ANASAYFA arrow right Güncel

Tarihi geçmiş ürün kullanmak sağlık ve güvenlik riski taşır

Tarihi geçmiş ürün kullanmak  sağlık ve güvenlik riski taşır
YAYINLAMA: 18 Ağustos 2024 / 18.19
GÜNCELLEME: 18 Ağustos 2024 / 18.19

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Ticaret Müdürlüğü ve zabıta ekipleri tarafından yapılan denetimlerde tarihi geçmiş ve bozulan ürünlerin tespit edilmesi insan hayatının ne kadar değersiz olduğunu bir kez daha ortaya koydu

 

Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep Eski İl Temsilcisi Ergün Uğurluer, ‘’Son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin kullanılması sağlık ve güvenlik riskleri taşır. Tüketiciler olarak, bu tarihlere dikkat etmek ve ürünleri güvenli bir şekilde tüketmek veya kullanmak önemli. Sağlığımız ve güvenliğimiz için bu basit önlemlere uymak, olası riskleri azaltmamıza yardımcı olacak’’ ifadelerini kullandı.

Yerel ve küçük marketlerde, halkın sağlığı hiçe sayılarak son kullanma tarihi geçmiş ve bozulmuş ürünlerin raflara konularak halkın sağlığının hiçe sayılması tepki topluyor. Son kullanma tarihi (SKT) ile tavsiye edilen tüketim tarihinin (TETT) farklı kavramlar olduğunu dile getiren Uğurluer, ‘’Her ne kadar birçok tüketici ilgili kavramların aynı anlama geldiğini düşünse de birbirlerine karıştırılmamaları gerekir. Tavsiye edilen tüketim tarihinin bir ürünün uygun koşullarda saklandığında hangi tarihe kadar tüketilebileceğine dair bir tavsiye. O tarih geçse dahi, ürün kontrol edilerek tüketilebilir. Son kullanma tarihi ise ürünün son kullanılabileceği ve tüketilebileceği tarihi ifade eder. Bu tarih geçtiğinde, ürün kesinlikle kullanılmamalı’’ dedi.
Son kullanma tarihi ambalajlarda belirtilir
Son kullanma tarihinin, ürünün tüketim veya kullanımının güvenli olduğu son tarihi gösterdiğini kaydeden Uğurluer, ‘’Son kullanma tarihi ürünün ambalajında veya etiketinde genellikle açıkça belirtilir. Tüketici ürünleri, bu tarihten sonra tüketildiğinde veya kullanıldığında sağlık riskleri taşıyabilir. Son kullanma tarihi geçmiş gıda ürünlerinin tüketilmesi, besin zehirlenmelerine yol açabilir. Bakteri ve mikroorganizmalar, tarihi geçmiş ürünlerde hızla çoğalabilir ve hastalıklara neden olabilir’’ uyarısında bulundu.

Uğurluer, ‘’Son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar veya kozmetik ürünler etkisini kaybedebilir ve beklenen sonuçları sağlayamayabilir. Bu, sağlık sorunlarına veya cilt problemlerine yol açabilir. Ayrıca içerdikleri bileşenlerin zamanla bozulmasına ve alerjik reaksiyonlara veya cilt hassasiyetine neden olabilir. Bazı gıda ürünleri, tat veya koku kaybına uğrayabilir, bu da tüketici deneyimini olumsuz etkileyebilir’’ açıklamasını yaptı.
Gıda ürünlerini uygun şekilde saklayın ve soğuk zinciri koruyun
‘Her zaman ürün ambalajı veya etiketini kontrol edin ve son kullanma tarihine dikkat edin’ uyarısını yapan Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep Eski İl Temsilcisi Ergün Uğurluer, konuşmasını şöyle tamamladı: ‘’Son kullanma tarihi geçmiş ürünleri tüketmekten kaçının. Gıda ürünlerini uygun şekilde saklayın ve soğuk zinciri koruyun. İlaçlarınızın son kullanma tarihini göz önünde bulundurun ve istenilen koşullarda saklayın. Kozmetik ürünlerinizi belirtilen sürelerde kullanın ve son kullanma tarihini takip edin.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *