ANASAYFA arrow right Güncel

Madımak Katliamı'nın 31’inci yıldönümü

Madımak Katliamı'nın 31’inci yıldönümü
YAYINLAMA: 21 Haziran 2024 / 11.53
GÜNCELLEME: 21 Haziran 2024 / 11.53

Sivas Madımak katliamında ölen aydın ve sanatçılar için düzenlenecek anma programı netleşti. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, "Katliamcı zihniyete karşı Madımak önünde olacağız" diyerek katılım çağrısı yaptı.

2 Temmuz 1993’te Sivas'ta 33 Aydın, sanatçı ile iki otel görevlisinin öldüğü Madımak Katliamının 31'ci yıldönümü nedeniyle anma yapılacak. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Şubesi ve Anma Komitesi Başkanı Hidayet Yıldırım, 7 Haziran’da Sivas Valiliğine verdiği dilekçede 31 yıl önce Madımak Otelinde katledilen 35 kişi için anma yapılacağını belirtti. Artı Gerçek’e konuşan Hidayet Yıldırım anma ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Saat 09.30’da Seyrantepe Mahallesindeki Pir Sultan Abdal Kültür Derneği şubesinin önünde toplanacağız. Yürüyüşümüz saat 10.00’da başlayacak. Yürüyüş güzergahımız, Ethem Bey Parkı üzerinden, Mevlana Caddesinden geçerek Cumhuriyet Meydanına ulaşacağız. Buradan Madımak Oteline gidip anmamızı yapıp, kaybettiğimiz canlarımız için karanfil bırakacağız. Madımak katliamında yakınlarını yitirenler oluşturulan anı köşesinde anmalarını yapacaklar. Burada günün anlam ve önemi ile ilgili konuşmalar yapılacak. Anma etkinliği bittikten sonra aynı geldiğimiz güzergahtan Seyrantepe’deki Pir Sultan Abdal kültür Derneğine döneceğiz.”

Madımak Katliamı anma Komitesi Başkanı Hidayet Yıldırım şöyle konuştu:

“Türkiye genelinde derneğimizin 80 şubesi var, yoğun olarak bu şubelerden katılım sağlanıyor. Ayrıca diğer Alevi kurumları her yıl olduğu gibi önemli bir duyarlılık göstererek anmalara katılıyor. Avrupa’dan birçok ülkeden 2 Temmuz Madımak Katliam anmasına gelenler oluyor. Ayrıca demokratik sivil toplum örgütleri, emekten yana, sol siyasi parti temsilcileri, il başkanları, milletvekilleri anmalara katılıyor. Aradan 30 yıl geçmesine rağmen Türkiye’nin dört bir yanından yakılarak katledilen canlarımızı anmak için Sivas’a geliyor. 2 Temmuz’larda adeta Türkiye’nin yüreği Sivas’ta atıyor, insan yakmanın acısını hissediyor. 30 yıldır Madımak’ın utanç müzesi yapılmasını istiyoruz ama bu konuda ülkeyi yönetenler, sağır, dilsiz. Bu yıl 31’ci kez Alevi kurumları, demokratik sivil toplum örgütleri, Madımak’ta canlarını yitirenler olarak Madımak’ın müze yapılmasını bir kez daha haykıracağız. Madımak katliamının unutulmaması, katliamların tekrar etmemesi için Madımak müze talebimiz yerine getirilinceye kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Gerici, ırkçı kalkışmaya, canların diri diri yakılmasına karşı insan olarak 2 Temmuz’da Sivas’ta Madımak önünde olmamız gerekir. İktidarın tekçi, ırkçı, asimilasyoncu politikalarına, insanları açlığa, yoksulluğa mahkum etmesine karşı demokratik mücadelemizi, sesimizi yükseltmek için bütün canları 2 Temmuz’da Sivas’a bekliyoruz.”

 

2 Temmuz’da katledilen canları anmak için çağrı yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe Artı Gerçek’e şu şekilde konuştu:

“2 Temmuz’da Sivas Madımak Otelinde katledilen 33 canımıza sözümüz var ve biz bu sözümüzün arkasındayız. Sivas’ın ışığını söndürmeyeceğiz ve bu katliamın hesabını soracağız. Madımak otelini utanç müzesi yapacağız. Madımak katliamı davası ile ilgili verilen zaman aşımı kararını tanımadığımızı haykırmak için Sivas’ta olacağız. Biz biliyoruz ki 2 Temmuz Madımak Katliamı bu günkü iktidarın yolunu açan bir katliamdır. Bugün yaşanan ve yaşanacak olan her kötülüğün bir nevi kaynağıdır Sivas Madımak Katliamı. O nedenle bizler 33 canımızı yakan, katleden siyasi, ideolojik anlayışın, Maraş, Çorum, Gazi, Gezi, Suruç, Soma, Amasra, Roboski, Ankara Gar, Güven Park ve daha yüzlerce katliamı gerçekleştiren ve ülkemizi karanlığa sürükleyen siyasi, ideolojik anlayıştan farklı olmadığını biliyoruz. İşte Sivas'ta olmamızı gerektiren en önemli sebeplerden biridir bu gerçekliktir. Sivas için adalet, herkes için adalet demek için Sivas'ta olacağız. Halkın iradesine karşı kayyum siyasetine hayır demek için, 1 Mayıs tutuklularına özgürlük için, gözaltı ve tutuklama terörüne dur demek için, haksız ve hukuksuz bir şekilde içeride tutulan cümle tutsaklar için Sivas'ta olacağız. Faşist ve şeriatçı kuşatmaya karşı laik ve demokratik Cumhuriyet talebi için Sivas'ta olacağız. Müfredat, ÇEDES ve benzeri protokolleri geri çekin demek için Sivas'ta olacağız. Alevileri katlediyorsunuz yetmiyor, şimdi de Aleviliği katletmeye cüret ediyorsunuz. Buna izin vermeyeceğiz. Asimilasyon politikalarınızın yeni merkezi haline gelen Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığını lav edin, dağıtın, tanımıyoruz demek için Sivas'ta olacağız. Ağır krizler altında inim inim inleyen halkımız, ülkeyi terk eden ve etmeye hazırlanan çocuklarımız için Sivas'ta olacağız. Sivas Madımak Katliamı insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur ve bu dava insanlık davasıdır. Davamıza sahip çıkmak için Sivas’ta olacağız.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *