ANASAYFA arrow right Güncel

Okuyanın çalışandan daha fazla olduğu başka hiçbir meslek grubu yok

Okuyanın çalışandan daha fazla olduğu  başka hiçbir meslek grubu yok
YAYINLAMA: 23 Ekim 2024 / 18.31
GÜNCELLEME: 23 Ekim 2024 / 18.31

Yabancı öğrencilerle birlikte 12 bin öğrencinin Diş Hekimliği Fakültesine girdiğini hatırlatan Gaziantep Diş Hekimleri Odası Başkanı Yücel Özbaş, ‘’12 bin öğrenci 5 yıl sonra mezun olacak. Mevcutta diş hekimliği fakültesini okuyan 53 bin kişi iken ülke genelinde çalışan diş hekimi sayısı 46 bin dolaylarında. Okuyanın çalışandan daha fazla olduğu başka hiçbir meslek grubu yok. Acilen bu sayısının düşürülmesi lazım. Çünkü yavaş yavaş işsiz diş hekimleri ortaya çıkmaya başladı’’ tespitini yaptı.

YÖK’e defalarca anlatmamıza karşın bizi dinlemekten uzak bir politika izliyor

Özbaş, ‘’2016 yılında Sağlık Bakanlığı’nın çalışmasına göre Yüksek Öğretim Kurumuna yıllık sektörün diş hekimi ihtiyacının bin 600 civarında olduğu yönünde bir bildirimde bulundu. Yani yıllık ihtiyacımız bin 500 ile 2 bin kişi arasında. Ancak 2024 yılında 7 bin kişi diş hekimliği fakültesinden mezun olurken, 5 yıl sonra ise 12 bin kişi mezun olacak. Türk Diş Hekimleri Birliği olarak, bunu YÖK’e defalarca anlatmamıza karşın bizi dinlemekten uzak bir politika izliyor’’ şeklinde konuştu. 

Kontenjanlar belirlenirken aynı zamanda alt yapıları da oluşturulmalı

‘Geçen sene ataması yapılması gereken öğretmenler halen atanmadı’ hatırlatmasını yapan Özbaş, ‘’Çok fazla mezunun olmasının yanı sıra fakültelerin alt yapısı değil. Bunun yanı sıra eğitim ve akademik kadrosu müsait değil. Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, 60 kişilik mevcut kapasite ile yapılmış. Şu anda 1,2 ve 3’üncü sınıfların toplamı 200 kişi. Bunlar için derslikler bile yok. Kontenjanlar belirlenirken aynı zamanda alt yapıları da oluşturulmalı. Türkiye’de tıp fakültesi olmayan 3 ilimizde diş hekimliği fakültesi var. Bunlar tıp eğitimlerini alacak bir yer bulamayınca yakında illere gidip eğitim görüyorlar’’ ifadelerini kullandı.

Kongremizde diş hekimliği alanında ki güncel ve teknolojik gelişmeleri ele alacağız

Gaziantep Üniversitesi tarafından 1. Ulusal Diş Hekimliği Kongresi’nin düzenleneceğini kaydeden Özbaş, ‘’Gaziantep Diş Hekimleri Odası, kongresinin destekleyicisi konumunda bulunuyor. Kongremize 1000 kişinin üzerinde bir katılımcının yanı sıra 26 konuşmacı ve 300’ün üzerinde bildiri olacak. Bu kongrelerimiz bundan sonraki yıllarda yapılacak. Kongremizde diş hekimliği alanında ki güncel ve teknolojik gelişmeleri ele alacağız’’ dedi. 

Önümüzdeki hafta Türk Diş Hekimliği Birliği’nin Kongresi yapılacak

Kongrede sadece bilimsel etkinliğin olacağını kaydeden Özbaş, ‘’Önümüzdeki hafta Türk Diş Hekimliği Birliği’nin Kongresi gerçekleştirilecek. Sorunları ve sıkıntıları bu kongremizde dile getireceğiz. Başkanlık için 3 aday yarışacak. Seçilecek kişi iki yıl boyunca diş hekimleri temsil edecek. Aynı zamanda ise politikalar bu adayın seçilmesine göre belirlenecek’’ açıklamasını yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *