ANASAYFA arrow right Güncel

Sorunlar hep aynı, hiç değişmiyor

Sorunlar hep aynı, hiç değişmiyor
YAYINLAMA: 28 Eylül 2020 / 21.19
GÜNCELLEME: 29 Eylül 2020 / 20.57
Tüm Bel Sen Gaziantep Şube Başkanı Niyazi Çevik, İtfaiye Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Yıllardır en ağır koşullarda çalışan itfaiye personelinin hakları görmezden gelinmemeli” dedi.

İtfaiyecilerin, tüm olumsuz çalışma ve yaşam koşullarına karşı, her türlü zorluğa göğüs gererek, yurttaşlarımızın can ve mal güvenliği için gece gündüz demeden kendi canları pahasına görev yaptığını ifade eden Çevik, “Bir yangın olayında, deprem, sel baskını gibi doğal afetlerde yanımızda hep itfaiyecileri görürüz.

Tulumbacı adı altında hizmet verilirken, 25 Eylül 1923 yılında belediyeler bünyesine alınarak hizmet vermeye devam etmektedirler. O günden bugüne değin sorunları yıllardır aynı. Bu hafta da onlar için yine ateşli ve hamasi nutuklar atılacak. Ancak, çok değil birkaç gün sonra tümü unutulacak” şeklinde konuştu.

İtfaiyecilerin çalışma süreleri daha uzun ve esnek

Başkan Çevik, itfaiyecilerin çalışma saatlerinin diğer pek çok çalışanlara göre daha uzun ve esnek olduğunu dile getirirken, “Pek çok itfaiyeci zaman zaman haftada 60 saatten fazla çalışmaktadır. Bu süre, yangın söndürme işinin uzaması ve büyük olaylarda izin günlerinde de çalışması nedeniyle uzaya bilmektedir. Yangının içine girip, tanımadığı hayatları kurtaran itfaiyeciler gelişmiş ülkelerde saygın ve güvenilir bir yerleri olmasına rağmen, ülkemizde hak ettikleri değeri göremiyorlar” ifadelerini kullandı.

90 gün üzerinden uygulanma sağlanmalı

Tüm Bel Sen Gaziantep Şube Başkanı Niyazi Çevik, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “İtfaiye teşkilatlarında çağın gereklerine ve liyakatten uzak kadrolar üzerinden yönetim sağlanırken, görevleri fiilen yangın ve diğer afetler ile her türlü acil durumda canları pahasına arama ve kurtarma, görevi yapan itfaiyecilerin yaptıkları iş bir ‘Meslek’ olarak yasal mevzuatta kabul edilmelidir.          İtfaiyecilik mesleğin ve çağın niteliklerine uygun olarak yasal bir düzenleme ile “Meslek hizmetleri Sınıfına” dâhil edilmeli, liyakate dayalı görevde yükselme sınavları yapılmalıdır. Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile yangın söndürücü gibi işlerde çalışanlar için her ne kadar yılda 60 gün fiili hizmet zammından yararlanma hakkı verilmiş ise de fiilen yararlanmaları mümkün değildir. Bu uygulamanın acilen düzeltilerek 90 gün üzerinden uygulanması sağlanmalı.”

Personel sayısı yetersiz

Belediye norm kadro yönetmeliğine uygun sayıda personel istihdam edilmesini isteyen Başkan Çevik, “İtfaiye teşkilatlarında personel sayısı yetersizliği had safhaya ulaşmıştır. Maktu mesai ücretleri başta olmak üzere, işin riski ve güçlüğüne bağlı olarak ilgili tazminatlar yükseltilmeli, maktu mesai ücreti ve tazminatlardan vergi muafiyeti sağlanıp emekli kesenek payları kurum tarafından ödenerek emekliliğe dâhil edilmelidir. İtfaiye mesai ücretlerinin genel bütçeyle değil, bağlı bulunduğu belediye meclisiyle belirlenmelidir. İtfaiyecilerin mesleğe bağlı hastalıkları ve görevleri sırasında yaşadıkları iş kazaları sonucu yaralanma, sakat kalma ve ölümler yasal bir düzenlemeyle tazminat altına alınmalıdır. Personele ‘Angarya’ yaptırılmasından   vazgeçilmelidir. Hizmetler kullanılan malzemeler uluslar arası standartlara uygun olmalıdır ve norm kadrosundan dolayı kaldırılan, itfaiye şoförlerinin kadroları, yeniden düzenlenerek itfaiye eri kadrosuna alınmalı” diye konuştu. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *