ANASAYFA arrow right Güncel

Özel okulları ekonomik olarak zor bir yıl bekliyor

Özel okulları ekonomik  olarak zor bir yıl bekliyor
YAYINLAMA: 29 Eylül 2024 / 16.31
GÜNCELLEME: 29 Eylül 2024 / 16.31

Gaziantep Özel Kurumlar Dernek Başkanı Bilal Yağdıran, ‘’Milli Eğitim Bakanlığı 2024-2025 eğitim dönemi için özel okulların zam oranının üst sınırını yüzde 57 olarak açıkladı. Ancak geçen yıldan bugüne özel okulların giderlerinde yaşanan artışlara bakılınca bakanlığın açıkladığı oran özel okulların giderlerini karşılayabilmekten çok uzak. Hal böyle olunca da özel okulları ekonomik olarak zor bir yıl bekliyor diyebiliriz’’ ifadelerini kullandı.

Giderlerimiz yüzde 100’ü geçti

Diğer tüm sektörlerde olduğu gibi özel okullar da yüksek enflasyon kaynaklı ekonomik sorunlarla boğuştuğunu söyleyen Yağdıran, ‘’Özel okul giderlerinin büyük bir kısmını öğretmen ve personel ücretleri oluşturuyor. Neredeyse her gün gelen zamlar karşısında çalışanlarımızın mağdur olmaması için bizler de çalışanlarımızın maaşlarında iyileştirmeler yapıyoruz ve bu da giderlerimizi artırıyor. Ayrıca okullarımızın elektrik, yakıt, temizlik ve yayın gibi diğer gider kalemlerindeki artışlar da yüzde 100'ü geçti. Eğitim kalitesinden ödün vermeden giderlerdeki bu artışların kurumlara getireceği ekonomik yükü karşılamak için birçok özel okul kurucusu ya kendi birikimlerini işletme giderlerine harcadı ya da banka kredilerine başvurmak zorunda kaldı’’ açıklamasını yaptı.

Lise ve üniversite giriş sınavlarındaki özel okullarımızın başarısı yadsınamaz

‘İlimizin sanayi alanında yakaladığı başarıyı eğitim konusunda da yakalayabilmek için biz özel okullar olarak çok çalışıyoruz’ diyen Yağdıran, ‘’İlimizde özel okula devam eden öğrenci sayısı oransal olarak ülke ortalamasının altında olmasına rağmen lise ve üniversite giriş sınavlarındaki özel okullarımızın başarısı yadsınamaz. Özel okulların bu başarısının en önemli nedeni özel okulların her yıl kendilerini geliştirmek zorunda olması yani başarı odaklı rekabet duygusu. Bu rekabet sayesinde bu gün bakıldığında ilimizdeki özel okulların hem kitlesel hem de bireysel başarıda çok iyi yerlerde olduğunu görebiliyoruz’’ şeklinde konuştu.

İlimizde ruhsatsız yerler olduğuyla ilgili duyumlar alıyoruz

Yağdıran, ‘’Dershanelerin bakanlıkça kapatılması sonrasında Özel Öğretim Kurumları Kanununda değişiklik yapılarak yasaya Özel Öğretim Kursları eklendi ve bu kurumlar üniversite sınavına hazırlık ve destekleme kursları olarak eğitim öğretim hizmeti vermeye başladılar. Merdiven altı kurslar ya da etüt merkezleri şeklinde ifade edilen yerler ise bakanlıktan izin ve ruhsat almadan eğitim öğretim faaliyetlerinde bulunan yerler. İlimizde de bu şekilde ruhsatsız yerler olduğuyla ilgili duyumlar alıyoruz. İzinsiz faaliyet yürüten yerlerin tespitinde teknolojik imkânlardan yararlanabilmek için bakanlık internet sayfasında ‘İzinsiz Eğitim Faaliyeti İhbarı’ linki oluşturdu. Vatandaşlar bu linkten izinsiz faaliyet gösteren kurs ya da etüt merkezlerini ihbar edebiliyor. Bakanlık bu şekilde izinsiz eğitim öğretim faaliyetleri gösteren yerlerin ihbarını aldığında o yerler kapatılıyor ve kurucularına yasal cezai işlem uyguluyorlar.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *