ANASAYFA arrow right Güncel

Krizin acı faturası asgari ücretli, esnaf kamu emekçisi ve emekliye kesiliyor

Krizin acı faturası asgari ücretli, esnaf kamu emekçisi ve emekliye kesiliyor
YAYINLAMA: 03 Temmuz 2024 / 18.51
GÜNCELLEME: 03 Temmuz 2024 / 18.51

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Gaziantep İl Temsilcisi Ali Arpat, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına tepki gösterdi

 

Arpat, ‘’Adeta şapkadan tavşan çıkaracağı söylenerek ekonominin başına getirilen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, krizin acı faturasını dev holdinglere, ballı ihalelerle doyduğu halde teşviklerle ve vergi sıfırlamalarıyla semirtilen yandaş sermayeye değil, asgari ücretliye, esnafa, kamu emekçisine, emekliye ve tüm emekçi kesimlere çıkarmasının ardından bugün TÜİK ağır bir darbe daha vurdu’’ açıklamasını yaptı.

TÜİK’in enflasyon oranlarının gerçeği yansıtmadığının bilinmesine rağmen ücret ve maaş zamlarında halen TÜİK oranlarının kullanıldığını sözlerine ekleyen Arpat, ‘’Konfederasyonumuzun araştırmasına göre son altı aylık enflasyon yüzde 30,3 artarken Haziran ayı enflasyonu yüzde 3.3, son bir yıllık artış ise yüzde 96 oldu. Haziran ayı açlık sınırı 20 bin 574 liraya, yoksulluk sınırı ise 61 bin 417 liraya yükseldi. ENAG, Haziran ayında yüzde 4,27 açıkladığı enflasyonu son 12 aylık artışını ise yüzde 113.08 olarak 6 aylık enflasyon farkını da yüzde 41,16 olarak açıkladı’’ ifadelerini kullandı.

Temmuz’da memur ve memur emeklilerinin maaşı yüzde 19,3, SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşı yüzde 24,73 zamlanacağını hatırlatan Arpat, ‘’Yani Konfederasyonumuz KAMU-AR’ın düzenli açıkladığı oranlar ve çeşitli bağımsız kurumların açıkladığı oranlarla TÜİK’in oranları arasında büyük farklar var.  Kamu çalışanlarına zam olarak sunulan, altı aylık enflasyon farkının yüzde 19,3 olarak açıklanması yaraya merhem olmayacağı tartışmasız bir gerçek. İlgili mahkeme kararlarına rağmen enflasyon sepetinin ayrıntılarını kamuoyuna açıklamayan, hangi ürünlere hangi marketlerden baktığını dahi açıklamaya lütfetmeyen, adeta paralel evrenden bildiren TÜİK’in yalanlarına haklarımızı, alım gücümüzü feda etmeyeceğiz’’ dedi.

Arpat, ‘’TÜİK yetkililerine buradan sesleniyoruz: ya gelin bu düşük enflasyon oranını bulmanızı sağlayan marketlere bizi götürün ve biz artık hanemizin alışverişlerini oradan yapalım, ya da gelin sizinle birkaç market gezelim, ortalama kiralara ve faturalara bakalım. Hodri meydan. Bizi geçinemiyor, maaşın yarısının kirada, kalanının ise faturalar ve başlıca giderlerde erimesi sizlerin yüzünden evimize boynu bükük giriyor olmamız, ağzınızdan çıkan pembe yalanlar değil, yaşadığımız acı gerçekler ilgilendirir. Gerçeğin peşini bırakmayacağız. İnsanlık onuruna yaraşır ücretlerle çalışma hakkımızı, bu rezil tiyatroya kaptırmayacağız’’ açıklamasını yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *