ANASAYFA arrow right Güncel

Sürekli gözetim hissi, öğrenme istek ve ilgisini azaltır, kaygıyı artırır

Sürekli gözetim hissi, öğrenme  istek ve ilgisini azaltır, kaygıyı artırır
YAYINLAMA: 10 Eylül 2026 / 18.25
GÜNCELLEME: 10 Eylül 2026 / 18.25

Eğitim Sen Gaziantep Şubesi, sınav güvenliği için geçici olarak sınıflara kurulan kameraların kalıcı hale getirilmesinin, eğitim ortamının doğasına, pedagojik ilkelere ve çocuk haklarına açıkça aykırılığı olduğunu vurguladı
 

Gaziantep’te Nurel Enver Taner Ortaokulu önünde basın açıklaması yapan Eğitim Sen Gaziantep Şubesi, sınıflarda kamera bulunmasına sert şekilde eleştirdi. Şube Başkanı Ömer Parlakçı, ‘’Sürekli gözetim hissi, öğrenme isteği ve ilgisini azaltır, kaygıyı artırır ve sınıf içindeki doğal iletişimi zedeler’’ dedi.
Eğitim emekçileri ve velilerin

yaşadığı kaygıları aktardık

Nurel Enver Taner Ortaokulu’nda 2026-2027 eğitim öğretim yılına öğrenciler ve eğitim emekçilerinin, sınıflarında sürekli bulunan kameraların yarattığı tedirginlik ve güvensizlik duygusuyla başlayacaklarını kaydeden Parlakçı, ‘’Eğitim Sen Gaziantep Şubesi olarak konuyla ilgili okul yönetimi ve Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşmelerimiz gerçekleşti. Hem eğitim emekçilerinin hem de velilerin yaşadığı kaygılarımızı aktardık. İl Milli Eğitim Müdürlüğün verdiği yanıtta kameraların kayıt yapmadığı ifade edildi. Madem kayıt yapmıyor, o halde bu kameralar neden hâlâ sınıflarda duruyor? Kayıt yapsın ya da yapmasın, bir kameranın sınıfta bulunması tek bir mesaj vermektedir: "İzleniyor olabilirsiniz" İşte asıl sorun da bu’’ tespitini yaptı.
Okullardaki güven iklimi, yerini

kuşku ve denetime bırakıyor

Parlakçı, ‘’Eğitim kurumlarının görevi çocuklara suçluluk hissi aşılamak değil; öğrencilere güvenli ortam, sınıf ortamına aidiyet duygusu ve özgüven kazandırmalı. Öğrencilerimizin sürekli gözetim altında maruz bırakılması çocuk haklarına ve çağdaş eğitim anlayışına tamamen aykırı’’ değerlendirmesini yaptı.

Öğretmenler açısından da tablo farklı olmadığını vurgulayan Parlakçı, ‘’Sınıf, öğretmenin pedagojik üretim alanı. Öğretmenin öğrencisiyle kurduğu iletişim, kullandığı yöntem, yaptığı tartışmalar ve sınıf yönetimi sürekli bir gözetim hissi altında bırakılıyor. Bu durum mesleki özerkliği zedeler, öğretmeni psikolojik baskı altında tutarken eğitim sürecini doğal akışından uzaklaştırır. Güven ilişkisi üzerine kurulması gereken okul iklimi, yerini kuşku ve denetime bırakıyor’’ dedi.

Kayıt yapılmıyor açıklaması
gerçeği değiştirmiyor

Eğitim alanının kalıcı kameralarla kuşatılmasının, öğrencilerin en temel çocukluk gelişimini ortadan kaldırdığını sözlerine ekleyen Parlakçı, "Kayıt yapılmıyor" açıklaması bu gerçeği değiştirmiyor. Çünkü izlenme ihtimali tek başına yeterli bir baskı aracı. Eğitim Sen Gaziantep Şubesi olarak Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nü göreve çağırıyoruz. Çocukların eğitim hakkını ve öğretmenlerin mesleki özerkliğini hiçe sayan bu yanlış uygulamaya derhal son verilmeli. Kameraların sınıflardan sökülmesi ve eğitim ortamlarının güven temelinde yeniden düzenlenmesi en temel sorumluluğunuz’’ çağrısında bulundu.
Durum çocukları potansiyel
suçlu psikolojisine itecek

‘Eğitim ortamlarında sürekli izlenme hissinin öğrenciler üzerinde ciddi psikolojik etkiler yarattığını bilimsel çalışmalar ortaya koyuyor’ değerlendirmesini yapan Başkan Parlakçı, konuşmasını şu sözcüklerle sona erdirdi: ‘’Çocuklar kendilerini sürekli izleniyor hissettiklerinde özgürce düşünmekten, deneme yanılma sürecine dâhil olmaktan ve fikirlerini ifade etmekten uzaklaşırlar. Eğitim psikolojisinde bu durum "gözetim baskısı" olarak tanımlanır. Açık olsun ya da kapalı olsun sınıflarda takılı kameralar çocuklarda kaygı ve güvensizlik hissine sebep oluyor. Her gün sınıfa girdiklerinde bir kamerayla karşılaşan öğrenciler, gözetleniyor ve denetleniyor duygusu yaşayacaklar. Bu durum çocukları potansiyel suçlu psikolojisine itecek.’’ Haber Merkezi

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *