ANASAYFA arrow right Güncel

Tapuya artık kimlik numarası işlenecek!

Tapuya artık kimlik numarası işlenecek!
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.13
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.13
İsim benzerliğinden dolayı yıllardır yanlış hacizlere yol açan tapu bilgilerini güncelleme çalışmaları hızlandı..Tapuya artık isim, soyisim, doğum yeri, anne ve baba adından oluşan bilgiler yerine kimlik numarası işlenecek.
Türkiye genelindeki tüm dairelerde yürütülen işlemlerin tamamlanmasıyla isim, soyisim, doğum yeri, anne ve baba adından oluşan bilgiler yerine tapuya kimlik numarası işlenecek. 

Zaman'ın haberine göre, bu sayede yanlış hacizlerin ve devirlerin önüne geçilmesi hedefleniyor. Ayrıca her bir kişinin TC kimlik numarasına göre işlem yapılacağı için sahte vekaletname çıkarılması gibi sorunların da önüne geçilmiş olacak.
Edinilen bilgilere göre aynı isim soy isim, ana ve baba adının yanı sıra doğum tarihine sahip çok sayıda kişi bulunuyor. Bu da yanlış işlemlerin yapılmasına yol açabiliyor. 81 ilde özellikle eski kayıtları olan yerlere ilişkin tapuda TC kimlik numarası girilme işleminin devam ettiğini aktaran Genel Müdürlük yetkilileri çok sayıda kamu kurumundan veri toplandığını aktardı. Bu kapsamda yeşil kart, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Maliye Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile belediyelerden kişilerin TC kimlik numaraları isteniyor.
Çapraz kontrollerle isim ve soy isim benzerlikleri de ortadan kaldırılıyor. Elde edilen bilgiler Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) başta olmak üzere Gelir İdaresi Başkanlığı ve diğer kamu kurumları tarafından da kullanılabilecek. Türkiye genelinde 19 milyon 500 bini konut olmak üzere toplam 131 milyon gayrimenkul bulunuyor. Son yıllarda yapılan alım satımlarda TC kimlik numarası girildiği için gayrimenkullere ilişkin önemli bir kesimin herhangi bir sorunu bulunmuyor. Aynı doğum tarihine sahip aynı isimli kişilerin olabildiğine dikkat çeken üst düzey bir yetkili her kişinin bir kimlik numarası olduğu için bu kapsamdaki sorunların kısa sürede çözüme kavuşacağını aktardı. Tapu'da geçen yıl 5 milyon alım ve satım geri kalanı kamulaştırma imar uygulaması ve ipotek gibi diğer kalemlerden olmak üzere 6 milyon 190 bin işlem gerçekleştirildi. Tapu'da kaydı olan tüm vatandaşların kimlik numarası alması ile birlikte Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'nin (TAKBİS) daha aktif olarak işleyeceği belirtiliyor.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde tüm hak sahiplerine TC kimlik numarası verilmesinin ardından tapu işlemlerinin de hızlanması bekleniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da yabancıya mülk satışına ilişkin yasal düzenlemenin de yapılması ile birlikte genel müdürlüğe tapu işlemlerinin hızlandırılması yönünde talimat verdi. Bakanlık yetkililerine göre son yıllarda tapudaki işlemlerin artmasının önemli bir nedeni de TAKBİS'in aktif olarak kullanılması. TAKBİS sistemiyle işlemler daha hızlı yapılabiliyor. Tapu dairelerine gelmeden bilgisayar ortamında anında alım satım işlemleri yapılabiliyor. Bu sistemin tüm kimlik numaralarının girilmesi ile birlikte tapuda oluşan kuyruklarda önemli oranda azalmalar olduğu belirtiliyor. Vatandaşlar artık ilden ile farklılık göstermekle birlikte aldıkları gün evlerinin tapu işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Tahsilat işlemlerinin elektronik ortamda internet bankacılığı ve ATM'ler aracılığı ile yapılabilmesine yönelik çalışmalar ise devam ediyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *