Av. Mehmet Alaattin Aslan, “Ülkemizde demokrasinin barışın yeniden inşası için emek ve demokrasi güçlerinin bir arada olması halkımıza umut verecek. Bu vesileyle tüm halkımızı 1 Eylül Perşembe günü saat 17.30’da Kırkayak Parkı’nda buluşmaya davet ediyoruz” dedi.
Türkiye’de artan şiddet ve savaş dilinin, barış taleplerinin daha güçlü şekilde dile getirilmesi ihtiyacını doğurduğunu söyleyen Aslan, “Emek ve demokrasi güçleri, siyasi partiler ve hukuk örgütlerine önemli görevler düşüyor. İlimiz yerelinde de dayanışmayı güçlendirmek, savaşa karşı barışı savunmak adına 1 Eylül’de kitleleri buluşturmanın önemli olduğunu, bunun yürütücüsünün de insan hakları ve hukuk kurumları olmasının daha anlamlı olacağını düşündük. Nitekim şiddet ve savaş en başta yaşam hakkı ihlallerinin yaygınlaşmasına sebep oluyor. Ülkemizde demokrasinin barışın yeniden inşası için emek ve demokrasi güçlerinin bir arada olması halkımıza umut verecektir bu vesileyle tüm halkımızı 1 Eylül Perşembe günü saat 17.30’da Kırkayak Parkı’nda buluşmaya davet ediyoruz” çağrısında bulundu.
Savaş nedeniyle milyonlarca insan yaşadıkları
topraklardan göç etmek zorunda kalıyor
Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, “Yaşanan çatışmalar, patlayan bombalar nedeniyle her gün yüzlerce insan ölüyor, binlercesi yaralanıyor. Milyonlarca insan yaşadıkları topraklardan göç etmek zorunda kalıyor. Başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere çatışmalar nedeniyle yurtlarını terk etmek zorunda kalanlar, gittikleri her yerde dışlanma ve ötekileştirilmeye karşı yeni bir savaşın içine giriyor. Dünyanın herhangi bir bölgesinde yaşanan savaşın yarattığı şiddet ve düşmanlık, dünyanın her yerini savaş alanı, dünyada yaşayan herkesi savaşın hedefi haline getiriyor” açıklamasında bulundu.
Türkiye, Küresel Barış Endeksine göre
2020 yılında 163 ülke arasında 150. sırada
‘Barışa ve kardeşliğe olan özlemimiz ve ihtiyacımız her geçen gün katlanarak büyüyor’ ifadelerine yer veren Parlakçı, “Türkiye’de yaşayan bizler, savaş ve çatışmaların uzun yıllardan beri devam ettiği bir coğrafyanın parçasıyız. Uzun yıllar boyunca ülkemizde ve bölgemizde yaşanan çatışmaların yarattığı acıların en yakın tanıklarıyız. Bu ülke halklarının barış ve kardeşliğe olan ihtiyacına rağmen, ülkemiz her geçen gün daha fazla savaşın ve şiddetin parçası olmaya devam ediyor. Ülkelerin barışçıllık seviyesine ölçen Küresel Barış Endeksine göre 2020 yılında Türkiye 163 ülke arasında 150. sırada yer alıyor. Bizden daha altta yer alan ülkelerin tamamının ülke topraklarında savaş yaşanan ülkelerden oluşması, ülkemizin durumunun vahametini gösteriyor” şeklinde konuştu.
1 Eylül Tertip Komitesi Özgürlük için Hukukçular Derneği, İnsan Hakları Derneği Gaziantep Şubesi, Gaziantep Barosu İnsan Hakları Merkezi, Gaziantep Emek ve Demokrasi Platformu, CHP Gaziantep İl Başkanlığı, EMEP, TÜMTİS Gaziantep Şubesi, Pir Sultan Abdal Derneği Gaziantep Şubesi, HDP Gaziantep İl Başkanlığı, Eğitim Sen Gaziantep Şubesi, Yeşiller Sol Parti, DİSK Gaziantep Bölge Temsilciliği, Özgür Düşünce Derneği, Birtek Sendikası, SES Gaziantep Şubesi ve Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi ve 78’liler Derneği’nden oluşuyor. Ali Göksular
