ANASAYFA arrow right Güncel

Kuaförler ve berberler resmi olarak bir gün kapalı olacak

YAYINLAMA: 26 Ağustos 2022 / 21.01
GÜNCELLEME: 26 Ağustos 2022 / 21.01
Ticaret Bakanlığı, 1 Ekim tarihinden itibaren ülke genelinde tüm berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın bir günü kapalı olması yönünde karar aldı. Alınan karar ile haksız rekabetin oluşması ve işletmelerin ekonomik zarara uğramaması hedefleniyor

İçişleri Bakanlığı’nın 81 il valiliğine gönderdiği karara istinaden; berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın hangi günü kapalı olacağı, sektör temsilcisi meslek kuruluşlarının görüşleri alınarak her ilin valisi tarafından belirlenecek. Ayrıca berber, kuaför ve güzellik salonlarının aynı gün kapanması zorunlu olmayacak, üç grup için ayrı ayrı kapanma günleri belirlenebilecek.

Kuaförlerde yeni dönem 1 Ekim’den sonra başlıyor

Türkiye Berberler, Kuaförler ve Güzellik Salonu İşletmecileri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi, GESOB Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Kuaförler Odası Başkanı Mesut Alkava, “Kuaförler ve berberler resmi olarak bir gün kapalı olacak. Bu karar sektörü çok mutlu etti. 1 Ekim tarihinden sonra da şehrimizde de uygulanmaya başlanacak” ifadelerini kullandı.

Yaptığımız görüşme olumlu netice verdi

Alkava, “Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a Esnafın ailesine ve çocuklarına vakit ayıramadığını, sosyal bir yaşantısının olmadığını dolayısıyla bir gün tam kapanmaya ihtiyacı olduğunu ilettik. Avrupa’da günlük çalışma saatlerinin 6 saate düştüğü bir dönemde bizim tüm hafta boyunca sabah başlayıp akşama kadar çalışmamız insan fıtratına aykırı. Yaptığımız görüşme olumlu netice verdi. Kuaförler, salı günleri erkek berberler ise pazar günü tatil olacak. Türkiye Berberler, Kuaförler ve Güzellik Salonu İşletmecileri Federasyonu ve ilgili bakanlıklardan genelge geldi” şeklinde konuştu.

Genelgeye uymayanların ruhsatı iptal edilebilir

Kararın sektörü mutlu ettiğini kaydeden Alkava, “Esnafımızın bir sosyal yaşantısı yoktu. Sektörde saat kavramı olmadığından sabah 08:00’da dükkanını açıp akşam 20:00’da kapatıyorsun. Günlük 12-14 saat çalışmak kolay değil. İnsanlar dinlenmeli, ailesiyle, sevdikleriyle ve çocuklarıyla vakit geçirmeli. Hatta iş yerinin ihtiyaçlarını almalı, ödemelerini yapmalı. Haftada bir gün kapalı olma şartına uymak zorunluluğu var. Uymayanlara ilk önce ihtar verilecek, daha sonra bir asgari ücret cezası halen uymuyorsa iki ve üç asgari ücret cezası yazılacak, eğer kurala uymamaya devam ediyorsa ruhsatı iptal edilerek kapatma cezası verilecek” dedi.

Bir ayda 35 esnaf kepenk kapattı

İş konusuna değinen Alkava, “Pandemiden çıktık, toparlanamadan ekonomiyle ilgili sıkıntılar yaşamaya başladık. Şu anda gelin başı ve yurt dışından gelenler dolayısıyla işler arttı, ama önümüzdeki dönemi ve kış mevsimini düşünmeye başladık. Çünkü aldığımız ürünlerin fiyatı iki katına çıktı, giderlerimiz aynı, lakin kazancımız yanı. Aldığımız ürünü bir hafta sonra aynı fiyata alamıyoruz. En fazla giderimiz sigorta primleri, kira ve elektrik çok yüksek ve bu giderlerin altında boğulmak üzereyiz. Geçmiş dönemde iş yerine heyecanlı ve keyifle geliyorduk, şimdi ‘İş olacak mı, kiraya çıkarabilecek miyiz, elektrik ve suyu ödeyebilecek miyiz’ derdi ile geliyor. Bir ayda 35 esnaf kepenk kapattı. O nedenle bu sıkıntılara bir çözüm bulunması gerekiyor” açıklamasını yaptı. Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *