ANASAYFA arrow right Güncel

Medeniyet tasavvurunu tamamlamak için kültür ve sanat çok önemli

Medeniyet tasavvurunu tamamlamak için kültür ve sanat çok önemli
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.52
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.52
Geleneksel GASMEK sergisi, Gaziantep Sanat Merkezi’nde düzenlenen törenle açıldı. Törende konuşan Avrupa Birliği Bakan Y
Geleneksel GASMEK sergisi, Gaziantep Sanat Merkezi’nde düzenlenen törenle açıldı. Törende konuşan Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Ali Şahin, sanatın önemine vurgu yaparak, “Yeni bir medeniyet tasavvuru hayalimiz var. Yeni medeniyet tasavvurunu inşa ederken, ne kadar güçlü ekonomi olursak olalım, ne kadar güçlü bir siyasetimiz olursa olsun üçüncü ayak olan kültür ve sanat ayağını inşa etmeden medeniyet tasavvurunu tamamlamamız mümkün değil” dedi.
Gaziantep bir zanaat kenti
Erkekleri de sanatın bir parçası haline getirilmesi gerektiğini ifade eden Şahin, Gaziantep’in bir zanaat kenti olduğunun altını çizdi. “GASMEK’le birlikte Gaziantep’in bir Şehr-i Sanata da dönüştüğünü görmekten onur duyuyorum. 22 tane kursumuz ve binlerce öğrencimiz var. Binlerce öğrenci hayatın her evresine dair önemli kazanımlar el ediyorlar ve beceriler kazanıyorlar. Babam kilimciydi. Geriye doğru gittiğimde en son babamın ibreli bir radyo eşliğinde kerpiçten bir duvar içerisinde türküler mırıldanarak, kilim dokuyor olarak hatırlarım. Böyle bir medeniyetten ve topluluktan geliyoruz” şeklinde konuştu.
Güçlü sanat dünyası olan
bir medeniyetin çocuklarıyız
“Sergide karşımıza kanaviçe çıkacak. Belki bu ilan edilmemiş bir aşkın yansıması” diyen Şahin, “Belki bir tablo göreceğiz, o belki de yapılamamış bir türkünün ifadesi olarak karşımıza çıkacak. Biz böyle güçlü sanat dünyası olan bir medeniyetin çocuklarıyız. Bizim sultanlarımız ve atalarımızın kimisi marangoz ustasıydı, kimisi tablo ustasıydı. Kendime dair en büyük eksikliği de açıkçası gençlik yıllarımda kendimi bir sanata adayamamış olmak olarak görüyorum. Profesyonel hayatımızda ne kadar başarılı olursak olalım, ruhumuzu dinlendirecek bir sanat dinginliğine, kendimi atamıyorsak hayatımız bir yerde eksik gelişiyor” ifadesini kullandı.
Sanatı hayatımızın bir parçası
haline getirmemiz lazım
Avrupa Bakan Yardımcısı Ali Şahin, konuşmasına şöyle devam etti: “Eğer bedenimizi dinlendirmek istiyorsak, sporu hayatımızın bir parçası haline getirmemiz lazım. Ruhumuzu dinlendirmek istiyorsak, sanatı hayatımızın bir parçası haline getirmemiz lazım. AK Parti ve Recep Tayyip Erdoğan olarak yeni bir medeniyet tasavvuru hayalimiz var. Yeni medeniyet tasavvurunu inşa ederken, ne kadar güçlü ekonomiye olursak olalım, ne kadar güçlü bir siyasetimiz olursa olsun üçüncü ayak olan kültür ve sanat ayağınıza inşa etmeden medeniyet tasavvurunu tamamlamamız mümkün değil.”
“GASMEK ustalık
dönemini yaşamaktadır”
GASMEK’in temellerinin1990’lı yıllarda Sayın Cumhurbaşkanı’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanıyken “İSMEK” adı altında attığını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Bunu yeniden keşfetmeye gerek yok, en iyi örnek ve en güzel çalışma modeli neredeyse onun üzerine inşa edelim dedik. 3 yıl içerisinde GASMEK artık ustalık dönemini yaşamaktadır” diye konuştu.
Hayat bize olumlu bir
şekilde fırsat vermeyebiliyor
15 gün önce Kocaeli’nde olduğunu ve Kocaeli’nin nasıl kadim dostu bir kent, spordan sanata nasıl bir yerel kalkınmaya dönüştüğüne şahit olduklarını belirten Şahin, “Kalkınma ve demokrasi, yerelde başlıyor. 2 milyon kardeşimizin yaşam kalitesine dokunmak bizim en büyük borcumuz. Bu şehir zengin-fakir, yaşlı-genç herkese dokunabilmenin fırsat eşitliği vermenin adıdır GASMEK. Çünkü zaman zaman hayatımızda bazı şeyleri sıralayabiliyoruz, geçirebiliyoruz. Her zaman hayat bize olumlu bir şekilde fırsat vermeyebiliyor. Ama bunun geri dönüşünde o yakaladığımız noktada onlara dokunabilmek, yüce Mevlamın doğuştan bize verdiği yeteneği kabiliyeti, kapasiteyi hem birliğimiz için en önemlisi aile ve şehrin ekonomisi, kalkınması için kullanabilmektir” şeklinde açıklama yaptı.
Çocukları daha iyi bir dünya için
yetiştirmek en büyük hedefimiz
Çocukları daha iyi bir dünya için yetiştirmenin en büyük hedefleri olduğunun altını çizen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, konuşmasına şöyle devam etti: “Birlikte rahmet ve bereket vardır. O yüzden Büyükşehir olarak buna gayret ederken bir taraftan 750-800 bin Şehitkamil diğer taraftan 1 milyon Şahinbey ile birbirimizi tamamlayan takımın parçasıyız. En önemli şey aidiyet. Kendini bu topraklara ve şehre ait hissetmek. Kendimizi geliştirerek geleceğe doğru gidiyoruz ve geleceğimiz çok aydınlık. İnşallah geleceğimiz çok güzel olacak. Geleceğimizin daha güzel olması için bütün gücümüzle çalışırken, sizi de bu aileden görmekten mutluyum.”
Açılış törenine, AB Bakan Yardımcısı Ali Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Ömer Küsbeoğlu, Ticaret Odası Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, Daire Başkanları ve diğer davetliler katıldı. Hüseyin Karataş
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *