ANASAYFA arrow right Güncel

Milyarlarca lira kar eden şirketler, çalışanlar kadar vergi ödemiyor

Milyarlarca lira kar eden şirketler, çalışanlar kadar vergi ödemiyor
YAYINLAMA: 04 Eylül 2024 / 22.24
GÜNCELLEME: 04 Eylül 2024 / 22.24

Antep’teki aile hekimleri ile sağlık çalışanları, ‘’Cari açığı çalışanlardan alınan vergilerle kapatıp, israf, faiz ve ranta dağıtmaktan vazgeçin’’ çağrısı yaptı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Gaziantep Şubesi Eşbaşkanı Serpil Dağdemir, ‘’Milyarlarca lira kar eden şirketlerden yüzde 15 bile vergi alınmazken çalışanlardan yüzde 35 vergi alınmasını kabul etmiyoruz’’ dedi.
Vergide adalet eylemi 26  haftadan beri devam ediyor
‘Üç mevsim geçti Sonbaharın ilk haftasında 26 kezdir tüm sağlık çalışanları ve vergi mağduru halkımız için vergide adalet istiyoruz eylemlerimize devam ediyoruz’ diyen Dağdemir, ‘’Sağlık çalışanları ve ücretli kesim, yapılan yüksek vergi kesintileri yüzünden yılın ilk ayında alınan ücreti bile alamaz olduk. Sürekli fiyatları artan mal ve hizmetlerin gerisinde kalan ücretlerin çalışanları nasıl yoksullaştırdığını yaşıyoruz’’ şeklinde konuştu.

Dağdemir, ‘’Gelir İdaresi Başkanlığı, 2023 Türkiye genelinde en fazla vergi beyan eden mükellefleri ilan ederken, esas itibariyle çalışanların en çok vergi ödeyen kesim olduğu gün yüzüne çıktı. Üstelik en çok vergi ödeyen ilk 100 kişinin 73’ü isminin açıklanmasını istemeyerek şeffaf olmayan bir yönetimin bir örneği daha sergilenmiş oldu’’ açıklamasını yaptı.
Halkın yaşadığı derin yoksulluğa razı olmayacağız
Halkın yaşadığı derin yoksulluğa razı olmayacaklarını bildiren Dağdemir, ‘’Hükümetin, vergide adaleti sağlayacağız diyerek kamuoyunda emeğiyle geçinen halkın yararına çalıştığı algısının, çalışanların ve emeğiyle geçinen halkın her geçen gün daha da yoksullaşmasıyla inandırıcılığını kaybettiğini görüyoruz. Şirketlerin vergi oranı bu yıl yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarıldığı söylense de sabit oranlı vergiye tabii şirketlerin, istisna, teşvik, amortisman, yatırım indirimi vs gibi bir çok kalem gerekçe gösterilerek ancak yüzde 2-3  vergi ödediklerini biliyoruz’’ ifadelerini kullandı. 
Hükümetin ücretli kesim aleyhine politik tercihte bulunduğu açık
Dağdemir, ‘’Her gün kamuoyuna açıklanan yüksek karlı şirketlerin beyan ettikleri vergi borçlarının bile ertelendiğini, muafiyetler sağlandığını, affedildiğini öğreniyoruz. Ayda yaklaşık 20 bin TL alan ücretliden yüzde 27, 50 bin TL alan ücretliden brüt gelirinin yüzde 35’i oranında, eline geçen miktardan yüzde 51 oranında vergiyi kaynağından kesen hükümetin ücretli kesim aleyhine politik tercihte bulunduğu açık’’ tespitini yaptı.
Sağlık emekçilerinin çağrısını duyun
Adaletsiz ve eşitsiz vergi uygulamasına karşılık her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla yüzde 15 vergi kesinti oranlarını hayata geçirilmesini istediklerini kaydeden Dağdemir, ‘’26 haftadır sürdürdüğümüz mücadelemizi sonuç alana dek devam ettirmede kararlıyız. Sağlık emekçilerinin çağrısını duyun. Tüm çalışanları, emeğiyle geçinen halkımızı, bu derin yoksullaşmaya, gelirde ve vergide dayatılan eşitsizliğe ve adaletsizliğe karşı çıkmaya, her hafta Çarşamba günleri sürdürdüğümüz hak alma mücadelemizi büyütmeye çağırıyoruz’’ ifadelerine yer verdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *