ANASAYFA arrow right Güncel

Mobilya sektöründe üretim yüzde 60’a düştü

Mobilya sektöründe üretim yüzde 60’a düştü
YAYINLAMA: 12 Ekim 2023 / 20.35
GÜNCELLEME: 12 Ekim 2023 / 20.35
Gaziantep’in lokomotif sektörleri arasında yer alan mobilyada üretim kapasitesi yüzde 60’a düştü. Satışların düştüğü sektörde esnaf bir çıkış yolu arıyor

Dövizin yukarı yönlü hareket etmesi dolara bağlı olan ürünlerin ham madde fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Mobilyanın en büyük girdileri arasında bulunan kumaş, sünger ve diğer girdilerin fiyatları da doların artmasından nasibin aldı. Satışların düştüğünü ifade eden esnaf, piyasanın durgun olduğunu, düğün sezonunda bile istenilen satışları yapamadıklarını dolayısıyla sektörün daralmaya doğru gittiğinin altını çizdi.

Vatandaşın alım gücü düştü, piyasada beklediğimiz canlılığı yakalayamadık

Yaşanan ekonomik sıkıntılar ile fiyatlardaki anormal artışların insanların alım gücünü düşürdüğünü sözlerine ekleyen Gaziantep Mobilyacılar Odası Başkanı Ali Kutlu, “Vatandaşın alım gücü düştüğü için de piyasada beklediğimiz canlılığı yakalayamadık. Gaziantep’teki mobilya sektörü ürettiğini satan bir sektör, ama yüzde 60 kapasite ile çalışıyor. Bu kış ayını da bu şekilde geçireceğimizi düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

2023 yılı zor geçiyor

Kutlu, “Sektörde yavaşlama olmamasına rağmen yavaşlama dönemine girdik. Düğün sezonunda da beklediğimiz ve umduğumuz ticareti gerçekleştiremedik satış yapamadık. Dolayısıyla 2023 yılı zor geçiyor. Hükümetin aldığı kararlar sonrasında da piyasanın biraz daha daralacağını düşünüyoruz. Elimizden geldiği kadarıyla piyasada canlılık olması için çaba sarf ediyoruz. İmkanlar dahilin de yurt dışı pazarları zorlayarak, sektörün önünü açmak istiyoruz” dedi.

Fiyat artışlarının yılsonuna kadar devam edeceğini düşünüyoruz

Doların yükselmesi ile birlikte ham madde fiyatlarının da arttığını dile getiren Kutlu, “Gerek kumaş gerek sünger gerekse diğer girdilerin ham maddeleri ithal olarak geldiğinden dövizdeki yükseliş fiyatların yükselmesine neden oluyor. Fiyat artışlarının yılsonuna kadar devam edeceğini düşünüyoruz. Şu anda esnaf piyasaları canlandırmak ve ham madde fiyatlarına inat olarak kampanya yaparak ürünleri satmaya çalışıyorlar” açıklamasını yaptı.

Bir an evvel faizlerin düşmesini temenni ediyoruz

Başkan Kutlu, “6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sıkıntılarımızın daha da artmasına neden oldu. Hızlı bir şekilde yapımı süren deprem konutlarının bitme aşamasına geldi. O nedenle bir ihtiyaç olacağından bir hareketlilik olacağını düşünüyoruz. Banka faiz oranlarının artması sektörün daralmasına neden oldu. Ama Mobilya kent ekonomisinin lokomotif sektörleri arasında yer alıyor, almaya da devam edecek. Tüm umutlarımızı 2024 yılına taşıdık ve bir an evvel faizlerin düşmesini temenni ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *