ANASAYFA arrow right Güncel

Öğrenciler ideolojik baskı ve yönlendirmeye maruz bırakılıyor

Öğrenciler ideolojik baskı ve  yönlendirmeye maruz bırakılıyor
YAYINLAMA: 24 Ekim 2024 / 19.18
GÜNCELLEME: 24 Ekim 2024 / 19.18

Eğitim Sen Gaziantep Şubesi, Gaziantep Şahinbey ilçesi Akşemsettin Anadolu Lisesi’nde Gaziantep Ülkü Ocakları tarafından öğrencilere seminer verilmesi ve dergi tanıtımı yapılmasına tepki gösterdi

Şube Başkanı Ömer Parlakçı, ‘’Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve ilgili yasalar, kamu kurumlarında ve okullarda siyasi propaganda yapılmasını açıkça yasaklıyor. Buna rağmen, son dönemde iktidar ve ideolojik temsilcileri tarafından eğitim kurumlarında bu yasaklar hiçe sayılmakta, öğrenciler ideolojik bir yönlendirme ve baskıya maruz bırakılıyor. Gaziantep, İstanbul, Tokat ve diğer illerde Ülkü Ocakları yetkililerinin okullarda propaganda faaliyetinde bulunmalarına izin verilerek açıkça suç işlendi’’ dedi.

Okulların siyasetin propaganda alanlarına dönüştürülme çabasının somut bir örneği

Son dönemde eğitim kurumlarında yaşanan bazı olayların, eğitimin tarafsızlık ve laiklik ilkesinin ne kadar tehdit altında olduğunu bir kez daha gözler önüne serdiğine dikkat çeken Parlakçı, ‘’Gaziantep Şahinbey ilçesi Akşemsettin Anadolu Lisesinde Gaziantep Ülkü Ocakları tarafından öğrencilere seminer ve dergi tanıtımı yapıldı. Bu durum, okulların siyasetin propaganda alanlarına dönüştürülme çabalarının somut bir örneği. Bu tür olaylar sadece eğitimin niteliğine zarar vermekle kalmamakta, aynı zamanda yasaları ihlal ediyor’’ açıklamasını yaptı.

İktidar eğitim sistemini kökünden çürütme tehlikesi yaratıyor

Ülkü Ocakları’nın okullarda öğrencilere broşür ve dergi dağıtmasının, onlara bozkurt işareti yaptırarak fotoğraflar çektirmesinin, öğrencilerin bir ideolojiye teslim edilme çabalarının somut bir parçası olduğunu kaydeden Parlakçı, ‘’Bu tür olaylar, eğitim yöneticilerinin liyakatten çok iktidara sadakatle seçilmiş olmasının kaçınılmaz sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Eğitim kurumları, her türlü siyasi faaliyetten bağımsız, demokratik düşüncenin, sorgulamanın ve bilimsel bilginin hâkim olduğu yerler olmalı. Ancak görüyoruz ki, iktidarın yasaları ve hukuku çiğneyen tutumları eğitim sistemimizi kökünden çürütme tehlikesi yaratıyor’’ şeklinde konuştu.

Hiçbir siyasi ideolojinin baskı ve hâkimiyet kurmasına izin verilemez

Parlakçı, ‘’Eğitim yöneticileri, okulları bir siyasi ajandanın aracı haline getirerek “görevi kötüye kullanmak” suçunu işlemektedirler. Bu suça göz yumanlar hakkında derhal soruşturma açılmalı ve görevden alınmalı. Eğitim kurumlarının siyasi propaganda aracı haline getirilmesi eğitim sisteminin tarafsızlığı ilkesinin açıktan ihlali. Hiçbir siyasi ideolojinin eğitim sistemi ve öğrenciler üzerinden baskı ve hâkimiyet kurmasına izin verilemez’’ vurgusu yaptı.

Eğitim yöneticilerini, siyasi manipülasyonlara alet etmeyin

Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, konuşmasını şöyle tamamladı: ‘’İktidarın ve onun çizgisindeki siyasal kadroların hukuku ayaklar altına alan, yasa tanımaz tutumlarının ülkeyi getirdiği nokta ortada. Okullar ve diğer eğitim kurumları iktidarın keyfi olarak siyasi propaganda yapabilecekleri mekânlar değil. Yıllardır eğitim sistemini ve eğitim kurumlarını adım adım çöküşe sürükleyenler, okullarımızı ve öğrencilerimizi siyasi propagandalarına alet etmekten derhal vazgeçmeli. Eğitim Sen olarak, bu tür olaylara karşı her türlü hukuki girişimi başlatacağımızın bilinmesini istiyor, eğitim yöneticilerini, okulları ve öğrencileri bu tür siyasi manipülasyonlara alet etmemeleri konusunda uyarıyoruz.’’ 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *