ANASAYFA arrow right Güncel

Öğrenciler tarlalardan toplanıyor

Öğrenciler tarlalardan toplanıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.25
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.25
Doğankent Jandarma Karakolu ekipleri, tarla tarla gezerek, okul çağındaki çocukları tespit ediyor.
Çoğunluğu Şanlıurfa, Gaziantep ve Mardin'den gelen tarım işçilerini çadırlarında da ziyaret eden jandarma ekipleri, ikna ettikleri ailelere, çocuklarını okula kayıt yaptırma işlemlerinde de yardımcı oluyorlar
Adana İl Jandarma Komutanlığı’nın talimatıyla harekete gaçen Doğankent Jandarma Karakolu ekipleri, tarla tarla gezerek, okul çağındaki çocukları tespit ediyor.
Türkiye tarımının önemli merkezlerinden biri olan Çukurova'ya gelen binlerce tarım işçisinin çocuğu, beyaza bürünen tarlalarda çalışarak ailelerine katkı sağlamaya çalışıyorlar. Sabahın erken saatlerinden itibaren aileleriyle birlikte pamuk tarlalarının yolunu tutan çocuklar, okulların açılmasının sevincini yaşayamıyorlar.
Yaşıtları gibi günler öncesinden okul hazırlığı yapmak yerine aile bütçelerine katkı için sıcak altında gün bez parçalarından yapılmış pamuk toplama önlüklerini bellerine bağlayıp yetişkinlerin bile zorlandığı kavurucu sıcak altında gün boyu çalışıyorlar.
Tarım işçisi çocuklar, küçük yaşlarına rağmen nasırlaşmaya yüz tutmuş elleriyle pamuk toplarken yine de yüzlerinden gülümsemeyi eksik etmiyorlar.
Pamuk hasadının eylül ayı başında yoğunlaşıp Kasım ayına kadar devam ettiği Çukurova’daki geleneksel görüntüler, yeni bir eğitim öğretim yılı başında yine tekrarlanırken, bu kez, jandarma boş durmadı.
Okulların açılmasıyla tarla tarla gezen Doğankent Jandarma Karakolu ekipleri, okul çağında olup da tarlada çalışan çocukları tek tek tespit ediyorlar. Bu çocukların ailelerine ya tarla da ya da kaldıkları çadırlarda ulaşan jandarma ekipleri, çocukları okula göndermemenin suç olduğunu hatırlatıyorlar.
Aileleri, çocuklarını okula göndermeleri için ikna etmeye çalışıp, bu konudaki cezai yaptırımları da anlatan Jandarma ekiplerinin çocuklara şefkat dolu yaklaşımı dikkati çekti.
Aileler, "Çocuklarımızı okutmak istiyoruz, ancak hasat bitmeden buradan ayrılamayız. Çünkü başka geçim kaynağımız yok. Yazın çalışmasak kışın aç kalırız" deseler de jandarmayı ikna edemediler.
Çoğunluğu Şanlıurfa, Gaziantep ve Mardin'den gelen tarım işçilerini çadırlarında da ziyaret eden jandarma ekipleri, ikna ettikleri ailelere, çocuklarını okula kayıt yaptırma işlemlerinde de yardımcı oluyorlar.
Jandarmaların ikna etmeye çalıştığı ailelerden biri de minik Aleyna'nın ailesi oldu. Memleketi Urfa Siverek'ten 3 yıl önce gelip Kadıköy Mahallesi'ne yerleşen aile, çadırlarında sefalet içinde yaşıyorlar.
Okul çağı gelmiş Aleyna'nın elleri kalem değil pamuk tutuyor. Baba Tahir Çubuklu, geçirdiği kaza nedeniyle engelli kaldığı için çalışamıyor. 11 kişilik ailenin 9 çocuğundan 4'ü tarlada çalışarak kazandıkları parayla tüm aileye bakıyorlar.
Tahir Çubuklu, 4 çocuğunun çalışmasıyla ellerine günlük 120 lira geçtiğini, 11 kişilik ailenin bu parayla geçindiğini belirtti. Çubuklu, "Çocuklar çalışmazsa aç kalırız" diyerek, içinde bulunduğu çaresizliği dile getirirken, her ay maddi destek sağlandığı takdirde çocuklarını okutabileceğini söyledi.İHA
resim
Jandarmaların ikna etmeye çalıştığı ailelerden biri de minik Aleyna'nın ailesi oldu. Memleketi Urfa Siverek'ten 3 yıl önce gelip Kadıköy Mahallesi'ne yerleşen aile, çadırlarında sefalet içinde yaşıyorlar.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *