ANASAYFA arrow right Güncel

Mülkiyet, Gençlik ve Spor Müdürlüğü’ne devredilsin

Mülkiyet, Gençlik ve Spor Müdürlüğü’ne devredilsin
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.59
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.59
Antep’in ortak sesi, “TOKİ’ nin Kamil Ocak Stadyumu için hazırladığı RANT PLANI iptal edilmelidir. 1/25000 ölçekli plana uygun olarak Spor alanı, değişiklik olacaksa meydan olarak kullanılmalıdır” diyor

Mimarlar Odası öncülüğünde biraraya gelen sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri ve oda başkanları, Kamil Ocak Stadyumu’nun milkiyetinin yeniden Gençlik ve Spor Bakanlığı’na devredilerek, kamuoyunun endişelerinin giderilmesi için, başta Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Erdoğan Bayraktar ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin, tüm Gaziantep milletvekilleri, belediye başkanları ve diğer kent yöneticilerine açık çağrıda bulundu. Çağrıda, GTO, GSO, Baro, Gaziantep-Kilis Tabip Odaları, TMOB, Esnaf Sanatkar Odaları, Mımarlar Odası, dernekler ve diğer sivil toplum kurululuşları başkan ve yöneticilerinin imzası bulunuyor.
Mülkiyet devredilmedikçe, sorun da devam eder
Yapılan ortak açıklamada, “Kamil Ocak Stadyumu’nun yıkılması ve yerine yüksek yoğunluklu yapılaşma konusugündemimizde yer almaktadır. Bu günlerde bu alana E=3.00, H= Serbest olan ve TOKİ İLE Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılmış bir imar planı tadilatı ve mülkiyetin TOKİ'ye geçmiş olması gerçeği ile karşı karşıya bulunmaktayız. Bu konuda Fatma Şahin’in ve kent yöneticilerimizin konuya samimi yaklaşımlarını takip ediyoruz.Ancak bugün yanlış durdurulsa bile, Mülkiyeti TOKİ’ye geçen yer, Gaziantep Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ne devredilmedikçe sorun devam edecektir” denildi.

Plan yasa ve yönetmeliklere aykırı
Bu plan değişikliğinin “Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmeliğe” aykırı olarak; amaç ve içerik bakımından bilimsel, nesnel ve teknik gerekçelere dayanmadığı; yapılan işlemler ve alınan kararların kamu ve toplum yararına, hukuk devletinin temel ilkelerine aykırı olduğuna dikkat çekilrken, “Plan tadilatının yapı, nüfus ve trafik yoğunluğunu arttırıcı, Kentsel ve Bölgesel sosyal donatıları azaltıcı, meri plan bütünlüğünü bozucu, meri imar planlarına, İmar Yönetmeliğine ve 3194 sayılı imar kanununda tanımlanan Plan hiyerarşisine ve yargı kararlarına aykırı olduğu tarafımızdan yapılan incelemede tespit edilmiştir. Önerilen plan değişikliği, yoğunlaşmanın ihtiyacı olan sosyal donatı alanlarının olmaması nedenleri ile telafisi mümkün olmayan sorunlar ve sonuçlar doğuracaktır. Sadece bölgeye değil kent bütününe vereceği zararların telafisi imkânsızdır. TOKİ’ nin Kamil Ocak Stadyumu için hazırladığı RANT PLANI iptal edilmelidir. 1/25000 ölçekli plana uygun olarak Spor alanı, değişiklik olacaksa meydan olarak kullanılmalıdır. Bu alan kentimiz için nitelikli bir meydana dönüştürülebilecek tek alandır. Önerilen plan değişikliği, kent siluetini bozacağı, tarihi dokuyu kapatacağı, bölgeye önemli bir yoğunlaşma ve trafik yükü getireceği, yoğunlaşmanın ihtiyacı olan sosyal donatı alanlarının olmaması nedenleri ile telafisi mümkün olmayan sorunlar ve sonuçlar doğuracaktır. Sadece bölgeye değil kent bütününe vereceği zararların telafisi imkânsızdır” vurgusu yapıldı.

Spor sahalarımız yok edildi.
Nüfusunyüz binlerle ifade edildiği dönemlerde,kentte var olan mahalli amatör futbol takımlarını top oynadıkları 21 sahadan; Atatürk, Altınçim - Manoğlu, Cengiz Topel, Karşıyaka, Kayaönü Şehitler, Kavaklık, Kavaklık Şehitler, Kocatepe, Mekik, Lojman, Ray, 100.Yıl Atatürk, 25 Aralık Yıldızlar ve Manoğlu Yıldızlar sahalarının bugün olmadığına dikkat çekilirken, “Sadece Batur, Çıksorut, İstasyon, Perilikaya ve 8 Şubat sahaları duruyor. Yani 21 sahanın 16’sının yerine binalar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Bunun sonucu olarak Kentimizde İkibinli yılların başında Mahalli Amatör Futbol liglerinde 256 Spor Kulübü varken bugün kulüp sayısı nüfus artışına rağmen 71’e, lisanslı sporcu sayısı 20 binden fazlayken 5 binin altına düşmüştür. Ayrıca; 200 bin nüfuslu Gaziantep’in Zerdalilik, Kırkayak, Alleben, Eski sigorta, Askeriye, Çukur Bostan, Hoşgör, Daşlıtarla (Eski Devrim Lisesi) ve Sanat Okulu sahalarının bugün yok olduğunu yaşayarak gördük. Sanko ve Şehitkâmil sahaları da bugün maalesef yok olmuştur” şeklinde açıklama yapıldı.

Daha çok sahaya ihtiyacımız var
Gaziantep 7 yıl sonra iki milyondan fazla insanın yaşayacağı, Gaziantepspor yanında Büyükşehir Belediyespor, Gaskispor, Şehitkâmil ve Şahinbey spor kulüplerinin bulunduğu hatırlatılarak, “Hem amatör sahalara ihtiyacımız var, hem de nüfusumuz 330 bin iken sahip olduğumuz Kamil Ocak Stadyumu’na. Yeni stat ikinci bir stat olarak yapılmalıdır.Yukarıda bahsedilen spor alanlarının ve bağlı olarak sporcu ve amatör kulüp sayısındaki azalmaların Gaziantepspor’un son yıllardaki başarısızlığının nedenlerinden birisidir” denildi.

Kamil Ocak 2. stat olarak yerinde kalmalı
Gaziantep’teki tüm oda, dernek ve sivil toplum örgütlerinin imzasını taşıyan mektupta, “Bütün bu gerçekler değerlendirilmeden Kamil Ocak Stadyumu yıkılacaksa bu alanın meydan olarak kalmasının sağlanması ranta kurban edilmemesi kentimizi yönetenlerin, kentimize ve gelecek nesillere borcudur. Kamil Ocak’ın ismi de yaşatılmalıdır.Gelişmiş Kentler Meydanları ile anılırlar. Kentimizin bir Meydan kazanması için üzerimize düşecek desteği de vermeye ( %5 ‘ten fazla yapılaşma olmaması kaydıyla ) hazır olduğumuzu bu alana Rant amaçlı bir yapı yapılmaması için her türlü yasal haklarımızı kamu yararı için sonuna kadar kullanacağımızı ifade etmemiz gerekiyor. Bir kere daha tekrar ediyoruz, doğru olan Kamil Ocak Stadı’nın yerinde kalmasıdır” çağrısı yapıldı.

Atalarımızdan aldığımız emaneti
geleceknesillere taşımalıyız
Yetkililere açık mektup, “Bu kentte yaşayan herkesin anılarında yeri olan, spor ve sosyal amaçlı kullanılan Kamil Ocak Spor Kompleksi kent merkezimizde maddi ve manevi açıdan değer biçilemeyecek konumdadır. Ayrıca Anı değeri olan alanın rant’a kurban edilmesine seyirci kalmak, kentin geleceğinin ipotek altına alınması ve uygulanması telafisi imkânsız sonuçlar doğuracağından bu sorumluluğu özellikle kentimizi yönetenler başta olmak üzere herkes taşıyacaktır.Bizler atalarımızdan emanet aldığımız şehrimizi, bizden sonraki nesillere daha yaşanabilir bir kent bırakma sorumluluğu ve bilinci ile bu kentte yaşayan insanlar, Meslek Odaları, Baro ve STK’lar olarak bu yanlışla her türlü yasal haklarımızı kullanarak bugün ve yarın mücadele etme ve yaşam alanlarımıza sahip çıkma kararlılığındayız. Başta söylediğimiz gibi başka yöneticilerin yarın konuyu rant için yeniden gündemlerine almasının önüne geçebilmek için basın demeçlerinin yanında hukuksal sürecin tamamlanmalı ve mülkiyeti gençlik spor il müdürlüğüne devredilmelidir” şeklinde sona erdi.SHA

Açık mektupta imzası bulunan sivil toplum örgütleri, oda ve dernek yöneticileri şöyle:
GAZİANTEP TİCARET ODASI – EYUP BARTIK – ALİ YENER – HALİL GÖÇER – ALİRIZA ALPDOĞAN, GAZİANTEP SANAYİ ODASI - KÜRŞAT GÖNCÜ, GAZİANTEP BAROSU - ALİ ELİBOL – BEKTAŞ ŞARKLI, GAZİANTEP KİLİS TABİPLER ODASI - DOÇ.DR. SAVAŞ GÜRSOY – ERCAN KÜÇÜKOSMANOĞLU, GAZİANTEP DİŞ HEKİMLERİ ODASI - HASAN KARABAY, GAZİANTEP ECZACILAR ODASI - İRFAN DEMİRCİ, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI – HÜSEYİN ÖZBAY – HÜSEYİN BUDAK, ELEKTRİK MÜH ODASI – HALİL UĞUR - KEMAL TANKUT, İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI - GÖKHAN ÇELİKTÜRK – BURKAY GÜÇYETMEZ, MAKİNE MÜHENDİSLERİ ODASI – BAŞAR KÜÇÜKPARMAK - ORHAN OKUDUCU – ALAADDİN GÜL, MİMARLAR ODASI - B.SITKI SEVEROĞLU - ERTUĞRUL UZAK - Y.ERDEM GÜZELBEY- HASAN ÖZGÜR GİRİŞKEN - ALİ ERKAN KIÇIKOĞLU – M.CEMİL AÇIKKOL – ALİSİNA AÇIKKOL – NEŞET BAYRAMOĞLU – ABDULKADİR EVİŞEN – T.DOĞAN ÖZDİNÇ – AYŞE CEREN ELTAN -SEDAT KARACA, MÜTEAHİTLER DERNEĞİ – RIDVAN KÖKSÜZER, ESNAF VE SANATKÂRLAR ODALARI BİRLİĞİ – İBRAHİM BUĞUR, GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI - ERGUN UĞURLUER, ŞEHİR VE KENT PLANCILARI ODASI – MERT YETKİNŞEKERCİ, JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI – ALİ SERİNDAĞ, HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI – ERAY YILDIZ, MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI – CEMAL ÇETE, ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI – KENAN SEÇKİN, ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI – ONUR ÖNSEL, GAZİANTEP KULUBÜ – UFUK EKİNCİ, CUMHURİYET KADINLARI DERNEĞİ - SEVİLAY KALE, ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ – İSMAİL TÜMER, TÜRK ÜNİVERSİTELİ KADINLAR DERNEĞİ - SEMA TATAR, GAZİANTEP TURİZM DERNEĞİ – HÜLYA AKKAYA, GAZİANTEP SPOR TARAFTARLARI DERNEĞİ - İRFAN KARAKUZULU, TÜRKİYE SAKATLAR DERNEĞİ - HULUSİ KALENDER, GAZİANTEPLİLER DERNEĞİ FEDERASYON GÖZLEMCİSİ - ERCÜMENT ASAF YANIÇ, GAZİANTEP VEREM SAVAŞ DERNEĞİ - GAFSAD -GAZİANTEP AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ - AHMET DOĞAN YARDI, ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ - MEHMET NİZAMETTİN HAZNEDAR, KAVAKLIK ROTARY KULÜBÜ – ÜMİT ÖZDİNÇ, GAZİANTEP LİONS KULÜBÜ – HÜSAMETTİN OCAK, GAZİANTEP GENÇ İŞ ADAMLARI DERNEĞİ – AYŞE ATEŞ, GÜNEYDOĞU UN SANAYİCİLERİ DERNEĞİ – ERHAN ÖZMEN, GAZİANTEP İTÜ MEZUNLARI DERNEĞİ – CENGİZ GÜLENLER - SAKIP EMRE KARSLI, GAZİANTEP ZİHİNSEL ENGELLİLER DERNEĞİ – KEMAL KÜÇÜKCAN, GAZİANTEP BÖLGESEL TURİST REHBERLERİ ODASI – MEHMET SEVEROĞLU

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *