ANASAYFA arrow right Güncel

Şiddetli rüzgar nedeniyle fıstık rekoltesi yüzde 10 düştü

Şiddetli rüzgar nedeniyle fıstık rekoltesi yüzde 10 düştü
YAYINLAMA: 08 Mayıs 2024 / 18.47
GÜNCELLEME: 08 Mayıs 2024 / 18.47

Bu yıl Antepfıstığı’nda var senesi… Çiçeklenme döneminde meydana gelen yağışlardan kaynaklı olarak döllenme azlığından dane seyretmesi oldu. Sonrasında rüzgarın yanı sıra bölge bölge dolu yağışları rekolteyi olumsuz etkiledi

Hafta sonu kent genelinde etkili olan şiddetli rüzgar bölgenin en önemli ürünü olan Antep fıstığına büyük zarar verdi. Şiddetli rüzgar nedeniyle fıstıkların döküldüğünü görüldü.

Antep fıstığı ile ilgili tehlike devam ediyor

Tatlıdan çereze, lokumdan baklavaya kadar birçok üründe kullanılan, lezzeti ve aroması ile adını dünyaya duyuran Antep fıstığında bu sene var yılı. Bu yıl Antep fıstığında yüksek bir rekolte bekleniyordu ancak hafta sonu Antep genelinde etkili olan şiddetli rüzgar, rekoltesi yüzde 10 düşürdü. Antep fıstığı ile ilgili tehlikenin devam ettiği belirtiliyor.

Umarım bu sadece rüzgar ile sınırlı kalır

Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Yusuf Yılmaz, “Sezondaki rüzgarlar ve dökülmeler her yıl yaşanıyor. Ancak bu yıl küresel iklim değişikliğinden kaynaklı olarak biraz daha fazla yaşandı. Umarım bu sadece rüzgar ile sınırlı kalır. İklim değişikliğinden dolayı mayıs ayında mont giyiyoruz. İnşallah iklim daha fazla değişmez ve ağaçlar strese girmez” dedi.

Gece-gündüz arasındaki sıcaklık farkı olduğu sürece ağaçlar strese girer

İklim değişikliğinin fıstık ağaçlarında strese neden olduğunu dile getiren Yılmaz, “Gece ile gündüz arasında sıcaklık farkının yanı sıra mayıs ayında mont ile geziyoruz. Gece-gündüz arasındaki sıcaklık farkı olduğu sürece ağaçlar strese girer. Strese girerse ağaçlar ürün atmadan yaprak dökümüne kadar her şeyi yapar. Yani ağaçlar doğru fotosentez yapmazsa bu ürünleri olumsuz etkiliyor” açıklamasını yaptı.

Antep fıstığında rekolte kaybı sürebilir

İklim değişikliğinin önüne geçilmesi gerektiğini söyleyen Yılmaz, “Şiddetli rüzgarlar fıstık rekoltesini yüzde 10 oranında düşürdü. Fıstıktaki rekolte düşüklüğü halen devam ediyor. Çiçeklenme döneminde meydana gelen yağışlardan kaynaklı olarak döllenme azlığından dane seyretmesi oldu. Sonrasında rüzgarın yanı sıra bölge bölge dolu yağışları meydana geldi. Dolayısıyla Antep fıstığında rekolte kaybı sürebilir” uyarısında bulundu.

Şu anda rekoltede yüzde 10 civarında bir kayıp söz konusu

Karkamış Ziraat Odası Başkanı İdris Bozkurt, “Bu sene iyi bir rekolte var. Bölge bölge dolu oldu ama fıstığa rüzgar kadar zarar vermedi. Şiddetli rüzgarlar büyük fıstık ağaçlarındaki fıstıkların danelenmesine neden oldu. Şu anda rekoltede yüzde 10 civarında bir kayıp söz konusu. Önemli olan fiyatların yüksek olması ve çiftçileri kurtarması” ifadelerine yer verdi.

Fıstığı zarar gören çiftçilerimiz ilçe tarım müdürlüklerine başvurabilirler

Seneye fıstık olmadığını sözlerine ekleyen Bozkurt, “Bu sene ambarlarımız boşaldı. Bu sene fıstığın var senesi. Bu sene var yılı olduğundan seneye fıstık yok. Rüzgar nedeniyle fıstığı zarar gören çiftçilerimiz ilçe tarım müdürlüklerine başvurabilirler. İlçe tarım müdürlükleri de zararı yerinde tespit edip, çiftçinin zararını karşılayabilirler” açıklamasını yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *