulaması yapıyoruz, emniyete de bildirdikten sonra aracı kiralıyoruz. Bir günde 200 kilometre yol sınırımız bulunuyor, bu kilometre sınırını geçilirse kilometreye bir 1 lira fark çıkıyor. İşimizi sağlam yapmamıza rağmen kiraladığımız araçtan biz sorumlu tutuluyoruz, ama artık sorumlu olmak istemiyoruz. Ayrıca ciddi bir park sorunumuz bulunuyor. Sektörümüz için bir yer yapmalarını veya park sorunumuzu çözmelerini bekliyoruz” ifadelerine yer verdi. Âdem Kesenek
