ANASAYFA arrow right Güncel

2014’te sayaçlar değişecek

2014’te sayaçlar değişecek
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.10
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.10
Afyonkarahisar’da düzenlenen ELDER’in 6’ıncı Sektör Toplantısı’na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, önemli açıklamalarda bulundu...

Enerji sektörünün artık bir prestij sektörü haline de geldiğini anlatan Yıldız, bu prestijin sadece kazançla ilgili bir konu olmadığını belirterek, “Türkiye’nin bu geçiş dönemi yapılanmasına koymuş oldukları katkıları itibarıyla enerji sektörü bir prestij sektörü olmuştur. Biz bu toplantıda sorunları ve beklentileri göz önüne alıyoruz. Özellikle şirket bölünmelerinden doğan ya da doğabilecek kurumlar vergisindeki istisnalar, ÖTV ile ilgili istisnalarla ilgili konu kanun teklifiyle birlikte süreli 4 madde kanunlaştı ve Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün onayına gitti. Dolayısıyla adım adım bütün problemlerin veya kafada tereddüt uyandıran konunun üzerine dikkatle gidiyoruz. Politika ve stratejiler üreten Enerji Bakanlığının bağlı ilgili ve ilişkili kuruluşlarla beraber yürüttüğü ve özel sektörün tamamen finansman yapısını üzerine aldığı bir yapı haline geliyoruz” dedi.
Türkiye’de 3 ay önce bazı kesimlerin doğalgaz ve elektrikte sıkıntı yaşanacağını iddia ettiğini hatırlatan Bakan Taner Yıldız, Türkiye’de elektrik konusunda sıkıntılı birkaç kent kaldığını söyledi. 2013 yılında sektördeki tüm sıkıntıların aşılacağına inandığını ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:

“Üç ay kadar önce doğalgaz ve elektrikle ilgili sıkıntı yaşanacağını söyleyenler vardı. Bu atmosfere açık bir işletme ama genel resim, enerji sektörü kurulu güçte enerji sektörü yüzde 8.1 civarında büyüdü. Tüketimlerde ekonomik büyümenin bile üzerinde kaldı. Ve 242 milyar kilovat saat tüketildi. Zaman zaman şu veya bu nedenle elektriğin kesildiği yerler var ama şikayetlerin daha da azaldığı bir ortama gidiyoruz. Elektrik kesintisi ve buna bağlı şikayetlerde yüzde 20’ler civarında azalma var. Şikayetler birkaç ilde yoğunlaştı. O birkaç ilde 2013 yılında bunu düzeltmemiz ve sektörün genelini etkileyecek bu olumsuz yapıyı olumluya çevirmemiz gerekiyor.”
Dicle ve Van bölgesi haricinde kayıp kaçak oranlarında büyük başarı yakalandığına değinen Yıldız, sektörün amacına ulaştığını kaydetti. Dağıtım şirketlerinin Avrupa Birliği ortalamasının altında bir kayıp kaçak oranına ulaştığını vurgulayan Yıldız, “Yüzde 9.4’lük bir kayıp kaçak oranıyla çalışmaktadır. Dolayısı ile genel manada özel sektör çalışmalarında başarılı olmuştur. Bu başarılı 3-4 ildeki sıkıntılar gölgelememelidir. Ayrıca bazı bölgelere 30-35 yılını doldurmuş tesisatlar var. Bunların yenilenmesi lazım. Yatırım oranlarının 2,5 kat olmasına rağmen bunların yenilenmesi gerekiyor” diye konuştu.
Enerji tasarrufu ve verimliliğinin en büyük yakıt olduğunu söyleyen Yıldız, enerji verimliliğinin bütün dağıtım şirketlerinin en önemli konusu olması gerektiğini belirtti. Türkiye’deki 10 yıldan daha eski tüm eski sayaçların değişeceğini ifade eden Bakan Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:

”Ülkemizde artık yüzde 80’den daha fazlası eski sayaçlar var. 2014 yılının ocak ayından itibaren sayaçların bu yatırımlar vesilesiyle kamu tarafından bu sayaçların değiştirileceği ilgili yönetmeliklerle birlikte çıkarılmıştı. Kayıp kaçak oranlarının düşürülmesiyle kamunun faydalandığı dolayısıyla bu faydayı vatandaşlara yansıttığı bir ortamda, sayaç paralarını bizim yapılan yatırımlar aracılıyla kamu tarafından yapmamız gerekiyor. Yani bunun vatandaşa bir bedel karşılığında sirayet ettirmemiz çok doğru bir davranış olacaktır. Her 10 yılını tamamlamış sayaçların, yüzde 1,5 civarında daha az kaydettiğini biliyoruz. Ve dolayısıyla bizim amacımız Türkiye’deki bütün süresini doldurmuş bu sayaçları değiştirmektir. Bunu, akıllı şebekeler yoluyla, bazı sayaçların teknolojik özellikleriyle birlikte, dağıtım hizmetleri abone bilgi sistemlerini de göz önünde bulundurarak bunu tüm vatandaşları kapsayacak şekilde 2014 yılından sonra değişmeye başlayacağız. Vatandaşlarımız bunun için bir bedel ödemeyecekler. Zaman zaman tartışmalar yol açmıştı. Bunun için 19 TL sayaç değişim bedeline bakım ve onarımla 42 TL gibi bir fiyat alınacağı söylenmişti. Vatandaşa bedel çıkarılmasının doğru olmadığına karar verdik. Biz sayacı değiştirmenin bizlere getirisinin daha fazla olduğunu ve ilerleyen teknolojiyi daha fazla yansıtacağımıza inanıyoruz. Neden vatandaşımıza sayaç sökme takma tamir ve tadilatına 40-50 TL olarak yansıtalım ki? Bu doğru değil. Sayaçların yenileneceğini ve bunun tarafımızdan yapılacak.”


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *