ANASAYFA arrow right Güncel

Parça halıda dünyada rakipsiz birinciyiz

Parça halıda dünyada rakipsiz birinciyiz
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.47
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.47
Kaplan: Dünya ihracat rakamlarnda Türkiye 3'üncü srada gözüküyor. Esasnda birinci sradayız
Kaplan: “123 ülkeye ihracat yaptk, 1 milyar 147 milyon dolarlk hal sattk.”

Kaplan: “Dünya ihracat rakamlarnda Türkiye 3'üncü srada gözüküyor. Esasnda birinci sradayz ve en yakn rakibimizin de 4 misli büyüklüğündeyiz, tabiki parça halda. Duvardan duvara haly kattğmzda ise 3'ncü sraya geriliyoruz. Duvardan duvara hal sektörünü geliştirdiğimizde dünyann bir numaral hal ihracatçs konumuna geleceğiz.2011 ylnda duvardan duvara hal sektöründe birkaç firmamz yatrmlarna başlad. Makinelerimiz gecikince 2011 ylnda istenilen verim alnamad. Ama 2012 ylnda herkes eksiğini tamamlayacak. Bu yl duvardan duvara hal sektöründe büyük bir yol alnacağn tahmin ediyorum. İstenilen seviyeye gelinecek. Yatrm meselesi uzun bir süreç, öyle 1-2 ylda olmuyor. Dünyann tüketiminin yüzde 70'i duvardan duvara hal ama bizde yoktu."

Güneydoğu Hal İhracatçlar Birliği Başkan Selahattin Kaplan, bölgeden 2011 ylnda 1 milyar 147 milyon dolar hal ihracat yaptklarn söyledi.
Kaplan, "İhracattaki artş oranmz ise geçen yla oranla yüzde 27 oldu. İhracatmzn yüzde 39'nu Ortadoğu ülkelerine, yüzde 18'ni AB ülkelerine, yüzde 10'unu Amerika ülkelerine, yüzde 10'nunu Türk Cumhuriyetlerine, yüzde 9'unu eski Doğu Bloku ülkelerine, yüzde 6'sn Asya ve Okyanus ülkelerine, yüzde 6'sn da Afrika ülkelerine yaptk. Halclar olarak toplam 123 ülkeye ihracat yaptk" dedi.
Yaplan yatrmlarla hal sektörünün yüzde 10'un üzerinde büyüdüğüne dikkat çeken Kaplan, "2011 ylnda Suriye konusunda özellikle transit geçişlerde olumsuzluklar oldu ama bu olumsuzluklarn şu ana kadar hal ihracatna çok büyük yansmas olmad. İhracatmz hem karayolu ile hem de deniz yolu ile devam ediyor. Ama ilerisi için endişeliyiz. Temennimiz Suriye'nin normal hayata dönmesidir" diye konuştu.
Kaplan, 2012 yl hedeflerinin yüzde 25 artşla 1,5 milyar dolarlk hal ihracat olduğunu ifade ederek, "Sektörümüzün 2012 ylnda da yüzde 10 büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Bu arada 2012 ylnda önemli fuarlar olacak. Gaziantep'te hal sektörüne yönelik 3 fuar gerçekleştireceğiz. Mays aynda Cami Donanmlar ve Cami Hals Fuar olacak. Bu da ilk kez Gaziantep'te yaplacak. Büyüyen bir sektör olduğumuz için sk sk sektörümüzü fuarlarla tantmak istiyoruz. Böyle bir fuar dünyann hiçbir yerinde yaplmyor" şeklinde konuştu.
Leasing ile yaplan yatrmlarda KDV'nin yüzde 18'den yüzde 1'e indirildiğine dikkat çeken Kaplan, şunlar söyledi:
"Bu da bizim için önemli bir gelişme. Sanayicilerimiz yatrm yaparken maliyeti yüzde 18 aşağya düşürmüş olacak. Yalnz şu var ki, hal sektörüne yatrm teşvik edilmiş ama iplik yatrm teşvik edilmemiştir. Bu da yatrmlar engellemiş olacak. 2012 ylnda aylk 4 bin ton yeni yatrmlarn iplik tüketimi ihtiyac olacak. Bu da 15 polip tesisi demektir. Devletimiz 10 yldan beri polip yatrm teşvik etmiyor. Hükümetimizin bir an önce iplik yatrmn da teşvik kapsamna almasn talep ediyoruz. Çünkü ileriki zamanda ipliği ithal etme durumuna geleceğiz. Bu konuya biraz daha duyarl olunmasn bekliyoruz."
Kaplan, duvardan duvara hal sektöründe Gaziantep'te bir kaç firmann yatrm yaptğn dile getirerek, şöyle devam etti:
"2011 ylnda duvardan duvara hal sektöründe birkaç firmamz yatrmlarna başlad. Makinelerimiz gecikince 2011 ylnda istenilen verim alnamad. Ama 2012 ylnda herkes eksiğini tamamlayacak. Bu yl duvardan duvara hal sektöründe büyük bir yol alnacağn tahmin ediyorum. İstenilen seviyeye gelinecek. Yatrm meselesi uzun bir süreç, öyle 1-2 ylda olmuyor. Dünyann tüketiminin yüzde 70'i duvardan duvara hal ama bizde yoktu. İhracat rakamlarnda Türkiye 3'üncü srada gözüküyor. Esasnda birinci sradayz ve en yakn rakibimizin de 4 misli büyüklüğündeyiz, tabiki parça halda. Duvardan duvara haly kattğmzda ise 3'ncü sraya geriliyoruz. Duvardan duvara hal sektörünü geliştirdiğimizde dünyann bir numaral hal ihracatçs konumuna geleceğiz."İHA

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *