ANASAYFA arrow right Güncel

Şimşek: Maalesef enflasyon oldukça yüksek dedi… Kim düşürecek acaba?

Şimşek: Maalesef enflasyon oldukça yüksek dedi… Kim düşürecek acaba?
YAYINLAMA: 05 Mayıs 2024 / 17.49
GÜNCELLEME: 05 Mayıs 2024 / 17.49

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun mayısta yüzde 70'le zirveyi göreceğini belirterek, "Ancak sonrasında hızlı bir şekilde düşecek" dedi. Şimşek, Maastricht Kriterleri'yle uyumlu olacaklarını da söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin başkenti Düsseldorf'ta düzenlenen '8. Türk-Alman Ekonomi Günü'nde, Türkiye ekonomisine ve Türkiye-Almanya ilişkilerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Konuşmasında enflasyona değinen Şimşek, haziran ayından itibaren görülecek baz etkisine atıf yaparak, "Türkiye'nin enflasyonu maalesef oldukça yüksek. Mayıs ayında yüzde 70'in üzerinde bir enflasyonla zirveyi bulacağız. Ama daha sonra uygulamaya koyduğumuz programla birlikte enflasyon hızlı bir şekilde düşecek ve 2026 yılında biz tekrar tek haneli enflasyona dönmüş olacağız. Uzun bir yolculuk ama başaracağız. Çünkü iyi bir programımız var" dedi.

Ekonomide doğru yolda olduklarını savunan Şimşek, şunları söyledi: "Enflasyon beklentileri önümüzdeki 12 ay için yüzde 35'lere düştü ve Türkiye'nin kredi notu artmaya başladı. Bundan bir süre önce Fitch kredi notumuzu artırmıştı. Dün akşam da Standard & Poor's (S&P) kredi notumuzu artırdı. Dolayısıyla doğru yoldayız. Bütün bunlar onu gösteriyor."

Türkiye'nin önemli makroekonomik problemleri olduğunu söyleyen Şimşek "Bu problemleri çözersek Türkiye'nin potansiyeli daha da güçlenmiş olacak. Bizim en büyük önceliğimiz fiyat istikrarı. Yani enflasyonun tek haneye düşürülmesi, mali disiplin ve tabii ki yapısal dönüşüm. Yapısal dönüşümden kastettiğimiz yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve sanayide dönüşüm. Bütün bunlar bize daha yüksek sürdürülebilir büyüme imkanını artıracak" değerlendirmesinde bulundu.

Önümüzdeki yıllardan itibaren bütçe açığını deprem etkisi dahil kalıcı olarak yüzde 3'ün altına düşüreceklerini, borcun da milli gelire oranını yüzde 35'in altında tutacaklarını iddia eden Şimşek "Yani Maastricht Kriterleri ile uyumlu olacağız. Bu arada, Almanya'ya deprem felaketi nedeniyle bizimle göstedikleri dayanışma için, yardım için teşekkür ediyorum. Alman halkına, Alman devletine biz müteşekkiriz. En zor dönemimizde Almanya hep bizim yanımızda olmuştur" diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *